Zo. Poeh poeh. Die herfst heeft goed zijn intrede gedaan!

Ineens is de zon lager, zijn de bladeren aan het verkleuren en, verrek, die winterjas zit wel erg lekker ’s ochtends op de fiets! September is achter ons en Oktober sjeest ook weer aan me voorbij. De herfst is de tijd voor (romantische) wandelingen, voor diep nadenken en zwaar reflecteren. Tja, maar eigenlijk vooral voor veel in de keuken staan en nieuwe baksels uitproberen in mijn geval. Dit is de tijd voor heerlijke kruiden en specerijen (speculaaskruiden) voor die typische warme smaken. Bijvoorbeeld bij deze speculaas muesli repen!

Afgelopen weekend ben ik samen met een vriendin gaan wandelen bij Amelisweerd, in mijn geliefde Utrecht. In mijn fantasie gaat het ongeveer zo: samen met een vriend, vriendin of geliefde in complete rust met soms een wijs woord. Hoogstens tussendoor een vallend blaadje of een rennend eekhoorntje. Maar nee, zo gaat het niet in Utrecht. Héél Utrecht wil namelijk wandelen. Correctie: alle yuppen in Utrecht wil wandelen. Bezinning en rust doen we met z’n allen op het zelfde moment! Met een pannenkoek op het eind. Tussen de waggelende kindjes en stokkende kinderwagens maakten we een begin bij het prachtige gebied.


Want ergens in ons verlangen we allemaal naar die frisse lucht, de ruimte en de rust. Helder denken, dieper ademen, beter stromend bloed.

Zou dit komen omdat ergens in onze verre geschiedenis dit de plek was waar we echt thuis waren?

In die natuur. Tussen die bomen en die planten? Natuur was niet een subcategorie maar was het misschien onze enige categorie? Hoe dan ook. Eenmaal aan het lopen was het genieten. Met als laatst het welbekende ‘magische uurtje’ waarin de mooiste foto’s gemaakt worden. 

Maar nu het recept! Deze muesli repen zijn om verliefd op te worden.

Ze zijn door meerdere mensen gecontroleerd en door meerdere mensen (inclusief man) goedgekeurd. Ze voldoen niet aan het ‘geen olie’ beleid dat ik de afgelopen weken heb gedaan volgens de Anne Esselstyn challenge. Die 30 dagen zijn weer voorbij en ik zal in de volgende post uitleggen waarom ik dit niet altijd toe zal passen (maar wel meestal). Ik denk wel dat ze een ideaal tussendoortje zijn en perfect zijn om die lekkere trek tegemoet te komen. Ik heb er een stuk of acht gemaakt van dit recept en ze waren na het weekend al op… wel allemaal uitgedeeld! Maar stel dat je die nou alleen voor jezelf maakt, dan kun je er dus elke dag wel van genieten voor minstens een week! Heuj!

Veel plezier met het recept!

 

 

Afdrukken Speculaas Mueslirepen

Categorie: Koek en Taart

Ingrediënten

 • 130 gram havervokken / havermout (1 1/2 cup)
 • 60 gram (of meer of minder) ongezouten noten en zaden (zoals pijnboompitten, zonnebloempitten, amandelen en/of lijnzaad)
 • 75 gram ontpitte dadels (1 cup)
 • 1/4 cup siroop (agave, rijst of gewone stroop) (80 gram)
 • 1 theelepel speculaaskruiden
 • 1 eetlepel pindakaas

Instructies

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden
 2. Pureer de ontpitte dadels in een blender of keukenmachine (of met een staafmixer)
 3. Verwarm de pindakaas en siroop in een pannetje. Voeg daarbij de dadelmix en roer goed
 4. Voeg de havermout, zaden en speculaaskruiden toe en roer behóórlijk goed totdat je een deeg hebt. Proef even of je het lekker vindt! Wil je nog meer kruiden? Voeg toe!
 5. Met dit deeg, kneed een vierkant van ongeveer 1-2 centimeter dik op een bakplaat.
 6. Laat dit ongeveer 10 minuten in de oven bakken en probeer het om te draaien om vervolgens de andere kant ook nog 10 minuten te bakken.
 7. Laat alles afkoelen en snijd in 8 gelijke stukken.

6.1.5 /speculaas-mueslirepen/

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like