“Ik denk dat ik mijn ogen niet open kan houden” Mijn man kijkt me lachend aan en wrijft ook door zijn ogen. Tien voor tien. Oud en nieuw is nog lang niet begonnen en deze vroege vogels peren em naar bed (konden alle vogels dat die nacht maar doen). Dus als je mij vraagt wat ik heb gedaan met oud en nieuw? Geslapen. Dus. Maar ik ben wel dol op een nieuw jaar! Mét de bijkomende goede voornemens. Eentje daarvan is elke vrijdagavond iets nieuws koken. En het was dus deze vrijdagavond dat deze jam-mie vegan pesto pasta in dit leven werd geroepen.

Iedereen (op Instagram tenminste) lijkt een hekel te hebben aan goede voornemens. Maar ik ben er echt dol op. Ik maak ze constant. Ze kunnen helpen om de goede kant op te gaan. Ze kunnen helpen om de vraag te beantwoorden waarom je iets doet. Waarom zou je iets nieuws willen leren? Efficiënter willen werken? Minder dieren willen eten? (Moet ik op die laatste echt nog antwoord geven?). Ik las ook zo’n leuk artikel over kleine positieve dingen die je kunt doen doen in het nieuwe jaar. Dat zijn toch prachtige voornemens?

Mijn voornemens zijn onder andere iedere week 2 blogs publiceren met daarin heerlijke recepten en een eerlijk verhaal over het eten van dieren. Maar daarnaast wil ik op mijn werk 50% van mijn lessen geven waarbij studenten NIET op een scherm kijken. Ze hebben echt Te. Veel. Scherm. Tijd. Ennnn ik wil nu echt alle verjaardagen van vrienden en familie onthouden. (Echt Pau, ik doe mijn best)

Wat als ik ze nou niet haal? Dan heb ik het in ieder geval geprobeerd! Stel nou voor dat je op de fiets naar Frankrijk wilt, maar je strandt in België, dan ben je toch nog steeds een end verder gekomen dan op je bips te zitten in je huiskamer? Ik ben niet zo bang voor het niet halen van doelen. Dan pas ik ze wat aan. Of ik verzin een nieuwe. En we gaan weer door met het feestje.

Hoe kom ik aan vegan pesto?

Vegan pesto maken is geen probleem. ‘jammer’ genoeg heb je er wel edelgistvlokken voor nodig. Nog niet elke supermarkt heeft die in de schappen liggen. Ik denk soms wel eens dat de vegan markt te veel gericht is op plantaardig vlees terwijl de doorgewinterde vegan meer heeft aan edel gistvlokken, tahin, alle soorten tofu, glutenpoeder en liquid smoke. Maar dit recept kan ook zonder edel gistvlokken.

Je hebt tegenwoordig ook vegan pesto in de supermarkt. Je zou die ook als basis kunnen gebruiken voor een vegan pesto pasta maar ik heb dat zelf nog niet gedaan ( will do soon).

Geweekte cashewnoten, tahin of amandelboter

Voor deze vegan pesto pasta gebruik je geweekte cashewnoten. Dat betekent dat je ongeroosterde, ongezouten cashewnoten een nachtje (of een lange dag) in water laat staan zodat ze lekker zacht worden. Je kunt ze ook 15 minuten koken, dan gaat het een stuk sneller.

Voor dit recept kun je de cashewnoten ook vervangen door witte, vloeibare tahin (dus niet die donkere versie). Je kunt ook amandelboter gebruiken. Zolang het maar niet te veel smaak heeft kun je elke notenboter als basis gebruiken voor de pastasaus. Lekker creamy dus.

Hoe maak je de saus?

Wanneer je alle ingrediënten in de blender goed hebt gemixt, dan breng je de saus terug in de pan en verwarm je deze 3-4 minuten totdat je het dikker ziet worden. Dan voeg je het bij de pasta en de groente en geniet je van de smeuïge geluiden die uit je pan komen.

Kun je het lang bewaren?

Je kunt de vegan pesto pasta 2-3 dagen bewaren in de koelkast. Daarna zou ik het niet meer eten.

Voor meer pasta recepten kijk bijvoorbeeld ook eens bij de linzen tomatensaus pasta of romige kikkererwten tahini pasta.

Afdrukken Vegan Pesto Pasta

Kooktijd 25 minuten

Totale tijd: 25 minuten

Categorie: Avondeten, Sauzen en dressings

Hoeveelheid: 3-4 personen

Ingrediënten

 • (volkoren) pasta voor 3- 4 personen
 • 100 gram (1/3 cup) geweekte cashewnoten
 • 1 cup verse basilicum (een bakje)
 • 1-2 teentjes knoflook
 • 15 gram (1/4 cup) edelgistvlokken (optioneel)
 • 250 ml (1 1/2 )cup heet water
 • half blokje groente of kruidenbouillon
 • pasta voor 3-4 personen
 • extra groente of plantaardig vlees naar keuze

Instructies

 1. Kook de pasta volgends de verpakking
 2. Doe alle pesto ingrediënten in een blender en laat deze flink hard draaien totdat de cashewnoten helemaal verdwenen zijn.
 3. Proef even of je er nog wat aan wilt toevoegen (zout, peper, misschien zelfs knoflook).
 4. In een koekenpan, bak de groenten en plantaardig vlees naar keuze. Wanneer deze gaar zijn, voeg je de saus toe en laat je deze 3-4 minuten zachtjes pruttelen tot een romige saus.
 5. Voeg de pasta toe en serveer met vegan kaas of een eetlepel tahin.

6.1.5 /vegan-pesto-pasta/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like