Een week geleden deed ik mee aan een potluck waar iedereen wat eten meeneemt (muffins!) en je altijd van alles terug krijgt (a.k.a. a lucky pot!). Het deed me nadenken over het thema iets weggeven.
Vroeger kon ik nog wel eens in huilen uitbarsten als ik iets van mezelf aan iemand anders gaf (bewijs staat op video: krijsende Susanne wanneer iemand op mijn roze stoel gaat zitten..). Nu vind ik het een interessant thema. Iets weggeven of opgeven geeft aan dat je iemand anders gunt wat jij ook hebt. Maar het geeft ook aan dat je zelfverzekerd genoeg bent om te leven zonder datgene wat je weggeeft. Ik ben nog steeds Susanne wanneer iemand anders op mijn roze stoeltje gaat zitten. Dat maakt mij sterker want dat ‘ding’ blijkt niet ‘ik’ te zijn. (I’m going all phylosophical on you now..)
We leven in één van de rijkste landen ter wereld, met een absurd overvloed aan spullen, eten, diensten. Dat neemt ontzettend veel ruimte in, het is de grootste roze stoel op deze planeet! Het neemt zoveel ruimte in dat het ten koste gaat van andere mensen, culturen, dieren en van de planeet. Is het niet een idee omdat weggeven of opgeven te gebruiken om deze kloof op te lossen?
Dus ik heb een uitdaging voor mezelf en voor de lezer: wat kun jij weggeven of opgeven om ruimte te maken voor de ander?
Uhhhmmm misschien deze vegan muffins een idee?
Makkelijker dan deze muffins wordt het niet. De basis voor een muffin zonder ei, melk of boter is: bloem, bakpoeder, plantaardige melk, (zonnebloem) olie. Voor de rest kun je er oneindig mee variëren, bijvoorbeeld met bananen!
Afdrukken Vegan Banaan Havermout Muffins
Categorie: Koek en Taart
Ingrediënten
- 2/3 rijpe bananen
- 200 ml plantaardige melk
- 1 eetlepel (appel)azijn
- 1 theelepel vanille extract
- 100 ml (zonnebloem) olie
- 200 gram (spelt/volkoren) meel
- 100 gram havermout of havervlokken
- 150 gram suiker
- 1 eetlepel bakpoeder
- 2 theelepels kaneel
- snufje zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 – 200 graden en leg de vormpjes of een muffin houder klaar.
- In een schaal, prak de bananen en doe daarbij de melk, azijn, suiker, vanille en olie.
- Meng in een andere schaal de droge ingrediënten (bloem, bakpoeder, kaneel, zout)
- Doe vervolgens beide mengels bij elkaar.
- Verdeel het mengsel over de houders en versier ze met nog wat havervlokken.
- Bak voor ongeveer 30 minuten totdat ze goud en gaar zijn.
6.1.5 /vegan-banaan-havermout-muffins-iets-delen-met-de-ander/