De geur van oliebollen, allemaal volle kraampjes en veel lekker eten. Ik sta een beetje te bibberen (hoewel het niet eens echt koud is). Dat klinkt als een kerstmarkt toch? Jep dat is het ook. Ookwel Viva Las Vega’s kerstmarkt in Rotterdam. Een geweldig initiatief. Vooral de goede gesprekken, fijne ontmoetingen en samples bij de eetkraampjes… oei.
Ik heb daar voor het eerst een dienst bijgewoond van de Vegan Church, inclusief ongemakkelijke bankjes en dominee in ‘domineesgewaad’. Christendom en dierenactivisme leek mij een hele rare combinatie om eerlijk te zijn. Ik ben christelijk opgevoed maar heb nog nooit iets gehoord over dierenactivisme. Maar ik begin het steeds meer te snappen. Een geloof waar naastenliefde zo centraal staat, komt overeen met een levensovertuiging waar naastenliefde ook centraal staat. Best logisch.
Als theoloog zijnde probeerde ik de dienst objectief te observeren (*kijkt stoer) maar in het echt kreeg ik de tranen in mijn ogen bij het zien van een filmpje over hoe mens en dier aan de ene kant zo goed samen gaan maar tegelijkertijd zijn we zo gewelddadig naar dieren, mensen en onze eigen leefomgeving. Dat gegeven maakt me wat zwaarmoedig, terwijl ik ook gelukkig kan zijn. Het gaat samen.
Anyhow! Hierbij kerst recept nummer 4 en nummer 5! Ik heb de bijgerechten even gecombineerd in een post. Want anders red ik het niet om alles te posten voor kerst… Rekenfoutje. Vergeef me. Deze twee bijgerechten zijn heerlijk te combineren. Aardappelpuree met geroosterde knoflook en bieslook en daarnaast een warme cranberry saus. De cranberry saus jongens. Ooooh. Heb je dat ooit wel eens gemaakt? Hoe rook jouw keuken toen? Die van mij rook fantastisch. Naar gezelligheid! Je zou dit gerecht eigenlijk alleen al om de geur moeten maken…
Heb je al een kerstmenu bedacht? Of kan ik ergens mee helpen? Dat hoor ik dat natuurlijk graag!
Vergeet niet om de facebook pagina te liken of je aan te melden voor de nieuwsbrief!
Afdrukken Aardappelpuree met Cranberry saus
Categorie: Feestdagen, Sauzen en dressings
Ingrediënten
- Aardappel puree
- 7-8 kruimige aardappels
- 1 teentje knoflook, in mini stukjes
- 100 ml ongezoete plantaardige melk
- bosje versie bieslook 1 eetlepel olie (optioneel)
- 1/2 theelepel citroen of limoen rasp (optioneel)
- peper en zout
- Cranberry saus
- 250 gram verse cranberries
- 1 kaneelstokje (of 1 theelepel gemalen kaneel)
- 100 gram suiker (of meer als je het graag zoet wilt)
- 250 ml sinaasappelsap
Instructies
- Aardappelpuree
- Kook de aardappelen gaar in water.
- Giet het water af en breng ze weer terug naar de pan.
- Bak ondertussen de knoflook en voeg dit toe aan de aardappels
- Prak de aardappelen en voeg zo nodig de melk toe. Wil je het nog wat romiger voeg dan de olie ook toe.
- Snijd (of knip) de bieslook in kleine stukjes en roer door de aardappelpuree
- Een beetje frisse smaak er bij? Voeg dan de limoen of citroenrasp toe.
- Voor de cranberry saus:
- Doe alle ingrediënten in een pannetje en breng het aan de kook
- Wanneer de suiker is opgelost dan zet je het vuur wat lager. Luister vooral naar het poppende geluid van de cranberries. Gewoon omdat het leuk is.
- Wanneer de vruchten zacht zijn, haal het kaneelstokje er uit en pureer met een staafmixer. Of laat het in grove stukken als je dat leuker vindt.
6.1.5 /aardappelpuree-met-cranberry-saus/