Het volgende recept is veel te makkelijk. Echt voor luie dagen. Oei! En ook oh zo lekker! Voor het geval je het misschien al wel hebt aangevoeld aan de intro, jep, de zomervakantie is begonnen. Yes! Ik heb geen volgepropte agenda en de stapels nakijkwerk zijn weggewerkt! (*gooit gelukkig en tevreden de rode pen het raam uit).

Wat doe je zoal in een zomervakantie? (vraagt niet-in-het-onderwijs-werkend-Nederland). Heel veel lezen! Nou heb ik Bambi (het boek dus..) net weer teruggebracht (ehm naar de bieb… niet het bos dus )

Ik wil je er echt heel graag over vertellen…


Het is geschreven door Felix Salten in 1923. Je zult niet geloven wat zijn hobby was: jagen op wild. De schrijver wist dus goed hoe mooi het bos was maar ook hoe het voor dieren moest zijn dat hij altijd in de buurt was…

Bambi is geen vrolijk boek. Het is niet zoals de film. Ons lieve Stampertje is nergens te bekennen en de angst voor Hem (de mens) is altijd aanwezig. Want elke keer wanneer de mens er is sterft één van hen geliefden.  Zo ook een vriendje van Bambi. Die wordt neergeschoten maar toch, hij overleeft. De jager neemt hem mee naar huis en verzorgt hem. Sterk en volwassen komt het hertje weer terug bij de groep en is “nóóóit meer bang!!” voor Hem.

Zonder angst rent en springt hij de groene frisse wei op “Hij doet me toch niets!” roept hij. Dan wordt het hertje neergeschoten en sterft alsnog.

De schrijver laat zien hoe hoopvol dieren blijven. Hoe ze altijd vertrouwen willen hebben (waarom houden ze daar niet eens mee op??). De mens ziet het niet en maakt gebruik van dat vertrouwen. Bambi leert dit gegeven. Dan, op een dag vindt Bambi de mens. Die ligt hulpeloos op de grond. Met een kogel in zijn eigen lichaam…

Wat heb ik geleerd?

De natuur is zwaar, maar niet onrechtvaardig. De mens daarentegen is wel onrechtvaardig. Zo onrechtvaardig dat hij zijn eigen noodlot wordt. Niet alleen de herten lijden continu onder zijn rare streken, maar hijzelf ook. Hoe kan dat toch?

Dit blijft me altijd achtervolgen. Ik begrijp dat ik optimistisch behoor te zijn om doelen te kunnen bereiken; bij mijzelf en bij anderen. Maar ik zal de wereld nooit helemaal veranderen. Lichtelijk teleurstellend gegeven. 

Belanden we uiteindelijk met die metaforische kogel in ons lichaam?

Maken we de natuur en onszelf uiteindelijk dan echt kapot? De voorspellingen laten dit wel zien. Sterker nog, we hebben het voor een groot deel al gedaan (hoeveel procent van de zeeën is al dood? Ook wel de longen van de wereld?)


Maar er is ook liefde! Vorige week is mijn tweede neefje geboren!

Zo klein en onschuldig en totaal onwetend over welke wereld hij in is gekomen. Net als Bambi. Vluchtelingen crisis?Kent hij niet. Jaarlijks bruut afslachten van 150 miljard dieren? Kent hij niet. Hongersnoden door oneerlijk voedselverdeling? Luchtvervuiling door onnodig consumeren? Mensenhandel? Financiële crisis? Kent hij niet. De warmte van mama! Dat kent hij wel. Dat is zijn wereld. Maar welke wereld zal het zijn over een week? Over een jaar? 

Het boek beschrijft dat proces van onschuldig naar realistisch wezen. Hoe meer je / Bambi weet van de wereld, hoe meer je op jezelf aangesteld bent. Maar goed, ik eindig niet in mineur. Ik wil niet hopeloos overkomen naar jou en ook niet naar mezelf. Ik ben er altijd van overtuigd dat met veel mensen samen, we heel veel kunnen bereiken. Daar blijf ik op hopen. 

Dus nu de zomer is begonnen en het mijmeren over het veranderen van de wereld alle ruimte in kan nemen, maak ik het niet te moeilijk in de keuken. Laten we het allemaal niet te moeilijk maken. Het denken is al moeilijk genoeg. 

Dus geniet van deze falafel salade! Eigenlijk zou je het in balletjes moeten rollen en bakken in wat olie (dat is falafel!) maar daar zijn we te lui voor!  HEURLIJK!

Afdrukken Falafel Salade zonder moeite

Categorie: Avondeten, Salades

Ingrediënten

  Voor de dressing:

 • 1/3 cup tahini
 • 1/3 cup water
 • 1/4 cup citroen sap
 • 1 teentje geraspte knoflook
 • 1/2 theelepel komijnpoeder
 • snufje zout en peper
  Voor de salade:

 • flinke hand peterselie
 • flinke hand koriander
 • 1 blik kikkererwten, gewassen
 • 1/2 cup ongekookte bulgur (of couscous)
 • 2 tomaten

Instructies

 1. Voor de dressing: Rasp de knoflook en voeg de tahini, water, citroensap, komijn, zout en peper toe. Blend even goed in de blender. Hoppa!
 2. Voor de salade: Kook de bulgur gaar (1 cup water) of de couscous (1/2 kop water over 1/2 kop couscous).
 3. Snijd de koriander, peterselie en tomaten.
 4. Was de kikkererwten.
 5. Voeg nu alles bij elkaar en verdeel de dressing over alles. Heerlijk!

6.1.5 /wat-ik-leer-van-bambi-luie-falafel-salade/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like