Hallo super simpel mueslirepen zonder oven! De redders in nood!

Voor die 10-uur-in-de-ochtend trek. Of die 4-uur-in-de-middag trek. Of die 8 uur-in-de-avond trek. Kortom, wanneer je trek hebt. Ze zijn eigenlijk zelfs prima als ontbijt te gebruiken want havermout + noten + pindakaas = meer dan genoeg om een groot deel van de ochtend door te komen.  

Dus! Let’s go naar het recept! En eerst ook nog een beetje uit mijn hart. Naar de jouwe.

Wist je dat ik religiewetenschap heb gestudeerd? Verhalen over God zijn me maar al te bekend. Er is er eentje die ik heel bijzonder vind.

Ken je dat verhaal van Noach?

God is de mens nogal zat. Hij is van plan om de aarde te laten overstromen zodat hij van ze af is. Vervolgens laat hij boel weer “leeglopen”.  

HOPPA! Dat is klaar.

Hij wil een paar mensen meenemen naar Plan B. Dat is Noach met zijn familie. Zij krijgen de taak om een enóóórm schip te bouwen. Op die manier kunnen ze de overstroming overleven. En daarna weer overnieuw beginnen. Computer opnieuw opgestart.

En zo geschiedde. Noach en zijn familie worden belachelijk gemaakt en uitgelachen. Maar het schip staat!

Op dat enorme schip nemen ze dierenkoppels mee. Leeuwen, vogels, tijgers en varkentjes. Alhoewel ik niet zeker weet of varkentjes op dat schip waren gestapt als ze zouden weten wat hun lot was in plan B…

Waarom dit verhaal?

Als student leerde ik om te denken alsof ik de schrijver was. Wie waren ze? Waarom vertelden ze dit aan elkaar? Waarom is dit verhaal al duizenden jaren bekend bij zoveel culturen.

Wat mij het meeste aanspreekt, is dat er blijkbaar altijd de vraag is geweest wat we in vre-des-naam met de mens aan moeten. Omdat de mens nogal gewelddadig kan zijn. Mensen maken de boel kapot. Ze kijken niet naar wat een ander eigenlijk voelt. Zelfs God wist op een gegeven moment niet wat hij met ze aan moest. Wanneer het zo erg werd, kon hij alleen maar als oplossing bedenken om de boel onder te laten lopen.  

Dat troost me. Hoe dan?? Denk je misschien.

Dat we eigenlijk nooit anders zijn geweest. Er is niet een tijd geweest dat we perfect in balans waren met de natuur. Of dat er geen geweld was. We zijn altijd de mensen geweest die we nu zijn. Mooi, slim, geweldig, maar ook gewelddadig, donker en kwetsbaar.

Ik denk daaraan wanneer ik weer eens te veel nieuws lees.

De menselijke natuur is, tja, de menselijke natuur, is tja, de menselijke natuur is, tja, de menselijke natuur, is…

Dat slaat me niet lam. Het verandert alleen mijn focus. In plaats van veranderen wat ik niet fijn vind weet ik zeker dat we op  moeten komen voor de goede kanten. Om op te komen voor de waarden waar we wél voor staan. Om de mooie belevingen en ontwikkelingen (KIJK!) te promoten. De liefdevolle en slimme kanten van de mens in plaats van het stugge en gewelddadige. Want focus je op dat laatste, dan kun je alleen maar denken dat het slim is om de boel onder te laten lopen. (Het grappige is dat dat waarschijnlijk voor een groot deel gaat gebeuren over een aantal decennia (*bonktmethoofdoptafel) )

Daarmee denk ik niet dat je geweld moet negeren, maar dat je dus moet opkomen en samenwerken met mensen die geweldloosheid willen. Dat je je energie steekt in mensen en activiteiten die de wereld juist mooier, beter en veiliger willen maken. Focus op waar je je in kan zetten in plaats van denken over alles wat niet goed gaat.

Al doe je het alleen al voor je eigen mentale gezondheid en levensgeluk (*notetoself).

Mueslireep

Nu terug naar de mueslirepen zonder oven! Want hey, die zijn dus dat positieve, mooie, geweldige, heerlijk, super makkelijk, heel verslavende iets waar je je in het leven op moet richten.

Basis van mueslirepen

Eigenlijk zijn er 101 opties voor zelfgemaakte mueslirepen zonder oven. De basis is noten / zaden, havermout, notenboter / pindakaas, agave en chiazaad. Dat laatste zorgt dat het goed met elkaar mengt en dat je na een paar uur lekkere stevige koeken hebt. Je kunt natuurlijk ook mueslirepen uit de oven maken. Die vind je bijvoorbeeld hier.

Chiazaad

Chiazaad vind je tegenwoordig echt in alle winkels. Als je het nog niet kent, dan is het daar nu tijd voor. Het klinkt bijzonder maar dat is het niet. Een nuchter klein korreltje dat een handige toevoeging is aan je dieet. En al helemaal in een plantaardig dieet wanneer je soms iets zoekt dat de boel goed kan binden.

Afdrukken Mueslirepen zonder oven

Categorie: Koek en Taart, Ontbijt

Ingrediënten

 • 1 cup (100 gram) noten (zoals pecan, walnoten, cashew, pinda amandelen. Een mix is prima!)
 • 1 cup (140 gram) havervlokken of havermout
 • 1/2 cup (75 gram) rozijnen
 • 2 eetlepels chiazaad
 • 1/2 cup (125 gram) 100% pinda pindakaas (of andere notenboter)
 • 2 flinke eetlepels agave siroop
 • 1 theelepel vanille extract (optioneel)

Instructies

 1. In een keukenmachine, pulseer de noten tot ze fijngemalen zijn.
 2. Doe de haver, rozijnen, chiazaden bij de noten en pulseer totdat het goed met elkaar gemengd is.
 3. Voeg de pindakaas agave en vanille toe en pulseer totdat ook dit goed gemengd is.
 4. Voeg dan 2 theelepels water aan het mengsel toe en roer dit even..
 5. Voel dan even of het niet nog te kruimelig is. Wanneer je het mengsel samenknijpt moet het wel aan elkaar hechten. Lukt dit nog niet, voeg dan nog een eetlepel water toe en meng het nog een keer.
 6. Druk het in een kleine ovenschaal of cakeblik goed plat op de bodem en leg het in de koelkast.
 7. Laat het minstens 2 uur goed binden.
 8. Snijd de koek in 6 tot 8 repen.
 9. Je kunt de koek 4-5 dagen in de koelkast bewaren.

6.1.5 /mueslirepen-zonder-oven/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like