Houd je net zoveel van de herfst als ik? Dan moet en zal er een vegan appeltaart komen! Toch?

Vooral nu de zomer als een student aan XTC net iets te lang en te heftig is doorgegaan, heb ik nog nooit zo uitgekeken naar vriendje herfst. Maar #climatechange en we zitten nog met de warmere temperaturen. Ik heb mijn slippers weer aan. Maar ik wil appeltaart. En jij denk ik ook?

Deze vegan appeltaart is voor iedereen te doen. Je hebt er dus niet eens een ei voor nodig!

Na al die jaren met mijn klein stukje internet, schaam ik me dat ik nog nooit een appeltaart recept heb gedeeld. Ik moet zeggen dat het ook niet iets is dat ik vaak maak. Want #teveelmoeite en #hijvaltaltijduitelkaar.

Maar ik heb even goed onderzoek gedaan naar een goede appeltaart deeg. En het is eigenlijk niet eens heel moeilijk, maar je moet er wel even de tijd voor nemen.

Uit het pakje

Het is helemaal niet zo gek om een taart uit zo’n pakje te maken. Bijvoorbeeld die van Koopmans. Je kunt het ei vervangen door een geprakte banaan en je hebt binnen no time een prima taart op tafel! Dus als je voor veilig wilt gaan, dan zou ik dat doen. Maar wil je wel eens een eigen deeg proberen, dan ben je hier aan het goede adres.

Stevige appels

De kunst is om niet te bezuinigen op goede appels. Het allerlekkerst zijn biologische appels. Je neemt echt een hapje herfst wanneer je deze kanjers proeft. Ze zijn vaak een stuk kleiner maar zitten barstens vol met smaak. Dus als je een bio winkel in de buurt hebt, go for it.

Kies ook een stevige appel zodat je niet te veel vocht in de taart krijgt. Bijvoorbeeld Goudreinet of Jonagold. Die laatste heb ik voor dit recept gebruikt.

Een vegan appeltaart die niet uit elkaar valt

Tot nu toe maakte ik altijd een appeltaart die meteen uit elkaar viel wanneer ik er in sneed. Door wat onderzoek te doen ben ik er achter gekomen dat dit komt omdat het te vochtig is geworden.

Ik heb dit opgelost door

  • appels in dunne partjes te snijden en ze plat op elkaar te leggen zodat er niet te veel ruimte ontstaat.
  • de rozijnen niet geweekt zodat dat vocht er ook niet bij komt
  • een eetlepel custardpoeder over de bodem van de taart. Dit “vangt” het vocht op dat uit de appels komt en zorgt er voor dat het deeg niet te sompig wordt.
  • ik heb ook geïnvesteerd in een goede deegroller zodat het deeg mooi gelijkmatig verdeeld was over de taartvorm. Hierdoor kreeg ik voor mijn idee een wat “sterkere” taart.

Dit recept is mijn tweede poging. Het recept komt iets aangepast uit het boekje de veganistische keuken. Dit kookboekje ziet er heel ouderwets uit en het heeft geen eens plaatjes, maar de recepten zijn vaak heel goed. Zoals deze taart.


Afdrukken Vegan Appeltaart

Categorie: Koek en Taart

Hoeveelheid: 8-10

Tijd om voor te bereiden: 30 minuten Tijd om te bakken: 45 – 50 minuten

Ingrediënten

    Voor het deeg:

  • 375 gram tarwebloem
  • 200 gram plantaardige margarine
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 150 gram suiker + een eetlepel om de taart mee te besprenkelen
  • 3 el sojamelk en meer om de taart te bestrijken
    Voor de vulling

  • 800 gram stevige appels (zoals Goudrenet of Jonagold )
  • 100 gram rozijnen (optioneel)
  • 2 eetlepel suiker
  • 1 eetlepel kaneel
  • 1 eetlepel custardpoeder

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden
  2. Snijd de margarine in blokjes.
  3. Doe de bloem in een beslagkom en voeg daarbij de boter, bakpoeder, suiker en sojamelk
  4. Kneed dit tot een samenhangend deeg. Is het nog te droog, doe er dan een eetlepel sojamelk bij totdat je een fijn deeg hebt. Laat dit vervolgens rusten in de koelkast.
  5. Als het kan, in ieder geval een uur.
  6. Snijd de appels in fijne partjes. Meng dit vervolgens in een aparte kom met de rozijnen, suiker en kaneel.
  7. Haal vervolgens het deeg uit de koelkast.
  8. Rol 2/3 van het deeg op een met meel bestoven werkblad tot een lap met een dikte van ongeveer een halve centimeter.
  9. Bekleed de bodem en zijkanten van een bakvorm (doorsnee 23 cm)
  10. Strooi de eetlepel custardpoeder over de bodem van de taart. Vervolgens leg je de vulling erin.
  11. Zorg ervoor dat de partjes netjes over elkaar heen liggen zodat er geen grote “gaten” ontstaan.
  12. Rol het overgebleven deeg uit en doe dit over de taart heen. Je kunt natuurlijk ook stroken maken en deze vlechten.
  13. Maak de bovenkant nat met wat sojamelk.
  14. Bak de taart in 60 minuten in de voorverwarmde oven.

6.1.5 /vegan-appeltaart/

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like