Ik zit er een half jaar naast. Ik zit er wel vaker een half jaar naast. Verjaardagen. Bruiloften. Nationale feestdagen. Praise the Lord voor Google agenda die mij herinneringen stuurt. Anders zou ik als een datumloze dagdromer door dit leven gaan. Zo zit ik er ook een half jaar naast met recepten. Deze bijvoorbeeld. Een vegan stroganoff. Dat is een echt wintergerecht. Ook nog eens hartstikke Russisch. Dan denk je natuurlijk gelijk aan een strenge winter. Met wodka. En zo’n enorme muts op je hoofd.

Ik twijfelde of ik deze tofu saus met je wilde delen want eigenlijk moet deze pagina nu vol met lente recepten staan. Maar jongens, ik vind het zo lekker! Deze tofu stroganoff is ook nog eens zo simpel! Sinds ik dit heb ontdekt, maak ik het wekelijks. Dat is dus al een jaar geleden want dit recept heb ik ingevroren en tijdens de kraamweek meerdere keren gegeten. Ik word er dus ook best nostalgisch van elke keer dat ik het eet. Herinneringen aan eten in bed met een klein hummeltje naast me. Raampje open terwijl de vogeltjes floten. Wat een heerlijkheid.

Dus of we nou  een flauwe Hollandse winter hebben of een gort droge zomer, zullen we bij deze maar zeggen dat vegan tofu stroganoff altijd kan? Ik kan het je ook zeker aanraden om deze tofu saus te serveren als je de kritische ik-keur-alles-af-wat-door-deze-vegan-is-gemaakt familielid. Kritisch zullen ze altijd zijn. Maar stiekem zullen ze dit erg lekker vinden. Dat kan niet anders!

Tofu

Vergeet niet om de tofu even van het overig vocht te ontdoen. Knijp het eruit of leg het tussen een theedoek en druk dan het vocht eruit. Wees daarnaast ook genereus met de gedroogde tijm. Ik ben er dol op en besprenkel vrolijk de pan vol. Ik zou beginnen bij een halve eetlepel en nog meer toevoegen als de saus meer kruid nodig heeft naar jouw smaak.

Wat betreft de soorten groente kun je ook heel vrij zijn. Ik heb gekozen voor champignons, tofu en later ook wat doperwten. Maar je kunt ook broccoli, wortels of kikkererwten toevoegen. Het is maar net wat je nog in de kast hebt liggen en waar je trek in hebt. De saus is in ieder geval de basis van het gerecht. Daarnaast koos ik hier voor rijstnoedels, maar dit kan ook een andere soort pasta zijn en zelfs rijst.

Laat het weten als je het gaat maken! Ik ben benieuwd.


Afdrukken Vegan Tofu Stroganoff

Categorie: Avondeten

Hoeveelheid: 3-4 personen

Ingrediënten

 • olie om in te bakken
 • 1 pakje stevige tofu in kleine blokjes gesneden
 • 1 middelgrote ui in kleine stukjes gesneden
 • 3 teen knoflook (geperst of in kleine stukjes gesneden)
 • 250 gram champignons
 • 1/2 eetlepel gedroogde tijm
 • 1/2 cup (125 ml) witte wijn (dit kan ook vervangen worden voor zelfde hoeveelheid bouillon)
 • 0.75 cup (200 ml) groente bouillon (gebruik een half bouillon blokje)
 • 1 klein blikje tomatenpuree (70 gr)
 • 1 pakje soja cuisine room
 • 1 1/2 eetlepel maizena of bloem gemengd met 6 eetlepels water
 • Pasta of graan naar keuze

Instructies

 1. Kook de pasta, noodels of rijst volgens de verpakking en zet dit op zij.
 2. Verhit de olie in een bakpan op middelhoog vuur.
 3. Bak de tofu ongeveer 5 minuten totdat het licht bruin is. Zet de tofu dan aan de kant.
 4. Verhit opnieuw wat olie in de bakpan en fruit het ui voor +/- 5 minuten totdat het gaar is
 5. Voeg de knoflook toe en bak dit een minuutje mee.
 6. Voeg de champignons en de tijm toe en kook alles totdat de champignons goed gebakken zijn (+/- 5 minuten)
 7. Voeg de wijn toe en laat dit even verdampen (+/- 1 minuut)
 8. Voeg dan de tomatenpasta, bouillon en sojaroom toe en roer het geheel.
 9. Vermeng de eetlepel bloem / maizena met het water en voeg dit mengsel toe aan de saus. Laat dit een paar minuten (4-5) pruttelen op laag vuur totdat de saus wat dikker wordt.
 10. Voeg als laatst de tofu toe.

Notities

Kooktijd: 30 minuten

6.1.5 /vegan-tofu-stroganoff/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like