Ik heb nieuws! Goed én slecht. Over dat slechte begin ik straks. Over het goede begin ik nu.

Na meerdere pogingen, hard werken, goed plannen, een traantje hier, een lachje daar, is het me eindelijk gelukt!

Lekkere cruesli maken die eens een keer NIET aanbrandt!

Want ik heb het bijgehouden. Vijf keer. Vijf keer keer heb ik het aan laten branden in het afgelopen jaar. Ik zou heel graag de oven de schuld willen geven, maar nee. Elke keer was het Suus die de tijd vergat en eeeeventjes iets anders ging doen.

Je zou zeggen, heb je niet betere dingen te doen? Nee jongens echt niet. Deze heerlijke, goed houdbare, knapperige, vegan cruesli is nou net wat de wereld nodig heeft.

Lees verder voor het recept en een hele fijne rant!

Afgelopen week was er heel wat te doen om de undercover beelden van een slachthuis in België. Een dierenrecht activisten clubje had een camera opgehangen in een gebouw waar ontelbare biggetjes en varkens werden/ worden geslacht.Nou is er enorme commotie ontstaan toen de beelden uitkwamen. Ik heb ze gezien. Heb jij ze gezien?

De beelden kunnen op z’n minst afschuwelijk worden genoemd.

Toen het nieuws binnenkwam was mijn eerste reactie “No shit Sherlock”. Wat denkt het gros van de mensheid dat er gebeurt in de slachthuizen? Varkentjes die worden gedragen op een fluwelen kussentje? In de avond een flink modderbad onder het genot van druifjes die ze worden gevoerd? Zachtjes worden ze in slaap geknuffeld en zonder dat ze het doorhebben krijgen ze een spuitje en zweven langzaam naar de hemelpoort waar God ze opwacht met maagdelijke biggetjes.

Toen ik vier jaar geleden besloot om helemaal geen dieren meer te eten, baseerde ik dit niet op een leuk kookboek en een filmpje over lief rondrennende biggetjes. Deze beelden zijn totaal niet uniek. Er is niets nieuws aan de manier waarop dieren worden geslacht. Het probleem is niet dat in dit ene slachthuis de regels werden gebroken en er toevallig een camera hing. Het probleem is dat er in al die andere NERGENS een camera hangt.

Jongens, dit is niet voor niets.

We willen niet zien waar het hardst wordt geschreeuwd en waar het meest wordt geleden. Al helemaal niet wanneer het goedgekeurd moet worden om een simpele maar zeer hardnekkige gewoonte in stand te houden. Namelijk het eten van deze levende wezens.

No shit Sherlock. Geen fluwelen kussentje.

Ik stel voor dat er in elk slachthuis een camera komt te hangen en dit op tv wordt getoond. Van jeugdjournaal tot Pauw en Jinek. Ik ben benieuwd hoe snel de aandelen in vleesvervangers zullen groeien.

Ik koop alvast een aandeel.

En nu door naar de cruesli!

Afdrukken Vegan Noten Cruesli

Categorie: Ontbijt

Ingrediënten

 • 1 cup amandelen
 • 1/2 cup walnoten
 • 1 cup havermout of vlokken
 • 2/3 cup gedroogd fruit (rozijnen, perzik, etc)
 • 1/4 cup zonnebloempitten
 • 1/4 cup pompoenpitten
 • 1/3 cup kokosrasp
 • 2 theelepels kaneel (of speculaaskruiden, nog lekkerder)
 • 1/4 cup rijstsiroop / agave
 • 1/4 cup kokosolie, gesmolten

Instructies

 1. Verwarm de oven voor op 140 graden. Doe bakpapier op een ovenplaat.
 2. Doe 1/2 cup amandelen in een blender of keukenmachine en draai tot er een meel ontstaat. Verplaats dit in een grote schaal
 3. Snijd de andere noten in kleinere stukjes en doe ze ook in de grote schaal.
 4. Meng dan de amandelen, walnoten, havermout, fruit, zonnebloem- en pompoen pitten, kokosrasp en kaneel goed met elkaar.
 5. Voeg op het laatst de rijs- of agavesiroop en de kokosolie door het mengsel. Goed roeren!
 6. Verdeel het geheel over de bakplaat.
 7. Bak het in de oven voor 20 minuten en draai de plaat dan om. Laat het daarna nog een keer 15-20 minuten bakken totdat het licht goudbruin is gebakken (niet aangebrand…)
 8. Laat het dan een uur afkoelen zodat je lekkere stukken cruesli overhoud.

6.1.5 /vegan-noten-cruesli/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like