Laatst postte iemand op Facebook dat een overgang naar vegetarisme (en een groter bewustzijn over wat je allemaal koopt), bij haar leidde tot een obsessie. Die obsessie werd iets te veel en ze had het idee een pauze nodig te hebben.

Ik snap dat zoooo goed! Heel herkenbaar!

Ik heb erover nagedacht en wil er een reactie op schrijven. Maar dat wil ik niet in een reactie op FB. Dus dan maar op mijn eigen veilige plekje op internet.

Wanneer je gaat letten op de ethische kant van wat je koopt en eet, zal je ongetwijfeld in een kleine obsessie terecht komen. Dit kan ook als negatief worden ervaren. Want bij álles kun je een vraag stellen en het vervelende is dat je bij de meeste producten een negatief antwoord krijgt. Behalve die ene tomaat uit je achtertuin (afhankelijk van waar je de zaadjes vandaan hebt gehaald #monsantooooo)

Had/ heb ik een obsessie met eten?

Zo ging het bij mij:

  • Hopeloos verloren in de supermarkt (Wat kan ik wél eten?)
  • Alle etiketten lezen (Weipoeder? Gelatine? Vitamine D?)
  • Honderden uren YouTube filmpjes kijken. Voor de kenners: #CTFU
  • Op zoek naar ingrediënten in de meest sjabbie winkeltjes
  • Googelen
  • Meer Googelen
  • Nog meer Googelen
  • Lezen, lezen, lezen. Zoals deze. Of deze. Of deze.
  • Alle blogs bekijken die er bestaan. Mijn favoriet. En deze. En deze. En deze!
  • Maar ook, heftige discussies hebben (die nergens toe leiden)
  • Te veel filmpjes van dierenleed kijken
  • Sapvasten… Ik heb een week op sapjes en water geleefd. 500 kcal per dag… Want dat was een paar jaar geleden heel hip. Detoxen enzo *zegt ze terwijl ze een hap neemt van een boterham met dikke laag pindakaas. Helemaal klaar met die sh#t.

Kortom, ja. Het begon met een obsessie. Een besten ene!

Ik geloof dat elke gewoonteverandering samen gaat met een obsessie. Wil je fit en slank worden, dan wil ik wedden dat je nog nooit zoveel fitness en dieet goeroes om je heen hebt gezien. Wil je een nieuwe auto kopen dan heb je nog nooit zoveel varianten van jouw auto op straat zien rijden. Wij staan in de wachtrij voor een puppy (OMG) en ik heb nog nooit zoveel van deze hondjes gezien!

Dus. Is dat nou slecht voor je en moet je er dan mee stoppen??

Nou dat hangt samen met hoe positief of negatief de gedachtes er omheen zijn. Ik heb het altijd als een leuk avontuur gezien en niet een manier om straffend te zijn naar mijzelf. Ik heb nooit gestreefd naar perfectie. Heb nooit gedacht dat ik hiermee de wereld ga redden. Heb nooit gedacht dat ik de waarheid in pacht heb of dat iemand anders dat heeft. Ik wist wel dat ik op de goede weg zat. Heb ook nooit gedacht dat ik al mijn gewoontes in één keer kan vervangen. Ik kan niet gelijk alles op orde hebben van make up tot kleding tot eten tot beddengoed tot inkt tot telefoon tot meubels tot tampons tot tandenborstel. Ik ben niet gelijk minimalist. Ik ben niet gelijk veganist. En sterker nog, ik ben nu ook niet een perfecte veganist. Die bestaat namelijk niet.

Ja, aapjes misschien.

Hoe gaat het nu met mijn obsessie na vier jaar?

Ik heb het soms niet eens meer door dat ik veganistisch eet. Echt niet. Ik loop de supermarkt in en pak wat ik nodig heb. Ik heb een paar gerechten die ik regelmatig eet. Daarnaast ben ik na mijn eten de onderwerpen steeds meer uit gaan breiden. Nieuwe hobby’s, nieuwe doelen.  En zo zal er in elke fase in de komende jaren wel een nieuw doel zijn waar ik aan wil werken.

En dan ga je weer door naar de volgende! Stap voor stap, dag voor dag. Hap voor hap 😉

En jaaaaaa ik heb een taartje gebakken. En neeeeeee ik schaam me daar niet voor! Ik weet dat ik bij elk taartje zeg dat dit de allerlekkerste is maar nooouuhhoouuwwww (stampvoetend) dit is écht de lekkerste! I swear!

Voor onze suikerloos levende mensen. Voor diegene die wat minder vet willen eten en ingrediënten puur natuur die ook nog de diertjes willen besparen. Ahoi! Hierbij mijn taartje uit een heel oud veganistisch boekje. Een beetje met mijn eigen touch.


Afdrukken Vegan Perzik Vruchtentaartje

Categorie: Koek en Taart

Hoeveelheid: 8-10

Ingrediënten

    Bodem

  • 1 rol volkoren biscuitjes (200 gram)
  • 150 gr plantaardige boter
    Vulling

  • 200 gr uitgelekte perzik uit blik (bewaar vocht!)
  • 2 bananen
  • 75 gr tarwegriesmeel
  • 3 dl water (inclusief vocht uit het blik)
  • 2 eetlepels appeldiksap
  • 1 zakje agar agar
  • 1 eetlepel citroenrasp

Instructies

  1. Verkruimel de biscuit uit in de blender of keukenmachine.
  2. Smelt de boter en meng de biscuit hier doorheen.
  3. Schep dit in een taartvorm (ong. 20 cm doorsnee) en druk het goed aan.
  4. Zet in de koelkast zodat de boter weer harder kan worden.
  5. Giet de perziken af en bewaar het vocht.
  6. Doe het vocht in een maatbeker en vul dit aan met water tot 3 dl
  7. Pureer de perziken met de banaan.
  8. Verwarm het water in een pannetje en voeg de tarwegriesmeel toe en laat dit een minuutje koken.
  9. Voeg dan het fruitmengsel toe en laat het zachtjes aan de kook brengen.
  10. Voeg de agar agar toe en roer nog een minuutje goed door.
  11. Doe dan het citroenrasp en appeldiksap erbij en roer nogmaals goed door.
  12. Giet het geheel in de springvorm en laat volledig afkoelen.

6.1.5 /perzik-vruchtentaart/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like