Vandaag een keer geen vegan recept maar wat dan wel? Wasbare luiers! Eindelijk kan ik daar wat meer over vertellen. Want wat valt er veel te vertellen. Het fijne en het minder fijne. Ik deel graag onze ervaring met wasbare luiers zodat ik hopelijk jou als lezer een beetje kan helpen.

Wasbare luiers doen een dikke vette groene stempel op de eerste jaren van je kleine kindje. Want tegenwoordig gebruiken we veel te veel wegwerpluiers. 144 miljoen kilo komt van luiers. En het wordt gelijk verbrand (hallo gevaarlijke gassen). Als het nou alleen plastic was, dan zou je zoiets kunnen recyclen, Maar het is poep, plas en plastic in een pakketje. Tja, recycle dat maar eens. En toen waren daar de wasbare luiers.

Hoe deden mensen dat vroeger eigenlijk?

Ooit hebben we het duizenden jaren zonder wegwerpluiers gedaan. Gewoon met doeken en geknoopte luiers. In sommige landen gebruiken ze geen luiers. Dat is omdat kinderen van kleins af aan eigenlijk al aangeven dat ze moeten poepen of plassen.

Maar toen was daar plastic + onze voorkeur voor gemak + onze eigenaardige eigenschap om niet al te vaak na te willen denken over lange termijn consequenties = een oneindige berg afval. Dat we wegwerpluiers gebruiken is iets heel nieuws op de tijdlijn van de mens (net zoals veel dieren eten.. ) maar toch werd ik eerst wat vreemd aangekeken toen ik het had over wasbare luiers.

Begrijp me niet verkeerd. Wegwerpluiers zijn natuurlijk heel handig. De eerste paar weken van Boas zijn leven hebben we wegwerpluiers gebruikt, maar al snel had ik wasbare luiers aangeschaft. En daar gingen we. Hoe is het nu een jaar verder? Wat is eigenlijk onze ervaring met wasbare luiers? En wat gebruiken we nou eigenlijk? Ik zal het je allemaal vertellen!

Wasbare luier uitleg

Allereerst heb ik voor de zwangerschap een consulente gevraagd om uitleg te geven. Nou was het misschien een beetje pech, maar ik heb daar niet veel aan gehad. Ik merkte dat ze heel erg neigde naar een bepaald merk (de duurste) en voor de rest gaf ze niet veel aandacht aan de andere opties.

Dus ik keek verder. Op Google. En toen was ik verloren. Want wasbare luiers zijn enerzijds heel simpel. Een waterdicht broekje met daarin een aantal lagen stof die de ontlasting opvangen. Maar een hippe uitvinding zou geen hippe uitvinding zijn als er niet heel veel varianten zouden zijn. Met heel veel leuke printjes! En heel veel webshops met allemaal hun eigen adviezen.

Ik zal aan de hand van de foto’s uitleggen waar het op neer komt.


Je hebt meerdere “systemen”. Dat betekent meerdere manieren om te wasbaar luieren.

– een los broekje met losse inlegger (foto links)

– een broekje waar de inleggers al vast zitten.

– een broekje waar je de inleggers in kunt doen

– en je kunt ook een heel stoffen broekje doen met daar overheen een overbroekje (foto rechts)

Soorten inleggers

Inleggers zijn gemaakt van stoffen die allemaal voor- en nadelen hebben. Dit is afhankelijk van hoe snel ze drogen en hoeveel vocht ze op kunnen nemen. Ik ben erachter gekomen dat ik uiteindelijk de hennep/ katoen variant fijn vindt omdat die de meeste vocht opneemt. Maar op zich kun je ook een heel eind op weg met bamboe of katoen. Dat is dus iets wat je zelf het beste uit kunt proberen.

Wat vinden wij fijn aan wasbare luiers?

Besparen! Ik ben dol op geld besparen. Je denkt misschien dat al die kleine bedragen van wegwerpluiers en doekjes niet veel is, maar opgeteld ben je er zo heel wat honderden euro’s aan kwijt. Als je dan ook nog tweedehands kinderkleding doet en niet te veel onnodige spullen in huis haalt voor je kleine, dan is een kindje de eerste jaren echt helemaal niet duur. Niet dat ik het erg vind om geld uit te geven aan Boas, maar ik heb liever dat wij minder werken en veel bij hem zijn dan dat we meer werken om veel spullen te kunnen kopen.

Nog een voordeel is dat je altijd luiers in huis hebt en dat ze er zo schattig uit zien!

En natuurlijk is het veul beter voor het milieu.

Zijn er ook nadelen?

Je zou zeggen dat het wassen misschien een nadeel is maar het wassen van wasbare luiers stelt niet zoveel voor. In de luier leg je een dun velletje (inlegger) en die vangt de poep al op. Dit gooi je weg en dan doe je de luier in de wasmachine. Wij hebben geen droger dus we hangen ze daarna op, laten ze drogen en gebruiken ze de dag daarna.

Een ander mogelijk nadeel is dat je kindje een dikke bips krijgt. Nu Boas wat groter is valt dat reuze mee, maar als kleine baby was het wel een groot onderdeel van hem 😉 We hebben altijd losse, stoffen broekjes bij hem aangedaan. Dat is lekker comfortabel voor je kleintje met een wasbare luier aan.

Toen Boas wat ouder werd en hij meer ging plassen merkte ik dat het fijner was om een extra inlegger in de luier te doen. Dat is niet echt een nadeel maar je moet misschien later dus nog wat extra bestellen als blijkt dat je niet genoeg hebt.

Nee wacht! Er is wél een nadeel.

Dat heeft gek genoeg niets met de wasbare luiers te maken. Wat mij opvalt is dat er nog niet één merk de beste is. Er zijn oneindig veel webshops, met heel veel adviezen en elke dag komen er nieuwe varianten wasbare luiers online. Dat maakt het als nieuwe consument niet erg makkelijk. Ik koos eerst dus verkeerd. Wij hebben een pakket gekocht dat achteraf niet slim was. Het broekje bleek na een paar groei spurten te klein waardoor Boas telkens ging doorlekken. De inleggers zijn prima, maar een te klein broekje kan het allemaal verknallen.

Ik had van alles en nog wat gekocht om te proberen, maar had beter even een betere consulente kunnen zoeken.  Daarmee had ik voorkomen dat ik een stel verkeerde luiers zou kopen die uiteindelijk helemaal niet fijn waren. Dit maakte onze ervaring met wasbare luiers dus wat minder positief.

Ondertussen heb ik een paar andere luiers aangeschaft die een stuk beter werken. Zoals de overbroekjes van Milovia of die van Poppolini doen het ook prima.  Maar ja, dat weet ik dus alleen maar omdat ik al een paar fouten heb gemaakt. Kortom ik zou dus jezelf goed laten informeren zodat je niet net als ik maar wat aanrommelt in de eerste paar maanden. Je hebt dan eigenlijk geen tijd en zin om nog lang na te denken over welke luiers nou het beste zijn.

Ik hoop in de toekomst dat wasbare luiers ook in fysieke winkels te vinden zijn zodat mensen daar gelijk informatie krijgen en ook meteen een paar mee kunnen nemen.

Om heel eerlijk te zijn…

Onze ervaring met wasbare luiers is dus niet zo perfect als die van anderen.

Hebben wij nou al die maanden geen één keer een wegwerpluier gebruikt? Jawel dus! Omdat we nogal hebben lopen zoeken naar de juiste wasbare luier en omdat ik er eventjes helemaal klaaar mee was, zijn we over gegaan op wegwerpluiers. Ik werd verdrietig van de volle vuilniszakken maar had ook geen zin om Boas telkens te verschonen. Ook tijdens de nacht en voor de opvang gebruiken we nu nog steeds wegwerpluiers.

Kortom, ik denk dat je ook kunt denken in deeltijd wasbaar luieren. Misschien maakt dat de drempel wat minder hoog want net zoals geen dieren eten, niet meer vliegen, geen auto gebruiken zijn sommige doelen voor mensen net wat te hoog. Het gaat niet om perfectie maar om de intentie om elke dag je voetafdruk een beetje kleiner te krijgen. Zonder daarvan stress te ervaren. Ik heb vooral veel lol in het bedenken hoe ik minder afval produceer.

Enneh, moet je zelfs al voorstellen als je 1 wasbare luier gebruik in plaats van een wegwerp. Dat scheelt op het leven van je kindje al ZAKKEN met luiers…

Ik hoop dat ik je heb geïnspireerd om eens rond te kijken en het te proberen bij jouw kindje.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like
Mijn jas zit écht te krap
Read More

Mijn jas zit écht te krap

Ik probeer het tóch. Kan het ritsje nog een klein beetje verder? Mijn vertrouwde, veel te oude winterjas probeer ik over mijn dikke buik dicht te krijgen. Ik probeer mijn buik zelfs in te houden. Maar kom er dan al snel achter dat zoiets helemaal niet bestaat met 36 weken. Je buik inhouden.