Ik blijf nog even in het snoepgoed hangen. Vorige week waren er de teffmeel muffins en deze week de écht wonderbaarlijke chocolade taartjes (waar geen suiker of vet aan te pas komt).

Deze chocoladetaartjes zijn voor mijn leerlingen. Die zijn in dé laatste periode voorafgaand aan de examens. Ze zijn aan het lijden. Overleven. Nog even en dan weg uit dit schoolgebouw.


Al het hele jaar zijn we onze leerlingen aan het bang maken voor die paar suffe eindtoetsen. Bang zijn ze zeker. Op de gangen hoor ik ze piekeren “Wat kan ik nog halen?”, “Wat zal ik herkansen”, “Hoe overleef ik dit??”. Aan het einde van de dag kijk ik ze aan en probeer ze van het tegendeel te overtuigen.

“Het doet er niet toe! Over een paar maanden ben je het alweer vergeten en is je volgende obstakel al in zicht. De wereld heeft grotere en onoverzichtelijke problemen die alleen op te lossen zijn met intelligente, energieke mensen die zich niet laten kennen door een paar stomme toetsen”.

Ze geloofden me niet. Ze gaapten. Einde van de dag in zicht. Wanneer gaat de bel?

Maar serieus, ik meen het wel. Over dat relativeren.

Ik vind mijn vak ontzettend leuk. Lesgeven. Mijn motivatie is jonge mensen erop wijzen dat de wereld groter is dan zijzelf. Dat de wereld mensen nodig heeft die én de kennis hebben maar ook het inzicht hebben om te weten waar ze hun energie in moeten steken om die kromme wereld weer enigszins recht te krijgen. Ik geloof om die reden in onderwijs. Hoe krom ook dat systeem soms is. Onderwijs komt er voornamelijk op neer dat ik op een een of andere manier mensen voorbereid op dat wat gaat komen. 

Dus naast de onregelmatige werkwoorden krijgen ze behoorlijk potje schrijven over mensenrechten, lezen over bioindustrie en kijken naar Cowspiracy. Hoppa!

Dus hierbij een vegan chocolade taartje voor mijn leerlingen die ik het afgelopen jaar heb zien ploeteren. Ik gun ze de wereld. Maar wel een rechtvaardige wereld. Die rechtvaardigheid moet ook van hen komen.  Dat is dan weer hard werken. Nog veel harder dan die examens, zo zal blijken.

Dit  vegan chocolade taartjes examen kan iedereen halen. Een paar dadels, banaan, havermout, cacao en wat fijn gesneden amandelen en je hebt het gehaald!

Recept is ietsjes aangepast van www.jennymustard.com ! Prachtige site en een heel creatieve dame die erachter zit.


Afdrukken Vegan Chocolade Taartjes

Categorie: Koek en Taart

Ingrediënten

 • 8 dadels, ontpit
 • 250 ml havermout ( 1 cup)
 • 3 eetlepels cacao poeder
 • 1- 1½ banaan
 • 1 eetlepel chiazaad (optioneel)
 • scheutje water
 • 3 eetlepels amandelen in stukjes gesneden (voor versiering)

Instructies

 1. Pureer de dadels in blender / keukenmachine.
 2. Voeg de andere ingrediënten toe (behalve de amandelen) en pulseer tot een geheel
 3. Leg het mengsel op bakpapier en kneed het tot een langwerpig vierkant.
 4. Versier met de gesneden amandelen en druk deze even goed in de taart.
 5. Leg de taart in de koelkast voor ongeveer een uur.
 6. Snijd in taart stukjes en enjoy!

6.1.5 /vegan-chocolade-taartjes/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like