Plantaardig eten op een klein budget is makkelijk. Vaak heb ik niet eens door dat de meest simpele, goedkope producten helemaal plantaardig zijn en volgepropt met goede eigenschappen.

(Hallo rijst! Hallo bonen!)

Plantaardig eten doe ik voor ontelbaar redenen. Voor eerlijke welvaartsverdeling, voor eerlijke voedselverdeling, tegen extreme lucht/aarde/watervervuiling, tegen het uitsterven van diersoorten, tegen overbevissing, etc. Ik kan nog wel even doorgaan..

Maar potdorie wat is het ook goedkoop!

Hierbij een paar persoonlijke tips om met het allerkleinste budget de week door te komen. 

1. Volg geen trends

Hippe dieeten komen en gaan. Zo waren daar ineens de absurd dure superfoods. Wooow wat was dat ineens een hype. Maar laten we even nuchter zijn. Superfoods zijn gedroogd fruit / groente / zaden… dat is het jongens. Niet meer en niets minder. Neem regelmatig een handje vijgen of een peer en uiteindelijk werkt het op de lange termijn precies hetzelfde.. en het is een stuk goedkoper.

2. Groente en fruit eerst

Begin bij groente en fruit afdeling en koop ze in een “hele” staat. Het lijkt misschien duur maar als je voor de niet voorgesneden groente gaat, valt het reuze mee. Denk bijvoorbeeld aan courgette, spinazie, wortels, broccoli, selderij, aubergine, uien en allerlei bladgroente. Ook soorten (gedroogd) fruit zoals bananen, appels, kiwi, citroenen, paprika’s en een zak rozijnen.

3. Ga voor bonen, granen en zetmeel houdende producten

Deze altijd onopvallende producten zijn ontzettend goedkoop, vullend, en heul gezond. Hier valt dus bijvoorbeeld onder kidneybonen, tuinbonen, kikkererwten, alle rijstsoorten, (zoete!) aardappels, havermout, pompoen, brood, enzovoort.

4. Koop in grote hoeveelheden

Vooral die producten bij groep 3 zijn relatief goedkoop en dus slim om in grotere hoeveelheden te kopen. Vervolgens sla je ze op en kun je er heel de week (of langer) van eten. Deze zijn als basis van elke gerecht. 

5. Drinken?

Frisdrank, sappen en alcoholische dranken zijn eigenlijk onnodig om geld aan uit te geven. Of je nou plantaardig eet of niet, het blijft een goed idee om die niet te kopen wanneer je echt geen cent te makken hebt.

6. Koop alleen dat wat je nodig hebt

Dit is natuurlijk een logische stap, maar het is mij nog wel eens overkomen dat ik een winkel in loop en met van alles terugkom wat niet nodig is…. (schuldig!)  Vind je het gek? Je hersenen hebben heel veel te verwerken tijdens een wandelingetje door de supermarkt. 

Dus ik haal die good ‘ol boodschappenlijstjes maar weer te voor schijn en afvinken maar!

7. De keuken in…

Voor mij een compleet onbekend fenomeen, maar er is een grote groep mensen die een hekel aan koken heeft (*kijkt verward om zich heen). Die kiezen vaker voor de makkelijke optie. Denk aan afhaalmaaltijden, kant en klare maaltijden, sauzen, voorgesneden groente en fruit en alles in pakjes. Makkelijk maar oh zo duur. Investeer je tijd in het zoeken van recepten die simpel zijn en die je snel kunt maken zodat je als de malle weer de keuken uit kan rennen. Het zal je portemonnee, je lijn en de planeet heel veel goeds doen! 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like
Mijn jas zit écht te krap
Read More

Mijn jas zit écht te krap

Ik probeer het tóch. Kan het ritsje nog een klein beetje verder? Mijn vertrouwde, veel te oude winterjas probeer ik over mijn dikke buik dicht te krijgen. Ik probeer mijn buik zelfs in te houden. Maar kom er dan al snel achter dat zoiets helemaal niet bestaat met 36 weken. Je buik inhouden.