De appie. Zaterdagochtend. Ik sta voor de koeling bij de vegetarische opties. De zaterdagochtend is NIET de beste tijd om naar de supermarkt te gaan, maar deze ochtend lijkt het wel of er weken lang niet gegeten is. Er wordt gegraaid. Getrokken. Gehuild. Om me heen zijn mensen die veel snellere keuzes kunnen maken dan ik. Ze hebben vast veel kinderen en drukke banen want ik sta een minuut te piekeren of ik kerrie of bieten hummus moet nemen en ondertussen hebben drie handen al iets anders in het vak gegrepen. 

In datzelfde schap ligt in een onopvallend hoekje de tempeh. Het kijkt me aan en vraagt om opgepakt te worden. Tempeh wordt nogal wat onaantrekkelijk verpakt wat maakt dat het me niet verbaasd dat alleen veganisten weten dat het bestaat. Dat slaat nergens op want tempeh is voor iedereen. Net als tomaten of bananen zou tempeh standaard op je boodschappenlijstje moeten staan. Dus ik pak het! 

Tempeh heeft niets met veganisme an sich te maken want het is een fantastisch product om te gebruiken in de keuken. Wat is tempeh precies? Gefermenteerde sojabonen. Het wordt sinds de geschiedenis van de mensheid  gebruikt (denk ik, het is in ieder geval erg oud). Het barst van de eiwitten, magnesium, vezels (yes! Daar zijn de rakkers weer!) Iets negatiefs te melden? Niet voor je gezondheid in ieder geval, niet voor de dieren, niet voor de planeet. Oftewel, noppes. Je krijg je bonen binnen zonder dat je het door hebt. 

Het is handig om de tempeh eerst te stomen. Daarna kan het beter allerlei smaken in zich opnemen. Dit kun je doen door het in een stoommandje te leggen (zie foto’s) of misschien heb je een pan waar je in kunt stomen. Je kunt het natuurlijk altijd afgedekt in een bordje met wat water in de magnetron doen. Daarna leg je het in het sausje van jouw keuze.

Ik koos voor pindasaus…  Pindakaas, sojasaus, een beetje water en wat maizena (of andere verdikkingsmiddel). Laat het na het stomen even weken in het sausje en bak daarna in de pan. Je kunt het tijdens het weken in de koelkast laten liggen en later in de week nog opbakken. Perfect voor een lunch naar het werk!

Afdrukken Pindasaus Tempeh

Bereidingstijd: 15 minuten

Kooktijd 5 minuten

Categorie: Voor op brood

Ingrediënten

  • half pakje tempeh
  • 1 eetlepel pindakaas
  • 2 eetlepel sojasaus
  • 3 eetlepel water
  • 1 eetlepel maizena

Instructies

  1. Snijd de tempeh in plakjes en leg in het stoommandje. Stoom voor ongeveer 10 minuten.
  2. Bereid het sausje door de pindasaus, sojasaus, water met elkaar te mengen en beetje bij beetje de maizena er door heen te kloppen.
  3. Na het stomen laat je de tempeh in het sausje liggen totdat alles goed bedekt is en ingewerkt (ongeveer 5 minuten).
  4. Bak de tempeh in een hete pan voor ongeveer 5 minuten totdat ze gebakken zijn aan beide kanten (kan zonder olie omdat de pindakaas vet is).
  5. Let op vers brood met bijvoorbeeld wat hummus, bladgroen, rode kool salade (foto)

6.1.5 /pindasaus-tempeh/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like