Lezers, dit recept moet gedeeld worden.. Ik moet eerlijk toegeven dat ik het niet zelf heb verzonnen, ook al houd ik graag de illusie gaande dat ik alle recepten uit mijn eigen brein haal. Maar toen was daar Loni Jane op Instagram / Tumblr met de zoete aardappel rijstballen..

Deze smaakbommen van zoete aardappel en rijst zijn eenvoudig, gezond en verrassend. En zien ze er niet goed uit??

Soms krijg ik wel eens de vraag: “maar wat kun je nog eten?”. Ik begrijp die vraag heel goed! Er gaat toch ineens veel weg uit een normaal Nederlands eetpatroon. Klopt! Ik kan alleen maar vertellen dat wat ik heb ervaren in de afgelopen drie jaar. Ik heb geen één keer het gevoel gehad dat ik iets tekort kwam. Sterker nog, het lijkt wel of ik nog nooit zo veel nieuws en lekkers heb ervaren. 

Mijn truc is dat ik me niet ben gaan focussen op dat wat ik niet meer wil eten, maar vooral op dat wat ik wél wil eten. Ineens zijn er dan veel meer opties.. 


Het is voor mij zo’n “glas is niet half leeg maar half vol” kwestie…

Want toen was daar die nieuwe wereld van kokosijs, zoete aardappel met limoen, bietenhummus, tomatentapenade, mango smoothies, medjool dadels, pure chocola, bietenrisotto maar ook rijkelijk belegde pizza’s, romige pasta’s, bonen burgers, appeltaart, bananenbrood of amandelpasta. Ik heb nooit het gevoel gehad dat ik iets miste maar juist dat er een wereld voor me open ging. En daar dan heel veel van eten… (*kijkt schuldig). Dit recept moet daarom gedeeld worden want ik zou hier zelf nooit op zijn gekomen.


Even allemaal praktische dingen:

1. Wil je ze glutenvrij en puur natuur, onbewerkt, whole en al dat soort? Dan kun je meel weglaten. Ik heb zelf ervaren dat ze dan knapperig aan de buitenkant worden maar aan de binnenkant wat zachter blijven (nog steeds erg lekker!). Wil je dus echt stevige ballen die je bijvoorbeeld door een pasta saus zou willen doen, dan zou ik ze met wat (kikkererwten) meel doen zodat het goed bindt. 

2. Wat betreft de saus, niet iedereen is fan van gegrilde paprika. Je kunt ook een kerrie saus maken of gewoon een klodder curry of ketchup. Serveer met, rijst, broodjes. salade of op een bedje sla!

3. Je kunt er ook voor kiezen om ze te bakken in de pan met wat boter of olie. Maar wil je de gezondere versie, dan is de oven een goed idee!

Afdrukken Zoete Aardappel Rijst Ballen

Categorie: Avondeten

Ingrediënten

 • 1 cup zilvervliesrijst (ongekookt)
 • half blokje groente bouillon
 • 1 zoete aardappel
 • handje vol koriander
 • 2 theelepels komijn
 • 1 theelepel kurkuma (optioneel, voor een gele kleur!)
 • 1 teentje knoflook
 • 1 eetlepel chiazaad of lijnzaad (gemalen)
 • 1 ui, fijn gesneden
 • 2 eetlepels (kikkererwten) meel (optioneel)
  Voor de saus (optioneel):

 • 2 geroosterde paprika’s (uit een potje of zelf gemaakt)
 • 2 shallootje (of 1 ui), fijn gesneden
 • 2 teentjes knoflook, geperst
 • zout en peper
 • 250 ml plantaardige ongezoete melk (zoals rijstmelk of amandelmelk)
 • 2 eetlepels edelgistvlokken
 • 1 eetl maizena of andere allesbinder

Instructies

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden
 2. Kook de rijst zoals aangegeven op de verpakking maar voeg er ook een klein blokje groente bouillon aan toe. Laat de rijst afkoelen
 3. Doe de chiazaden of lijnzaad in een bakje met drie eetlepels water en laat dit even staan (totdat het een soort gelei wordt)
 4. Stoom of kook de aardappelen totdat ze gaar zijn en laat ze even droog koken en afkoelen
 5. Snijd de uien, koriander en knoflook in kleine stukjes.
 6. Pureer de aardappels en doe vervolgens alle ingrediënten bij de aardappels en mix het geheel.
 7. Rol dit tot ballen (bepaal zelf hoe groot je ze wilt)
 8. Plaats op een licht ingevette ovenschaal en bak voor 15-20 minuten in de oven totdat ze knapperig zijn aan de buitenkant
  Voor de saus:

 1. Doe alle ingr (behalve de maizena) in een blender en pureer tot een saus
 2. Doe de maizena in een glaasje water met een beetje water en roer dit tot een glad geheel
 3. Schenk de paprika saus in een pan en zet het vuur zachtjes aan totdat het wat begint te pruttelen (goed blijven roeren)
 4. Voeg het maizena mengsel toe en verwarm de saus totdat het een dikke saus is geworden.

6.1.5 /zoete-aardappel-rijstballen/

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like