Iets met melk, iets met eieren, iets met boter, iets met meel en iets met suiker. Dat lijkt de succesformule voor het bakken van koekjes, taarten en muffins. Toch is dit niet perse het geval..

Ik ben dol op bakken en het gekke is, daar heb ik nooit van gehouden voordat ik veganist werd. Aangezien ik toch steeds meer leerde om alles zelf te maken, ben ik hier ook maar mee begonnen.  Iets lekkers bakken gebeurt vooral op momenten dat ik: 

  1. iets moet ontwijken
  2. iets anders zou moeten doen.
  3. iets uit de weg loop
  4. mijn huisgenoot weer eens bananen over heeft en ik heel graag bananenbrood bak

Kortom, ik bak vaak…*kijkt schuldig. 

Na alle succesvolle maar ook gefaalde bak experimenten, wil ik hier een paar persoonlijke tips geven.

Iets anders dan boter..

Er is in de koeling in de supermarkt margarine te vinden die van plantaardige olie is gemaakt.  Ik maak nog liever gebruik van kokosolie omdat deze geen transvetten bevatten en het is fijn om mee te werken. Wanneer je brownies, cupcakes of andere tussendoortjes maakt die geen gehard vet vereisen, dan is zonnebloemolie ook gewoon een optie. 

Wil ik helemaal geen olie gebruiken? Dan gebruik ik nog wel eens extra lijnzaad mix, appelmoes, of een geprakte banaan. 

Wat bindt alles samen?

Waar een recept vraagt voor gelatine, kun je prima agar agar gebruiken. Ook kun je maizena of aardappelzetmeel toevoegen.

Melk blijft bij de koe.

Dit is geen probleem. Tegenwoordig zie ik overal vervangers zoals soja, haver, rijst, amandel, kokos. Vooral kokosmelk is vet en een goede vervanger voor room. Wil je echt botermelk? Dan kun je een eetlepel azijn toevoegen aan 250 ml plantaardige melk en laat dit 10 minuten staan.

Ei blijft bij het kippetje!

Er is geen excuus om eieren te gebruiken tijdens het bakken. Je eindproduct is ook nog eens een heel stuk minder vet! Doei te hoog cholesterol!

  • 1 eetlepel lijnzaad + 3 eetlepels water (laat dit 2 minuten staan)
  • 1 eetlepel chia zaad en 4 eetleepels water (10 min laten staan
  • 1/2 gepureerde banaan
  • 2 eetlepels bakpoeder + 2 eetlepels water + 1 eetlepel oil
  • 2 eetlepels appelmoes!
  • In de meeste biowinkels kun je nu ook “No-egg” krijgen. Goedkoper dan eieren en je doet er veel langer mee

Vervanging voor witte korrels..

Witte kristalsuiker probeer ik te vermijden. In plaats van witte suiker kun je ook kokos suiker, bruine rijst siroop (persoonlijk favoriet), stevia of agave gebruiken. Ook appelstroop of dadels (siroop) zijn goede opties. Deze zijn tegenwoordig in elke supermarkt te vinden en al helemaal in de bio winkels! 

Iets anders dan al het andere?

Er is zoveel mogelijk naast boter, ei, meel, suiker en melk. Wat dacht je van dadels in plaats van suiker, of zwarte bonen in plaats van meel. Of cashewnoten in plaats van room en havermout in plaats van meel. Ik kan nog wel even door gaan. Ik zal hier proberen steeds meer recepten te verzamelen maar het duurt wel even voordat ik een enorme collectie heb. Ondertussen verwijs ik je graag naar veganchallenge website, naar vegadutchie of de groene meisjes. Allemaal fantastische bronnen (en geweldige bloggers).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like
Mijn jas zit écht te krap
Read More

Mijn jas zit écht te krap

Ik probeer het tóch. Kan het ritsje nog een klein beetje verder? Mijn vertrouwde, veel te oude winterjas probeer ik over mijn dikke buik dicht te krijgen. Ik probeer mijn buik zelfs in te houden. Maar kom er dan al snel achter dat zoiets helemaal niet bestaat met 36 weken. Je buik inhouden.