Ik kijk met verbazing. Zijn wangetjes staan bol. De kleine vingertjes prutsen nog een stukje erbij. De falafel is goedgekeurd. Dréumes goedgekeurd, welteverstaan. En kritischer dan dat krijg je het niet! Daar wordt mijn mama hart blij van. Wil je ook dreumes proof falafel maken? Die ook nog eens boordevol goede eiwitten en zélfs bladgroen zit? Met die vegan klassiek falafel recept heb je deze kracht bommetjes zo op tafel. Voila!


Begrijp me niet verkeerd, falafel uit de winkel vind ik dus al heerlijk. Maar om eerlijk te zijn kun je het zelf voor veel minder geld en meer verse ingrediënten maken. Het is natuurlijk niet zo makkelijk en snel klaar als het plastic van een verpakking halen en de inhoud in een pannetje baken, maar het is minstens zo lekker!  Dus als je een keer tijd hebt op een weekend dag, dan weet je dat een vegan klassiek falafel recept hier op je wacht!

Kikkererwten

Falafel bestaat natuurlijk uit kikkererwten. Waar ik vroeger dacht dat kikkererwten letterlijk van kikkers kwamen, weet ik nu dat het een ontzettend gezonde peulvrucht is die in veel traditionele gerechten (zoals humus) gebruikt wordt. Er schuilt iets nederigs in het gebruiken van peulvruchten als basis voor je dieet. Dit omdat het niet zoveel aanslag heeft op de aarde, veel meer monden voedt dan dierproducten dit ooit kunnen doen en het is ook nog eens, tja, goedkoop is. Zelfs Jezus at ze! Als hij het at, je weet toch, dan moeten wij dat natuurlijk ook doen.

Zo ook deze falafel. Smaakvol, maar simpel en nederig tegelijkertijd.

Voor dit recept heb je niet veel nodig en je kunt het ook nog enigszins wat aanpassen.

Blik of koken?

Kikkererwten kun je gebruiken uit blik of vers gekookt. Wil je gedroogde bonen koken, dan moet je die eerst minstens 8 uur laten weken. Oftewel, zet ze in de ochtend in het water en in de avond zijn ze klaar om te gebruiken. Zo gaat het een stuk sneller. Ik heb een snelkookpan aangeschaft een tijdje geleden en heb ze dus klaar in 10 minuten in plaats van (minstens) een uur. Erg handig.


Bladgroen

In dit recept gebruik ik peterselie en koriander. Dat geeft een wat meer frisse smaak aan de falafel. Niet iedereen is daar fan van. Het is ook nog eens best duur om dat regelmatig aan te schaffen. Ik heb het ook wel eens zonder deze gebruikt maar dan moet ik wel aanraden dat je knoflook, ui en genoeg kruiden gebruikt. Ook dan is het hartstikke lekker!

Meelsoorten

Om de falafel stevig te maken heb je een meelsoort nodig. Dit kan gewoon tarwebloem zijn, kikkererwtenmeel, havermeel of een ander soort. In mijn ervaring maakt het niet heel veel uit. Uiteindelijk zorgt het allemaal ervoor dat het goed met elkaar bindt.

Lijnzaad

Wanneer ik aan het koken ben heb ik tegenwoordig niet alleen mijn eigen voedingseisen in mijn hoofd, maar ook die van mijn zoontje. Een groeiend kindje heeft genoeg eiwitten en gezonde vetten nodig. Natuurlijk ook koolhydraten in de vorm van groente en fruit. Waar ik kan, probeer ik dus gezonde vetten toe te voegen aan een plantaardige maaltijd.

Dus ook bij dit recept heb ik een eetlepel lijnzaad erbij gedaan. Deze meng ik met wat water en zo helpt het ook nog eens de falafel te binden. Een goede ei vervanger dus.

Bakken, frituren of in de oven?

Falafel kan op allerlei manieren gebakken worden. Het is maar net waar je zin in hebt. Wil je de falafel bakken dan doe je dit ongeveer 5 minuutjes op middelhoog vuur en draai ze regelmatig om. Het zou zo kunnen dat ze al snel een bruin laagje hebben en dan zou ik ze eruit halen. Frituren ben ik niet zo’n expert in maar ik heb mij laten vertellen dat je de falafel op 175 graden 3 minuten kan frituren

In de oven bak je deze falafel op 180 graden voor ongeveer 30 minuten.

Serveren met?

Falafel kan met oh zo veel samen. Met een dot mayonaise of tzatziki in een pitabroodje. Naast de rijst en groente met een saté sausje. Door een salade. Of zelfs op je boterham…

Afdrukken Zelfgemaakte Falafel

Categorie: Avondeten

Ingrediënten

  • 1 blik kikkererwten (300 gram gekookt)
  • 1 middelgrote ui in kleine stukjes gesneden
  • 1 cup (handvol) peterselie
  • 1 cup (handvol) koriander
  • 2 teentjes knoflook
  • 1/2 theelepel zout
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 eetlepel lijnzaad gemengd met 2 eetlepel water
  • 1/2 cup bloem (65 gram)
  • olie om in te bakken

Instructies

  1. Spoel de erwten even schoon. Doe vervolgens de kikkererwten met de ui, peterselie, koriander, knoflook, komijn, bloem, bakpoeder, zout en de lijnzaad in de keukenmachine.
  2. Mix dit tot een egaal mengsel. Het zou kunnen dat je een aantal keer de zijkanten schoon moet schrapen om vervolgens de machine weer aan te zetten.
  3. Zet het mengsel een half uur in de koelkast zodat de smaken goed mengen.
  4. Haal het mengsel uit de koelkast. Neem telkens een flinke eetlepel van het mengsel (of 1/4 cup) en maak een balletje en vervolgens maak je deze weer wat plat tussen je handen.
  5. Doe je ze in de oven, dan leg je deze schijfjes op bakpapier op een ovenschaal en bak ze in de oven op 180 graden.
  6. Bak je ze in de koekenpan, dan verhit je eerst de olie in een koekenpan.
  7. Bak de falafel aan beide kanten tot ze goud bruin zijn en knapperig! Heerlijk!

6.1.5 /klassieke-falafel/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like