Ik heb broodbeleg opties beloofd aan de net beginnende planteneters. Aan geïnteresseerden. Vooral ook aan mezelf. Dus zo geschiedde, want onlangs poste ik de vegan tonijnsalade en nu ga ik verder met de zoete aardappel hummus! Wat een heuglijk nieuws. Maar dat was niet het enige nieuws…
Afgelopen week was er een interessante discussie over het bericht dat vlees kankerverwekkend is verklaard door de WHO (World Health Organisation).
Bewerkt en rood vlees (grootste deel van vlees in de supermarkt) komt daarmee samen op de lijst met tabak en asbest. De reacties waren dubbel. De meningen verdeeld. Ik aanschouwde. Terwijl ik soms een haartje uit mijn hoofd kon trekken, een traan wegpinkte, kon ik zo nu en dan ook een zucht van verlichting slaken. Het gaat in ieder geval de goede kant op.
Want wát een uitspraak.
De WHO is een onafhankelijke organisatie en baseert deze uitspraak op vooral onafhankelijke onderzoeken. Geen industrie waar ze zich door laten beïnvloeden en ze zijn blijkbaar niet bang voor de discussie die het doet opwaaien. Nieuws dat eigenlijk al zo lang aanwezig is, maar niet groots wordt verkondigd.
Mijn reactie op de discussie en de vraag of vlees gezond is, beantwoord ik met de ‘auto vergelijking’. (Disclaimer, ik heb het niet zelf verzonnen. Blijkbaar ben ik niet heel creatief met vergelijkingen.)
Stel, er komt een enorme stationwagon met inzittenden naar jouw feestje. Niet een Volkswagen. Laten we zeggen, een Peugeot. Zeg dat je graag de inzittende genoemd ‘eiwit’ wilt. Maar nu komt de vraag, wie worden je andere inzittenden? Die eiwitjes komen nooit alleen. Ze hebben altijd van die vriendjes. Welke anderen wil je op jouw feest? Enge stofjes? Transvet? Cholesterol? Dierlijk eiwit? Of wil je het samen met vitamine? Mineralen? Vezels? Met een aanhangwagentje zonder leed, zonder watervervuiling en zonder oneerlijke voedselverdeling?
De vraag of vlees gezond is of niet, is eigenlijk niet een handige vraag.
De vraag is meer, wil je je geld en calorieën besteden aan dit totale pakketje of kun je het beter besteden? Hierbij zeg ik je, je kunt het sowieso beter besteden. Geef geen aandacht aan die foute vriendjes van eiwitten maar nodig de goede uit. Voor het optimale feest. Dit is wat het WHO ook probeert te zeggen.
Ontmoet daarom deze lekkere knaap: de zoete aardappel. Deze eiwitrijke oranje knol neemt de volgende inzittenden met zich mee: vitamine A, vezels, ijzer, magnesium, potassium, B vitamines. De lijst gaat eindeloos door. De auto zit propvol en er is geen fout vriendje te ontdekken. Het WHO zal nooit met een waarschuwing komen. Geen risico’s, helemaal veilig. Inclusief airbags.
De zoete aardappel stationwagon is ook nog eens on sale (bij de Albert Heijn).
Ik heb de auto gekocht en sjees het nu op mijn boterham. Hij is ook nog eens super lekker.
Print Zoete Aardappel Broodbeleg
Yield: 4-6
Ingredients
- 300 gram zoete aardappel, geschild en in blokjes gesneden
- 1 blik kikkererwten, uitgelekt
- sap van halve citroen
- 1 teentje knoflook (optioneel)
- 2 eetlepels witte tahini
- 1 theelepel komijnpoeder
- 1 theelepel korianderpoeder
- Snufje zout en peper
Instructions
- Kook of stoom de aardappel totdat die gaar is.
- Doe alle ingrediënten in een blender of keuken machine en pureer totdat het een geheel is (en lekker romig!)
5.0 /wat-het-who-probeert-te-zeggen-zoete-aardappel-broodbeleg/