Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik het niet een beetje spannend vond om dit recept te delen. Tijdens een eindeloze afwas sessie dacht ik hierover na. Want waarom vond ik het spannend? Wat maakt het soms lastig om vegan recepten te tonen aan anderen, vooral niet vegans?

Ineens begreep ik het. Ik kan niet kaas namaken. Kaas is kaas en vlees is vlees. Een vegan kaassaus bestaat simpelweg niet uit kaas. Het is niet zo makkelijk als een homp smelten en klaar. Ik ben soms bang dat mensen verwachten dat ze precies de smaak van kaas zullen ervaren. Dat zal het niet zijn.

Wanneer ik een vegan kwarktaart maak, betekent het dat ik specifieke ingrediënten nodig heb zoals agar agar of soja yoghurt. Het is niet zo makkelijk als die pakjes uit de winkel die ik vroeger kocht (en soms helemaal zelf opat…). Maar ook zoiets als jus, of vegan soepballetjes of hele verse linzensoep. Ik maak het altijd zelf omdat het gezonder is en omdat ik zeker weet dat er geen ingrediënten in zitten die ik niet wil. Dit vraagt nieuwe kennis en nieuwe vaardigheden en tja… tijd.

Natuurlijk zijn er een hele hoop recepten waar ik helemaal geen moeite meer voor hoef te doen en binnen 15 minuten op tafel kan zetten. Zoals deze, of deze. of deze

Maar goed, wanneer we van mensen vragen om vegan en/ of gezonder eten, dan vraag ik om energie, motivatie en tijd om te leren over een andere manier van leven.

Laat ik nou net de persoon zijn die niet tot last wil zijn en van anderen geen moeite wil vragen.

Ik ook heb moeten wennen aan nieuwe kooktechnieken, nieuwe smaken, het lezen van recepten, het zoeken van ingrediënten en het opfrissen van mijn smaakpupillen. Dit geldt niet alleen voor vegan eten maar eigenlijk elke nieuwe vaardigheid. Er is een tijd geweest dat we allemaal heel lang deden over veters strikken. Toch kunnen we het nu (hopelijk) allemaal.

Dus hierbij mijn magische kaassaus. Omdat we allemaal de keuken in moeten duiken om gezonder te eten.

*En voor de ervaren vegans onder de lezers, dit recept ken je vast en dan in allerlei varianten. Het is aangepast van deze , deze   en deze en eigenlijk nog veel meer. Elke keer wanneer ik het maak dan verander ik weer een beetje. Het is maar net wat ik in huis heb liggen. 

*Stel nou dat je het aandurft en ook je eigen versie probeert, maak dan een flinke pan zodat je de saus kunt bewaren! Dat scheelt je de volgende dag weer tijd. Energie. En motivatie.


Afdrukken Vegan Kaassaus

Bereidingstijd: 20 minuten

Kooktijd 5 minuten

Categorie: Sauzen en dressings

Hoeveelheid: 8-10

Ingrediënten

 • 300 gram geschilde aardappel
 • 1 á 2 middelgrote wortels (hoe meer hoe gezonder)
 • 200 ml ongezoete sojamelk of amandelmelk
 • 1 snuf zout en peper (of theelepel witte miso is mijn favoriet)
 • 5 eetlepels edelgist vlokken
 • 2 theelepels mosterd (alle soorten zijn prima)
 • extra water om de blender te laten draaien (ongeveer 100 – 200 ml afhankelijk van hoe goed de blender werkt)
 • 50 gram geweekte cashewnoten voor extra romigheid (optioneel)
 • Voor smaakmakers voeg toe één of meerdere van de volgende (ongeveer 1 theelepel): uipoeder, knoflookpoeder, paprikapoeder, kurkuma en / of bouillonpoeder.

Instructies

 1. Snijd de aardappel en wortel en kook deze gaar.
 2. Doe ze in de blender wanneer ze gaar zijn.
 3. Voeg de overige ingrediënten toe en blend op hoge snelheid. Help zo nodig om de boel op gang te houden. Lukt het niet, voeg telkens een scheutje water toe.
 4. Klaar is de saus!

Notities

*Zo nodig, week de cashewnoten vooraf (minstens twee uur) *Voor extra kruiden voeg bijvoorbeeld bouillonpoeder, kipkruiden, uienpoeder, knoflookpoeder, paprikapoeder toe.

6.1.5 /vegan-kaassaus/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like