Wist je al dat het bijna kerst is? Als je ook maar één voet buiten de deur hebt gezet, dan weet je dat het bijna kerst is #kerstlichtjes! Of we het nou leuk vinden of niet, lekker eten staat natuurlijk centraal bij dit feest. Deze bladerdeeg bieten rollade is hiervoor uitermate geschikt! Voor een mega kerstdiner, voor een simpel etentje, of natuurlijk in je eentje samen met Netflix. Allemaal leuk! Allemaal fijn. Daarbij nog leuker is dat je met jouw kerstdiner geen dieren eet. Want tja, het is een feest van vrede en van nieuw leven.
Enneeh, dat vieren we toch niet met de dood?
Ouderwetse Veehouderij
Wist je dat Jezus predikte over snoeihard naastenliefde met een nadruk op ascese (sober leven) en geweldloosheid. Één van de redenen dat Jezus waarschijnlijk gekruisigd werd was omdat hij tekeer ging in de tempel. Ook wel bekend als een Mediamarkt maar dan met dieren te koop. Mensen konden hier dieren kopen om te slachten als offer (zucht).
Vind het altijd erg prettig dat Jezus nou juist op deze plek de boel omver gooide. Rijk worden over de ruggen van arme mensen? Oef. Rijk worden over de ruggen van kwetsbare wezens? Hmmm klinkt me bekend in de oren. #bioindustrie #veehouderij
Duss eeh Jesus was a vegan?
Bladerdeeg Bieten Rollade
We zijn duizenden jaren verder. Er staat een kerstdiner op ons te wachten maar wat kook je nou als vegan? Gelukkig zijn er tegenwoordig heel veel suggesties online te vinden en ik kan je vooral adviseren om eens wat te proberen. Wat is het ergste dat er kan gebeuren? De wereld staat letterijk in de fik. Erger dan dat kan het niet toch?
Je kunt beginnen met het maken van een bladerdeeg rollade. Die zijn er in oneindig veel varianten. Zoals deze van de Groene Keuken of deze van Bosh of deze van de Happy Pear! Mijn recept is eigenlijk een mix van die drie. Voel je dus vrij om ook wat uit te proberen.
Welke tempeh?
In mijn recept staat 180 gram gemarineerde tempeh blokjes van de Albert Heijn of van Goodbite. Maar beide zijn te vervangen door een vegan burger of de balletjes van vegafit. Het is dan nog steeds erg lekker!
Als je trouwens nog andere suggesties wilt voor kerstrecepten dan zijn deze twee links zo leuk!
- Vegan Kerstmenu Blackbirds and Cakes
- Uitgebreide wijnkaart met tips voor bijpassende gerechten van Veggiereporter
Voor bijgerechten heb ik in dit geval gekozen voor
- doperwten
- zoete aardappel puree
- en een tahini saus om je vingers bij af te likken
Alvast veel plezier met het maken van kerstrecepten. Je kan het! Het is al knap dat je het probeert. Het blijft altijd een uitdaging om te leven in een wereld waarin iedereen dieren eet. Vooral rond kerst. Waarin we het op de een of andere manier voor mekaar hebben gekregen om het feest van vrede en naastenliefde te vieren met… tja, het tegenovergestelde.
Heel veel liefs, van mij
Afdrukken Bladerdeeg Bieten Rollade
Bereidingstijd: 30 minuten
Kooktijd 35 minuten
Totale tijd: 1 uur, 5 minuten
Categorie: Avondeten, Feestdagen
Hoeveelheid: 4-5 personen
Ingrediënten
- 1 eetlepel neutrale olie (zonnebloem of kokos bijvoorbeeld)
- 2 uien in kleine stukjes gesneden
- 2 teentjes knoflook, geperst of fijn gesneden
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 1 theelepel gedroogde rozemarijn
- 3 eetlepel sojasaus
- 200 gram gekookte en geraspte biet
- 200 gram geraspte wortel
- 180 – 200 gram gemarineerde tempeh (zie voor suggesties in de blog)
- zout en peper
- 4 vellen bladerdeeg
- olie om over de bladerdeeg te strijken
Instructies
- Leg de vellen bakpapier op het aanrecht zodat ze kunnen ontdooien.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Verhit de eetlepel olie in een koekenpan.
- Doe daarin de knoflook en ui en bak deze 2-3 minuten gaar
- Voeg de tijm en rozemarijn toe en bak deze ong. 1 minuut mee
- In een keukenmachine, mix de sojasaus, biet, wortel, tempeh of plantaardig vlees tot een geheel (dit kan ook met vork + kom)
- Voeg dan het ui mengsel toe en meng het nog een keer.
- Plak twee bladerdeeg vellen ongeveer een halve cm over elkaar heen zodat het één groot vel wordt. (zie op de afbeeldingen hierboven)
- Met een deegroller of lege (wijn)fles, maak het deeg nog iets dunner, breder en langer. Zo heb je meer om mee te werken.
- Leg het bieten tempeh mengsel in het midden van de bladerdeeg. Doe daaroverheen de volgende twee vellen en vouw de zijkanten omhoog.
- Met een mes, snijd voorzichtig een patroon bovenop het bladerdeeg.
- Bestrijk de deeg met wat olie of sojamelk
- Zet de bieten bladerdeeg rollade ongeveer 25 minuten in de oven totdat het goudbruin is. Snijd open en enjoy!