Voordat we naar de Vegan Chili Con Carne gaan. Even terug naar vrijdagmiddag, nog voordat het verdrietige nieuws kwam.

De cliché VriMiBorrel. Samen met collega’s staan we flauwe grappen te maken aan de bar in de kelder van de school. Een openhartig gesprek hier, een lachbui daar. Oh, mijn collega’s. Ik ben dol op ze. Terwijl we zakken, maar dan ook echt zak-ken chips opeten, komen er bijzondere verhalen naar boven.

Mijn natuurkunde collega vertelde ineens over een interessante theorie. Over een onverklaarbare maar wel bewezen theorie. Tell me more…  Hij begon. Het hele universum bestaat uit kleine deeltjes (wij bestaan ook uit die deeltjes). Knappe natuurkundigen hebben één zo’n deeltje door tweeën gedeeld. Die twee deeltjes zijn dan spiegels van elkaar. Bijvoorbeeld wanneer een gedeelte bij de ene wit is, dan is het bij de andere zwart. Dus het is wel dezelfde soort eigenschap, maar de invulling is altijd het tegenovergestelde. Wonderbaarlijk!

Nu komt het, het is bewezen dat wanneer je in het ene deeltje een verandering maakt, het andere deeltje mee verandert. Hoe ver de afstand ook is en ondanks dat je het andere deeltje niet eens aanraakt. Ze blijven altijd gelijke aan elkaar, ook al verander je er maar één. Wonderbaarlijk in kwadraat!

Het is een mysterie en de knapste koppen kunnen dit zelfs niet begrijpen. Toch is het waar. Net zoals het ongrijpbare dat het universum oneindig is en dat we er überhaupt zijn.

Toen vertelde mijn leidinggevende (ook een natuurkundige) dat hij op deze manier goede en kwade eigenschappen verklaart. Oftewel, de liefde ontstaat daar waar het tegenovergestelde ergens anders begint. Goedheid begint daar waar kwaad is. Zorgzaamheid ontstaat waar onverschilligheid is.

Dit zijn donkere dagen. Donkere dagen die bij November horen, de wolken, de regen, de korte dagen. Maar ook de donkere dagen omdat we ons weer moeten beseffen dat het leven zo ontzettend onvoorspelbaar is. Weer zijn we bang over wat mensen elkaar aan kunnen doen. In Parijs, in Syrië, Libanon, in Saoul. Het is weer zo duidelijk. Dit is waar mensen toe in staat zijn. Wraak, boosheid en verblindende agressie. Is dit wie wij echt zijn?

Dan is er de theorie van die deeltjes. Die avond troostte het me. Dat er licht moet voortkomen uit donker. Er ontstaat barmhartigheid daar waar geweld is. Zorg daar waar pijn is. Geduld waar verblindende woede is. Ogen worden altijd weer geopend. Nieuwe tijden zullen altijd beginnen. In die wereld geloof ik. Die zal er altijd zijn.

Dat deeltje wil ik zijn.  

Die vredige, eerlijke, rechtvaardige en zorgzame wereld begint ook bij je mes en vork. Met een vegan chili con carne misschien op deze zondag? Vol goeds voor jou en een ieder waar je deze planeet mee deelt. Mijn hart gaat uit aan al die lijden onder geweld. Moge het tegenovergestelde daar ontstaan.

Voor mens en dier.Want we bestaan allemaal uit dezelfde deeltjes.


Over dit recept. Tja. Ik ga iets zeggen dat eigenlijk verboden is, maar die pakjes kruiden zijn tegenwoordig een stuk beter dan tien jaar geleden. Ik zag er een van Chili Con Carne liggen bij de Albert Heijn en kon alleen maar goede dingen ontdekken… Dus als je geen zin hebt om alle losse kruiden te kopen, kun je best een keer zo’n pakkie doen en dan in plaats van gehakt een boel linzen en extra groente. Maar voor als je zin hebt om het vers te maken, hierbij het recept:

Print Vegan Chilli Con Carne

Ingredients

 • 1 flinke ui
 • 2 teentje knoflook
 • 1 verse chilli (of 1 theelepel poeder)
 • 1 prei
 • 1 rode of gele paprika
 • 1 eetlepel komijn poeder
 • 1 eetlepel koriander poeder
 • 1 theelepel kaneel
 • 2 eetlepels tomatenpuree (zo’n klein blikje)
 • 2x blik bonen (kidney, zwarte, pinto)
 • 1 blik gepelde tomaten
 • bloke groente bouillon
 • 1 eetlepel maizena (optioneel)
 • zout en peper naar smaak

Instructions

 1. Snijd de ui, knoflook, prei, paprika en chili. Sauteer deze in een grote pan voor ongeveer 2 minuten en voeg de kruiden toe om ze te ‘activeren’. Voeg wat water toe als het te droog wordt.
 2. Voeg na een minuut de tomatenpuree toe en laat dit ook weer een minuut bakken.
 3. Voeg de bonen en tomaten toe, 750 ml water en een bouillon blokje. Laat dit alles voor ongeveer 30 – 45 minuten koken totdat de linzen gaar zijn. Roer regelmatig.
 4. Optioneel: In een apart bekertje doe de maizena een een beetje water totdat het een waterig geheel wordt zonder klontjes. Voeg dit toe aan het recept. Hierdoor wordt het een dik geheel.
 5. Serveer met aardappels of rijst en met een klodder soja yoghurt, koriander, mais en misschien een limoentje.

4.20 /in-welke-wereld-geloof-jij-vegan-chili-sin-carne/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like