Plantbites

  • Voorstellen
  • Recepten
  • Onderwerpen
    • Vegan Tips
    • Persoonlijk
    • Bronnen
    • Theologie
  • Contact

In welke wereld geloof jij? – Vegan Chili Sin Carne

15/11/2015

VeganChiliConCarne (3 van 3)
Voordat we naar de Vegan Chili Con Carne gaan. Even terug naar vrijdagmiddag, nog voordat het verdrietige nieuws kwam.

De cliché VriMiBorrel. Samen met collega’s staan we flauwe grappen te maken aan de bar in de kelder van de school. Een openhartig gesprek hier, een lachbui daar. Oh, mijn collega’s. Ik ben dol op ze. Terwijl we zakken, maar dan ook echt zak-ken chips opeten, komen er bijzondere verhalen naar boven.

Mijn natuurkunde collega vertelde ineens over een interessante theorie. Over een onverklaarbare maar wel bewezen theorie. Tell me more…  Hij begon. Het hele universum bestaat uit kleine deeltjes (wij bestaan ook uit die deeltjes). Knappe natuurkundigen hebben één zo’n deeltje door tweeën gedeeld. Die twee deeltjes zijn dan spiegels van elkaar. Bijvoorbeeld wanneer een gedeelte bij de ene wit is, dan is het bij de andere zwart. Dus het is wel dezelfde soort eigenschap, maar de invulling is altijd het tegenovergestelde. Wonderbaarlijk!

Nu komt het, het is bewezen dat wanneer je in het ene deeltje een verandering maakt, het andere deeltje mee verandert. Hoe ver de afstand ook is en ondanks dat je het andere deeltje niet eens aanraakt. Ze blijven altijd gelijke aan elkaar, ook al verander je er maar één. Wonderbaarlijk in kwadraat!

Het is een mysterie en de knapste koppen kunnen dit zelfs niet begrijpen. Toch is het waar. Net zoals het ongrijpbare dat het universum oneindig is en dat we er überhaupt zijn.

Toen vertelde mijn leidinggevende (ook een natuurkundige) dat hij op deze manier goede en kwade eigenschappen verklaart. Oftewel, de liefde ontstaat daar waar het tegenovergestelde ergens anders begint. Goedheid begint daar waar kwaad is. Zorgzaamheid ontstaat waar onverschilligheid is.

Dit zijn donkere dagen. Donkere dagen die bij November horen, de wolken, de regen, de korte dagen. Maar ook de donkere dagen omdat we ons weer moeten beseffen dat het leven zo ontzettend onvoorspelbaar is. Weer zijn we bang over wat mensen elkaar aan kunnen doen. In Parijs, in Syrië, Libanon, in Saoul. Het is weer zo duidelijk. Dit is waar mensen toe in staat zijn. Wraak, boosheid en verblindende agressie. Is dit wie wij echt zijn?

Dan is er de theorie van die deeltjes. Die avond troostte het me. Dat er licht moet voortkomen uit donker. Er ontstaat barmhartigheid daar waar geweld is. Zorg daar waar pijn is. Geduld waar verblindende woede is. Ogen worden altijd weer geopend. Nieuwe tijden zullen altijd beginnen. In die wereld geloof ik. Die zal er altijd zijn.

Dat deeltje wil ik zijn.  

Die vredige, eerlijke, rechtvaardige en zorgzame wereld begint ook bij je mes en vork. Met een vegan chili con carne misschien op deze zondag? Vol goeds voor jou en een ieder waar je deze planeet mee deelt. Mijn hart gaat uit aan al die lijden onder geweld. Moge het tegenovergestelde daar ontstaan.

Voor mens en dier.Want we bestaan allemaal uit dezelfde deeltjes.


Over dit recept. Tja. Ik ga iets zeggen dat eigenlijk verboden is, maar die pakjes kruiden zijn tegenwoordig een stuk beter dan tien jaar geleden. Ik zag er een van Chili Con Carne liggen bij de Albert Heijn en kon alleen maar goede dingen ontdekken… Dus als je geen zin hebt om alle losse kruiden te kopen, kun je best een keer zo’n pakkie doen en dan in plaats van gehakt een boel linzen en extra groente. Maar voor als je zin hebt om het vers te maken, hierbij het recept:

Print
Vegan Chilli Con Carne

Ingredients

  • 1 flinke ui
  • 2 teentje knoflook
  • 1 verse chilli (of 1 theelepel poeder)
  • 1 prei
  • 1 rode of gele paprika
  • 1 eetlepel komijn poeder
  • 1 eetlepel koriander poeder
  • 1 theelepel kaneel
  • 2 eetlepels tomatenpuree (zo'n klein blikje)
  • 2x blik bonen (kidney, zwarte, pinto)
  • 1 blik gepelde tomaten
  • bloke groente bouillon
  • 1 eetlepel maizena (optioneel)
  • zout en peper naar smaak

Instructions

  1. Snijd de ui, knoflook, prei, paprika en chili. Sauteer deze in een grote pan voor ongeveer 2 minuten en voeg de kruiden toe om ze te 'activeren'. Voeg wat water toe als het te droog wordt.
  2. Voeg na een minuut de tomatenpuree toe en laat dit ook weer een minuut bakken.
  3. Voeg de bonen en tomaten toe, 750 ml water en een bouillon blokje. Laat dit alles voor ongeveer 30 - 45 minuten koken totdat de linzen gaar zijn. Roer regelmatig.
  4. Optioneel: In een apart bekertje doe de maizena een een beetje water totdat het een waterig geheel wordt zonder klontjes. Voeg dit toe aan het recept. Hierdoor wordt het een dik geheel.
  5. Serveer met aardappels of rijst en met een klodder soja yoghurt, koriander, mais en misschien een limoentje.
5.0
https://plantbites.nl/in-welke-wereld-geloof-jij-vegan-chili-sin-carne/

Filed Under: Diner, Onderwerpen, Theologie

« Zoete Aardappel Broodbeleg
Havermout Rozijnen Koekjes – Vegan Sporters »

Comments

  1. Marieke says

    15/11/2015 at 14:59

    Het lijkt mij een heerlijk recept! En ik ben het met je eens, ik ben overtuigd van het bestaan van deze deeltjes en dat het goede het kwade overwint <3

    Beantwoorden
    • Susanne Verboom says

      15/11/2015 at 17:14

      Zeker weten Marieke!!

      Beantwoorden
  2. Emma @ That Healthy Kitchen says

    15/11/2015 at 20:08

    Wat moor geschreven Susanne!!

    Beantwoorden
    • Susanne Verboom says

      16/11/2015 at 14:32

      Dank je wel!!

      Beantwoorden
  3. Anoniem says

    15/11/2015 at 20:59

    Dankje voor je heerlijke recept en vooral je prachtige woorden! Kreeg tranen in mijn ogen.. en ik ben het met je eens.. het is een prachtige theorie (of waarheid).. 🙂

    Beantwoorden
    • Susanne Verboom says

      16/11/2015 at 14:32

      Dank je wel voor je compliment en ben blij dat je het mooi vindt!

      Beantwoorden
  4. Elbrich says

    05/01/2017 at 17:08

    Ik zie bij de ingrediënten geen linzen staan, maar lees deze in de bereiding wel terug. Hoeveel en welke linzen heb je gebruikt?

    Beantwoorden
    • Susanne Verboom says

      08/01/2017 at 14:32

      Hoi! Goede vraag dat was me niet eens opgevallen. Bij de ingr. staat dat er twee blikken bonen ingaan. Eén daarvan kan linzen zijn. Of als je echt in een bonen bui bent doe je die linzen er ook nog extra bij 😀

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Zoeken

Eten én woorden om op te kauwen, dat vind je bij Plantbites. Met plezier maak ik de recepten, foto’s en teksten voor iedereen die een hap durft te wagen naar een groener leven.


Zie ik je op Facebook?

Facebook Pagelike Widget
Bekijk Meer...Volg Plantbites op Instagram

Copyright © 2019 Plantbites