Stoofpotjes oh stoofpotjes! Wat moet ik toch zonder jullie in deze steeds grijzer wordende maanden.

Toen een stoofpotje een plek in mijn hart kreeg en mijn wereld deed veranderen, was ik ergens in Melbourne Australië met mijn beste vriendin (en getuige!) met een roadtrip bezig. We leefden in een oude Volvo genoemd Karel. Aan het eind van elke dag ging de achterklep open en installeerden we op de grond voor de auto een camping vuurtje met een klein pannetje. Met dit simpele kookgerei kookten wij (eigenlijk vooral Paula,  ik was nog niet zo creatief..) uitgebreide, gezonde maaltijden. Zonder dat we het door hadden waren ze vaak ook nog eens vegan. Op dit vuurtje maakten we dan een heerlijk pompoen stoofpotje inclusief kruiden en wat al dan niet.

Dus laten we hier ook een stoofpotje maken!

Stoofpotjes maken je warm. Het is het ultieme comfort food.  Daarnaast ook nog eens gezond, heerlijk en vooral ook supermarkt vriendelijk. Je kunt de ingrediënten makkelijk afwisselen met die van jouw voorkeur. Kies een groente, een graan, een boon en een (zoete) aardappel of pompoen en gebruik het standaard sausje. Laat het een tijdje pruttelen en succes is gegarandeerd. Heb je nog wat restjes over? Niet erg! Bak het samen met wat verse groente en daarnaast een vega burger en je hebt je volgende maaltijd alweer klaar!

Oh ja, het andere hartverwarmende is de onderstaande pup. Is ze niet CUTE!

Gelukkig zijn de nare, bijtende randjes wat van haar af en begint er een typische lieve Golden Retriever (met hoofdletters) onder vandaan te komen. Het is heel grappig om te zien hoe ze de wereld leert kennen en ons probeert te begrijpen. Ze begrijpt soms niks van mensen. Groot gelijk, ik ook niet. Maar ze begrijpt soms ook nog vrij weinig van hoe ze bij andere honden zich moet gedragen. Ze is vaak veel te enthousiast en wordt daarom regelmatig afgewezen door de knappe jongens buurthonden. Ze moet nog even wat leren over charmant zijn.

Maar kijk nou, je begrijpt, dat charmante komt er vast wel aan 😉


Afdrukken Zoete Aardappel Pinda Stoofpot

Bereidingstijd: 5 minuten

Kooktijd 25 minuten

Categorie: Avondeten

Hoeveelheid: 4-5 personen

Ingrediënten

 • 1 eetlepel olie
 • 1 witte ui in stukjes gesneden
 • 2 teentjes geperste knoflook
 • 1 theelepel komijnpoeder
 • 1 theelepel kaneelpoeder
 • 1 rode paprika
 • 2 medjool dadels in stukjes gesneden (of een eetlepel basterdsuiker)
 • 2 zoete aardappels in kleine stukjes gesneden
 • 1 blik tomaat blokjes
 • 75 ml (1/4 – ½ cup) naturel pindakaas (100 % pinda’s dus niet die van Calvé)
 • 750 ml groentebouillon
 • 1 blik kikkererwten
 • 2 handen vol verse spinazie

Instructies

 1. In een grote pan, verhit de olie op middelmatig vuur.
 2. Voeg de ui en knoflook toe en roer dit 5 minuten.
 3. Voeg de komijnpoeder en kaneelpoeder toe en bak dit nog even mee.
 4. Voeg de paprika, dadels, zoete aardappel en tomaten met sap toe, zet het vuur iets hoger.
 5. Doe wat zout en peper erbij terwijl het aan de kook raakt.
 6. In een aparte kom, meng 250 ml van de groentebouillon met de pindakaas en roer dit totdat er geen klontjes meer zijn.
 7. Doe dit mengsel bij de groentes en laat dit met de overige bouillon ongeveer 25 min pruttelen totdat de zoete aardappel gaar is (misschien duur het nog wat langer bij jou).
 8. Tot slot, doe de gewassen kikkererwten en spinazie erbij en kook dit totdat de spinazie zacht is geworden. Zo nodig, doe er nog wat peper en zout bij.

6.1.5 /zoeteaardappel-pinda-stoofpot/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like