Ik weet niet zo goed waarom ik deze tzatziki nog niet heb gedeeld. Want waar de meeste mensen dit misschien alleen over wat falafel, een pitabroodje of vega gyros strooien, strooi ik het door van alles en nog wat. Hier als aardappel dip, saladedressing en zelfs als bijgerecht bij curries om mijn mond te koelen. Grieks of niet, I don’t care.

Wat kan ik zeggen. Ik ben een sausjes persoon…. Overal sausjes bij. Mayo, curry, chillisaus, maar ook mosterd, appelmoes en oh My Lord mijn zelfgemaakte satésaus (oeeh die moet ik ook nog met je delen!) Geen gerecht zonder dip. Geen maaltijd zonder smurrie.

Vegan tzatziki is een goed voorbeeld van een recept dat eigenlijk helemaal niet zo anders is dan ‘gewone’ tzatziki. Wat je nodig hebt is een yoghurt basis en samen met knoflook, dille en citroen krijg je dan het ultieme frisse sausje.

Even simpel over yoghurt.

Yoghurt betekent dat een melk (plantaardig of niet) een tijdje heeft gestaan waarin bacteriën ‘hun ding’ hebben kunnen doen en zo een dikkere structuur ontstaat. Die yoghurtculturen zijn de smaakmakers en zorgen voor die zure smaak. Of het nou plantaardig is of niet, zij zijn degene die de yoghurt rocken! Mijn punt is dus, waarom niet altijd een plantaardige versie?

Helaas is de dierlijke yoghurt nog behoorlijk gesubsidieerd en is simpelweg de lagere prijs een reden waarom de meeste mensen kiezen voor die variant. Tja.

Welke plantaardige yoghurt moet je echt een keer proberen? De eigen merk van AH staat bij mij met stipt op 1. Nope, ik doe geen reclame. Nope, dat ben ik ook niet van plan om ooit te doen. Ik vind deze lekker zuur en precies wat ik van een yoghurt verwacht.

En nu dippen met die tzatiki!  


Afdrukken Vegan Tzatziki Saus

Categorie: Sauzen en dressings

Ingrediënten

 • Geraspte halve grote komkommer (of een kleine hele…)
 • 300 gram soja yoghurt
 • 2 teentjes knoflook
 • 2 eetlepels gedroogde dille
 • 1 eetlepel citroensap (of meer als je van wat meer zuur houdt)
 • Eetlepel olijfolie voor wat extra smaak (optioneel)

Instructies

 1. Rasp de komkommer (met groene schil).
 2. Verplaats dit in een zeef en druk de komkommer aan zodat het extra vocht eruit komt.
 3. Doe de komkommer terug in een schaal en voeg de sojayoghurt, geperste knoflook, dille, citroensap, zout/peper en olijfolie erbij.
 4. Serveer gelijk of laat het in de koelkast staan. Daar wordt het nog wat dikker.
 5. Je kunt het tot 5 dagen bewaren.

6.1.5 /vegan-tzatziki-saus/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like