Ik heb jaren geleden in Ierland gestudeerd. Huilend stond ik in mijn eentje op Schiphol omdat ik voor het eerst een lange tijd weg ging van huis. Toen ik eenmaal aankwam in Ierland was ik de eerste dagen alleen op een enorme Campus en je raadt het al, het stortregende. Met een dekentje lag ik op de bank en keek non-stop naar Judge Judy en BBC Breakfast.

Totdat de Ierse studenten aankwamen …

Met een onverstaanbaar accent struikelden ze de deur over. De lol begon.

Die tijd in Ierland was fantastisch. Van A tot Z. Ik heb geen moment heimwee gehad. Sterker nog, ik wilde niet terug naar huis. Het voelde fantastisch om in een community van jonge studenten te wonen, uit te gaan en studeren.

Ierland ken je niet, als je niet ook een keer het uitgaansleven hebt meegemaakt. Dat is de heftigste discotheek in Nederland in het kwadraat maar dan wel op een positieve manier. Veel lachen. Hard praten. Ze zuipen zich helemaal klem maar in plaats van dat ze dan met elkaar gaan vechten, kiezen de Ieren ervoor om muziek te maken. Heel regelmatig lag ik al uitgeput op bed en moest dan toch nog even uit bed komen om een muziekfestijn in de huiskamer te kunnen volgen. Hè? Waar komt die viool vandaan?

Dan was er de morning after. Allemaal naar college en op weg naar de kantine. Daar lagen ze… De scones. Met boter en jam. Man man wat heb ik er daar een veel van verorberd. Troostend. Goed voor je maag. Altijd lekker warm.

In die tijd was het woord veganisme nog nooit in mij op gekomen. Ik at coco pops met pakken melk aan de lopende band. En ik vroeg me maar af hoe het kwam dat ik zo aankwam… Ik hield me helemaal niet bezig met de ethische kant van wat ik at. Maar nu jaren later, wanneer ik melancholisch terugdenk aan Ierland, maak ik soms nog wel eens scones. Maar dan de vegan variant. Met vegan boter en vegan melk.

De melk is trouwens een soort variant op karnemelk. Want karnemelk is natuurlijk van melk. Maar door een beetje azijn door ongezoete soja of amandelmelk te roeren en dit een paar minuten te laten staan, ontstaat er een soort karnemelk. Briljant of niet!

Afdrukken Vegan Scones

Categorie: Ontbijt

Hoeveelheid: 8-10

Ingrediënten

 • 3/4 – 1 cup (160 -240 ml) ongezoete amandel melk of soja melk
 • 1 eetlepel citroensap
 • 2 cups (270 gram) bloem
 • 1 eetlepel bakpoeder
 • snufje zout
 • 4 eetlepels boter (ik gebruikte de nieuwe plantaardige boter van Becel).

Instructies

 1. Verwarm de oven voor op 230 graden.
 2. Voeg citroensap toe aan de melk en maak zo karnemelk. Zet het even aan de kant.
 3. In een mengkom, meng alle droge ingrediënten.
 4. Voeg dan de koude boter toe en kneed het samen tot een zanderig deeg.
 5. Maak een kuiltje in het droge mengel en schenk de melk er doorheen. Doe dit langzaam en blijf regelmatig roeren. Begin eerst met 3/4 cup en als je dan nog meer nodig hebt dan kun je altijd nog wat toevoegen. Het moet een plakkerig deeg worden.
 6. Doe wat bloem op een plank of het aanrecht en kneed het deeg uit over de bloem.
 7. Gebruik een glas als vormpjes maken maak rondjes ongeveer 2 cm dik.
 8. Leg de ronde vormpjes op een rij op een bakpapier op een bakplaat.
 9. Maak een deukje in het midden van de scones.
 10. Bak in de voorverwarmde oven voor ongeveer 15 minuten totdat ze luchtig zijn en licht bruin. Serveer ze gelijk want dan zijn ze lekker warm. Je kunt ze ook nog bewaren in een luchtdichte container.

6.1.5 /vegan-scones/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like