Ik kan het al voor me zien. De lente. Met een vegan citroen yoghurt taart is dat al helemaal goed voor je te zien. De zonnestralen komen nog net niet uit de taartvorm je tegemoet. Maar ik zie nog meer voor me. Zoveel moois.

Voor veel Nederlanders is februari een maand die we ook graag weer zien gaan. Leuk hoor al dat binnen zitten en Netflixen, maar nu mag de zon wel weer op mijn bleke huidje komen.

Het gekke is, dat het zomaar ineens een zonnige dag is. Zomaar ineens is het lente. Herken je dat? Ineens is de wintertijd weer voorbij. Wanneer gebeurde dat nou eigenlijk? Dat is nooit helemaal aan te duiden. Maar ooit is die zonnestraal toch echt op jouw huid terwijl je in je T-shirtje rond banjert en de bloemetjes water geeft.

Bio – industrie?

Zal het ook zo gaan met de bio-industrie? Je voelt aan alles dat er verandering is. Elke dag komen er een paar mensen bij die begrijpen dat het niet goed gaat met dieren. Dat we ze met rust kunnen laten. Er komen kraakjes en barstjes in de lariekoek van de bio-industrie. We hebben dieren niet op deze manier nodig. We hoeven geen kalfjes bij hun moeder weg te halen en we hoeven de benen van kippen niet op te bakken. Allemaal onnodig. Maar allemaal wel erg gewelddadig. Ik zie om me heen, dat overtuigingen langzaam veranderen. Langzaam, langzaam. Dat dan weer wel. Maar hey, je kunt het niet forceren. Net zoals dat je niet kunt forceren dat de zon weer gaat schijnen. Of dat het zomer wordt. Dat wordt het gewoon.

Maar om de zon al in je koelkast te laten stralen, kun je ook dit recept maken! Het is heel simpel en ook nog eens zo klaar.

Citroenen

Voor het recept heb je 2 á 3 citroenen nodig. Als je toegang hebt tot biologische citroenen, dan is dit zeker een aanrader. Dit komt omdat je de rasp van de citroen nodig hebt en dit nogal vol met pesticide zit.

Agar agar

In plaats van gelatine, gebruik je in een vegan citroen yoghurt taart agar agar. Ik gebruikte 3 theelepels en dat was meer dan genoeg (misschien zelfs iets te veel). Maar ik ben altijd bang dat ik te weinig gebruik. Dus mijn taart was goed stevig geworden.

Voor andere een andere taart met agar agar, kijk ook even naar deze vegan bosvruchten kwarktaart!

Kiezen tussen bodems

Je kunt mijn recept gebruiken voor een bodem met havermout, noten en dadels. Maar ik merk zelf dat de noten en dadels soms net wat te duur zijn en ook nog eens in veel plastic verpakking komen. Toevallig hadden wij een enorme zak hier van staan en hoefde ik deze keer niets nieuws te kopen. Maar voor het geval je iets simpelers wilt, dan kun je altijd een rol biscuitjes kopen en plantaardige boter. Hier heb ik nog een recept voor zo’n bodem.

Kun je de taart bewaren?

Ja zeker! Ik heb de vegan citroen yoghurt taart 3 dagen bewaard. En toen was het nog steeds erg lekker. Ik denk dat het na de 4e dag de bodem wat waterig begint te worden, dus dan zou ik het niet meer eten.

Voor meer taart recepten kijk ook eens bij:

Afdrukken Vegan Citroen Yoghurt Taart

Bereidingstijd: 20 minuten

Kooktijd 2 uren

Totale tijd: 2 uren, 20 minuten

Categorie: Lunch en Avond

Hoeveelheid: 8-10 personen

Ingrediënten

  Voor de vulling:

 • 750 ml soja yoghurt
 • 6 eetlepel suiker ( of 170 ml agave siroop)
 • 120 ml soja melk
 • 3 theelepels agar agar
 • rasp van 2 grote of 4 kleine citroenen
  Voor de bodem:

 • 100 gram havermout
 • 80 gram dadels
 • 45 gram walnoten
 • 2 eetlepels soja melk

Instructies

 1. Doe alle bodem ingrediënten in een keukenmachine en pulseer dit. Doe de mix in een taartvorm (mét bakpapier) van ongeveer 18 – 20 cm.
 2. In een aparte kom, roer de suiker en de citroen rasp door 500 ml soja yoghurt.
 3. Doe vervolgens de soja melk, de agar agar en 250 ml soja yoghurt in een pannetje en breng dit aan de kook (terwijl je constant blijft roeren).
 4. Wanneer het begint met bubbelen dan klop je nog 30 seconden verder. Doe het vuur dan uit.
 5. Giet de gekookte yoghurt bij de overige yoghurt en roer dit goed.
 6. Giet vervolgens het mengsel over de taartbodem.
 7. Zet de taart dan in de koelkast en laat deze minstens 2 uur opstijven.

Notities

*Om te voorkomen dat de taart aan de zijkant van de taartvorm blijft “plakken”  is het slim om ook hier bakpapier overheen te doen. Ik heb strookjes bakpapier geknipt en aan de zijkant gedaan.

6.1.5 /vegan-citroen-yoghurt-taart/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like