Pasta, oh pasta.

De vriend in nood. De snelle Frits op een drukke werkdag. De altijd geslaagde hap voor een kieskeurige dreumes. Je bent niet moeilijk. Je doet niet moeilijk. Je laat óók nog eens verrassend weinig afwas achter. Vandaag dus een linzen tomatensaus pasta die niet alleen makkelijk is, maar ook vol met vezels, vol met eiwitten en voool met plantaardig geluk.

Oh pasta, jij BENT gewoon het geluk.

Pasta heeft niet altijd een gezond imago. Iets met te veel koolhydraten (en het vette vlees en vette kaas..) Maar met een paar wissel truukjes heb je niet alleen een plantaardige maar ook een heel gezonde versie voor het hele gezin.  

De kunst van plantaardig eten is niet zozeer dat je vlees en kaas eruit haalt. Want dan houd je alleen maar pasta en tomaten over. Alhoewel ik dat trouwens ook al lekker kan vinden…

Het meet ideale is als je die ongezonde, dierlijke ingrediënten vervangt voor betere versies. Zodat je uiteindelijk ongeveer dezelfde maaltijd hebt maar dan beter voor iedereen. Voor jezelf, de aarde, je kinderen, de dieren. Hoeveel vliegen kun je in één klap slaan? Of in één linzen tomatensaus pasta?

Welke pasta?

Zo nu en dan witte pasta eten is natuurlijk helemaal niet erg. Ik ben er ook dol op. Maar als je gelijk wilt beginnen met een verbetering, kies dan voor de volkoren pasta. Die zijn tegenwoordig een stuk beter dan vroeger. Wanneer je ze goed kookt, merk ik bijna niet het verschil. Bijvoorbeeld deze of deze.

Linzen

Die geweldige rode rakkers. De ideale vleesvervanger. Niet alleen bevatten ze een dosis eiwitten maar ook ijzer, fosfor, magnesium en b- vitamines.

Ik kan er niet over uit hoe handig deze zijn. Ik kook ze met alles mee. Pasta, curry, lasagne, macaroni, risotto, luxe brood. Zo krijgen je kleintjes ook gelijk die essentiële voedingsstoffen binnen.

Linzen Tomaten Pasta saus

Je kunt natuurlijk helemaal zelf je tomatensaus maken, of het recept wat ik hier gebruik. Maar voel je vrij om een saus uit een glas of pakje te nemen. Ja, er zit een beetje suiker in, maar als je dit compenseert met linzen, plantaardig gehakt en vooral GEEN kaas. Dan is dat echt niet erg. Dan heb je het niet over een enorme hoeveelheid calorieën. Dus op een werkdag zou ik gewoon kiezen voor een kant en klare pot.

Bladgroen?

Voor bladgroen kun je kiezen voor wat rucola of sla, maar ik heb dat niet altijd in de koelkast liggen. Wat ik wel altijd in de vriezer heb liggen is een zak boerenkool en spinazie blokjes. Die kun je mee laten pruttelen met de saus. Zo krijg je toch wat bladgroen binnen. Ook dát is weer heel handig met kleine kinderen.

Dus! Aan de kook mensen!

Afdrukken Linzen Tomatensaus Pasta

Bereidingstijd: 2 minuten

Kooktijd 25 minuten

Totale tijd: 27 minuten

Categorie: Avondeten

Hoeveelheid: 3-4 mensen

Ingrediënten

    Voor de gekookte linzen

  • 100 gram gedroogde rode linzen
  • 400 ml water
  • snufje zout
    Voor de pasta

  • 300 gram pasta
  • 1 ui, fijn gesneden
  • 2 teentjes knoflook (geperst of fijn gesneden)
  • 2 eetlepels olie om in te bakken
  • 1 bakje vegetarisch gehakt
  • 1 pot tomatensaus (uit blik of pak van ongeveer 400 gram)
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1/2 theelepel zout
  • 1 theelepel gedroogde oregano (optioneel)
  • 1 theelepel gedroogde basilicum (optioneel)
  • 1 theelepel suiker (zo nodig wanneer je tomatensaus gebruikt waar alleen tomaten in zitten)

Instructies

  1. Voeg de linzen toe aan het water in een kleine sauspan en breng het zachtjes aan de kook op middelhoog vuur. Breng het vuur dan omlaag en laat het zachtjes koken voor ongeveer 15 minuten totdat de linzen zacht gekookt zijn.
  2. Wanneer ze gekookt zijn, haal je ze door een zeef om het vocht te laten gaan en zet ze dan in een schaaltje even opzij.
  3. Kook ondertussen ook de pasta volgens de instructies op de verpakking.
  4. Terwijl de linzen en pasta aan het koken zijn, zet een saus- of koekenpan op middelhoog vuur en voeg de olie, ui, knoflook en gehakt toe en bak dit ongeveer 3 minuten. Roer regelmatig.
  5. Voeg de tomatensaus, tomatenpuree, snufje zout, suiker en kruiden toe en roer om het te combineren.
  6. Laat de saus ongeveer 2 minuutjes pruttelen op laag vuur.
  7. Proef de saus en kijk of je het lekker genoeg vindt. Misschien wil je wat meer zout, zoet of kruiden. Dit kun je naar eigen smaak aanpassen.
  8. Voeg de linzen toe aan de saus en vervolgens de pasta.
  9. Roer dit allemaal tot een geheel.
  10. Serveer met olijven, tahini, edel gistvlokken of vegan kaas.

6.1.5 /linzen-tomatensaus-pasta/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like