Oh ja, zo voelde dat! Ik probeer mijn ogen open te houden. Het is 12.30, na de lunch. Ik ben zwanger! Naah jaaa! De wereld vergaat en Suus neemt nog een kind. Ik hoor Midas Dekker al “Boeeeh” roepen onder mijn slaapkamer raam. Maar hey, het leven is veel te mooi om niet te delen! Om misschien anderen te kunnen inspireren, deel ik graag met jullie wat ik elke dag eet om ook deze zwangerschap zo gezond mogelijk door te komen. Dus hierbij de 10 voedingsmiddelen die ik elke dag eet.

Veel leesplezier!

De eerste paar weken van deze zwangerschap had ik enorme snoepbuien. Lees: ik fantaseerde over patat, drop en sinaasappelsap (exact hetzelfde als de vorige keer!) Ik vergeef mezelf daar maar voor. Ik haal een patatje, ik eet die drop en drink sinaasappelsap. Op de één of andere manier moet ik dan een paar keer voelen dat ik er echt niet blij van word. Dan weet ik ineens weer hoe fijn het is om gezond te eten. Nu ik een paar weken verder ben pak ik mijn meer goede gewoontes op. Mijn vorige zwangerschap verliep zo goed en gezond, dat wil ik graag weer zo hebben.

Ik heb geleerd van een diëtiste dat het vooral fijn is voor je kindje wanneer je bloedcirculatie lekker sjeest. Want hoe beter je bloed alle voedingsstoffen kan vervoeren naar het kindje, hoe meer je kindje (en jij) hier van kan profiteren.

Hoe zorg je nou voor die goede bloed circulatie?

Door in eerste instantie niet te eten wat je aderen kan verstoppen (cholesterol, verzadigd vet en te veel geraffineerde suikers). Daarnaast moet je ook gewoon niet te veel eten. Want uiteindelijk zet je lichaam alle overige kcal om in vet. Wat eet ik dan wel? Zo veel mogelijk voedingsstoffen die veel vezels, vitamine, mineralen, eiwitten en gezonde vetten bevatten.

Oftewel, het beste pakketje voor de aantal kcal die het kost!

Ik laat dus steeds meer bewerkte producten zo veel mogelijk staan (rietsuiker, boter, wit meel maar ook gefrituurd eten) en eet meer peulvruchten, volkoren granen, fruit, groente, noten en zaden. Dus nogmaals, de 10 voedingsmiddelen die ik elke dag eet

  1. Havermout / vlokken. Ik eet dit ook als ik niet zwanger ben. Maar wanneer je zwanger bent wil je graag een laag cholesterol en ook een lage, gezonde bloeddruk. Havermout helpt nou net heel goed om dat in stand te houden.
  2. Volkoren boterhammen. Voor jodium! Maar ook voor goede eiwitten, ijzer, B-vitaminen. Dus voor de groei van je kleintje en het stillen van je hongergevoel.
  3. Tahini; voor gezonde vetten en calcium.
  4. Pindakaas. Een geweldige bron voor eiwitten. En ik ben er gewoon dol op.
  5. Fruit. Frambozen, bessen, rozijnen, bananen, appel, enz. Fruit heeft lekker veel vezels en goede suikers. Goed voor de energie!
  6. Peulvruchten. Linzen, kikkererwten, bruine bonen. I don’t care. Ze werken cholesterol verlagend, energie verrijkend en bovenal hebben ze geen tikkeltje verzadigd vet, geraffineerd suiker of cholesterol. Oftewel, goed voor de bloed toevoer dus!
  7. Handje onbewerkte noten. Wij bestellen altijd enorme zakken verse amandelen en walnoten bij Pit & Pit. Een stuk goedkoper en hele gezond.
  8. Supplementen, namelijk vitamine D. B12 en plantaardige Omega 3.
  9. Appelstroop! Je zou zeggen dat ik als vegan extra op mijn ijzerwaarden moet letten, maar die van mij zijn gemeten en zijn bovengemiddeld hoog… dus die pot appelstroop die ik in mijn eentje telkens op brood smeer, doet zijn wonderen! Appelstroop heeft vaak toegevoegde ijzer. Hartstikke goed voor zwangeren en vrouwen die onlangs zijn bevallen!
  10. Pure chocola. Ik weet niet wat het is, maar als ik mijzelf in de avond of ergens overdag een kopje thee met een stuk chocola gun, dan weerhoud met dat ervan om dus dat patatje te kopen waar ik eerder ook naar verlangde. Mindfuck. Ofzo.

Dat waren de 10 voedingsmiddelen! Ik had gepland om er maar 5 te schrijven, maar als ik zo bezig ben dan kom ik er achter dat ik elke dag veel meer routine voedingsmiddelen heb… Tja, wat werkt, dat werkt!

Als je nog meer blogs wilt lezen over vegan en zwanger zijn, lees dan ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like