235 opties?? Vandaag keek ik bij beleg soorten op de AH website. Ik selecteerde de filter “veganistisch” en kreeg dus 235 opties. Zoet, hartig en zeker niet alleen hummus. Hoewel hummus tegenwoordig ook in 50 varianten te krijgen is. Maaar deze oma vegan wil soms ook wel eens zelf een spread maken. Zoals deze cashew roomkaas. Lekker luxe.


Maar let’s be honest, het lastige van vegan broodbeleg is niet zozeer dat er niet genoeg opties zijn. Die zijn er tegenwoordig meer dan meer. Maar het is voor de meeste mensen een enorme uitdaging om kaas te laten staan.

Kaas oh kaas, wat zijn we hardnekkig verslaafd.

Het is niet voor niets dat we allerlei smoezen verzinnen om het maar te blijven gebruiken.

“Het heeft toch EIWITTEN! ” … Oh ja, dat excuus ken ik ja. Zo ken ik er ook één “er zit toch VERS WATER in COLA??”

Ik begrijp het echt heel goed. Ik heb ook ontzettend veel kaas gegeten. Daarnaast zit kaas op alles. Als er maar een klein stukje vlees wegvalt dan wordt dat ruimschoots gecompenseerd met kaas. Daarom is het zo moeilijk om beide weg te denken. I get it. I get it.

Moedermelk

Maar hey! Er is een leven na kaas. Sterker nog, wanneer je kaas niet meer nodig hebt, ben je een vrij mens. Want kaas blijft een product met een naar bijsmaakje. Het is namelijk moedermelk. Moedermelk van een dier dat haar kinderen keer op keer heeft moeten zien vertrekken. Daarna moet ze heel haar leven lang kolven. We zijn zo gewend geraakt aan het beeld dat melkkoeien dat nou eenmaal doen. Maar is een hele verdrietige zaak voor een dier dat dezelfde moeder gevoelens heeft als wij.

Opgeven is bevrijding

Het idee dat Boas van mij wordt weggenomen zodat ik mijn melk zou moeten geven aan een ander raakt me enorm. Hartverscheurend. Ik kan daar niet bij. Door mij te verbinden met dat gevoel is het juist fijn om iets op te geven waar je het niet mee eens bent. Dat is het hele punt van vegan leven. Je voelt je juist bevrijd. Ik denk dat vele vegans dat kunnen beamen.

Wanneer je jouw overtuigingen van compassie en naastenliefde verbindt met de wereld, dan is het een geschenk om iets juist te laten staan. Het ligt namelijk wel in jouw handen om er iets aan te doen. Aan het einde van de dag kun je zeggen “aan dat leed heb ik niet mee gedaan”.

Aan de slag met cashew roomkaas!

En stel, wanneer je dan bezig bent met het ontdekken van die 235 vegan beleggen uit de supermarkt, dan kun je ook aan de slag met je zelfgemaakte beleg.  Dat heb ik natuurlijk al eerder gedaan met deze en deze. Voor een luie zondag of een meivakantie. Maar bijvoorbeeld ook deze cashew roomkaas. Cashews zijn al lang bekend bij vegans. Dit komt omdat ze romig zijn zonder een typische smaak. Je kunt ze dus gebruiken in allerlei gerechten.

Laten weken

Voordat je aan de slag gaat is het belangrijk dat je de cashewnoten in ieder geval een uur (liefst langer) laat weken. Daarna doe je de cashewnoten in een keukenmachine met citroensap, water en wat kruiden. Dit laat je een goede paar minuten draaien totdat het een spread wordt. Zoals je ziet op de foto is deze vegan roomkaas wel erg lekker met aardbeien en een beetje peterselie. Ik heb er zelfs nog wat agave siroop overheen besprenkeld. #Lekker.


Afdrukken Cashew Roomkaas

Bereidingstijd: 1 uur

Kooktijd 5 minuten

Totale tijd: 1 uur, 5 minuten

Categorie: Voor op brood

Hoeveelheid: 10-12

Ingrediënten

  • 2 cups ongebrande ongezouten cashewnoten (300g) geweekt in water
  • 2 eetlepels citroensap
  • 2 eetlepels basilicum / dille / bieslook / peterselie of een andere groene kruid dat jij lekker vindt
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/4 cup (60 ml) water

Instructies

  1. Wanneer de cashewnoten eenmaal geweekt zijn, spoel ze dan even om met water in een zeef
  2. Doe ze in een keukenmachine en pureer met de citroensap, zout en het groene kruid naar keuze.
  3. Laat de machine draaien en stop deze zo nu en dan om het mengsel van de zijkanten naar beneden te brengen.
  4. Voeg het water toe en pureer nogmaals.
  5. De textuur moet dik maar smeerbaar zijn.

6.1.5 /cashew-roomkaas/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like