Wat… Een… Snoep… Nee, correctie. Wat een… Troep! Er is veel (veul) snoep en koek voor kinderen. Dat is natuurlijk al jaren zo, maar het wordt er niet minder op. Enerzijds vind ik het prima dat ventje wat snoept, maar tegelijkertijd wil ik hem ook wat beters aanbieden tussendoor. Nadat mijn zoontje binnen twee dagen op de opvang popcorn, danoontje (…) en snoepjes had gekregen, kreeg ik inspiratie voor een post over tussendoortjes voor peuters. 

Dus hierbij, een snack bord vol met kindvriendelijk (en vegan) tussendoortjes!

Oef, ik heb ook het nodige gesnoept. De snoepwinkel in mijn dorp zag elke zaterdagochtend mijn gezicht. Maar toch, op de één of andere manier heb heb ik een snoepgrens leren aanvoelen. Op een gegeven moment ben ik weer klaar met snoepen. Misschien zijn het mijn tanden, misschien word ik er wat naar van. Maar ik stop altijd weer. Ik hoop dat mijn kindje (bijna kinderen 😉 ) ook zo’n gezonde relatie met eten krijgen. Maar hoe je dat als moeder moet doen, vind ik natuurlijk ook een zoektocht. Want snoepen is heerlijk en natuurlijk is er niets mis met wat lekkers tussendoor, maar het is wel goed om de kwaliteit in de gaten te houden en de hoeveelheid. 

Dus ik kies er voor om tussendoortjes voor peuters te geven met een fijne dosis voedingsstoffen en zo min mogelijk (het liefst geen) geen bewerkte suikers of vetten. Zo nu en dan sta ik het mijn kindje (en mijzelf) ook toe om iets met geraffineerde suikers te eten of gewoon iets ongezonds. Anders moet je wel heel hard werken om de rest van je leven alle geraffineerde suikers en vetten af te wijzen.

Dus dit is wat ik doe. Wanneer ik zelf controle heb over wat hij eet, dan krijgt hij vooral gezonde tussendoortjes. Wanneer hij eens een snoepje of koekje krijgt van iemand anders of wat voor reden dan ook, dan doe ik daar niet moeilijk over. Ik wil niet dat hij het idee krijgt dat er iets fout aan is.

Dit is mijn lijstje met tips voor tussendoortjes voor (vegan) peuters:

1.Fruit is favoriet, dus dat eten we hier het meeste tussendoor. Vooral banaan, kiwi, meloen, appeltjes, enzovoort. Watermeloen is écht favoriet. Zoals je ziet op de foto gebruik ik daar soms een vormpje voor. Zoals deze. Dat is sowieso een aanrader wanneer je kindje iets nog niet helemaal kent. Het is hilarisch om te zien hoe graag ze dan datgene pakken en opeten. 

2. Snack balletjes! Oh jongens wat zijn deze dingen briljant. Voeg er nog wat lijnzaad aan toe. Een lepeltje notenboter en wat havermout en je hebt gewoon een superfood tussendoortje. Doe zoiets zoals deze en deze

3. Gedroogd fruit zoals dadels, rozijnen, abrikozen, vijgen en perziken. Niet alleen heel lekker maar ook echt heel gezond! 

4.Dips met crackers. Zoals hummus natuurlijk! Krijgen ze gelijk een dosis eiwit binnen. Op de foto’s zie je deze crackers

5. Zelfgemaakte ijsjes zoals deze soja yoghurt fruit ijsjes of vegan mango yoghurt ijsjes. Oh joh, die zijn geweldig in de zomer. Ik krijg er geen genoeg van. Je hebt helemaal controle over alle ingrediënten en geeft ze dus waarschijnlijk een stuk minder geraffineerde suikers.

6.Tussendoor geef ik hem ook wel eens een koekje zoals vegan chocolade koekjes, choco pindakaas koeken, of een stukje ontbijtkoek. Helemaal niks mis mee. Maar niet te vaak. 

Ik geef mijn zoontje dus niet dagelijks zo’n enorm bord met tussendoortjes zoals op de foto 😉 . Dat zou wat zijn! Ik kies er één of twee. Dan is zijn maagje gevuld tot de volgende maaltijd. Ik geef ook weer niet te veel want ik wil wel dat hij goed eet tijdens de grote maaltijden. Dat is waar de beste en meeste voedingsstoffen te vinden zijn. 

Zie jij nog lekkere tussendoortjes voor peuters in dit lijstje?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like