Ik ga zitten aan de tafel in de docentenkamer. Lunchtijd. Iedereen is blij. Even weg van de pubers, even weg van het kopieerapparaat. Even roddelen. Heerlijk. Terwijl ik mijn lunchbakje open en aan mijn couscous salade met Vegan Aubergine Vega Balletjes begin, zie ik in mijn ooghoeken anderen spiekend naar mijn eten kijken. Ik zie ze denken: ze eet toch geen vlees? Maar dat is toch vlees? Daar moet op zijn minst ei in zitten! Terwijl ze aan de boterham met jam beginnen of cracker met kaas, ga ik verder. “Iemand nog roddels? Nog spannende ruzies?”

Ik kan niet zeggen dat ik altijd geweldig kook. Dat ik de beste chef ben en iedereen verbaas met mijn plantaardige kookkunsten. Theologie, jongens, theologie. Dat heb ik gedaan. Geen koksschool. Toch voel ik druk. Het zweet staat op mijn voorhoofd wanneer ik moet koken voor iemand die skeptisch is over het niet vlees/kaas eten. Of wanneer mijn collega’s kritisch naar mijn eten kijken. Natuurlijk faalt het dan. Te veel druk. Ik bezwijk.

Herken jij dit? Ben ik de enige die dit ervaart? De druk van het geweldig kunnen koken om anderen maar te overtuigen dat je ook zonder dieren kan eten? Ai. Maar goed, bij deze lunchpauze viel het mee. Het zag er in ieder geval goed uit. Deze veggie balletjes zijn voor mij goed gelukt. Ik ben heel benieuwd wat jij er van vindt.. en de mogelijke vleeseter…Enneh, laat me weten wat je van het recept vindt.. niet te kritisch hè. Ik ben theoloog…

 Voor als je het nog niet wist, er is een Facebook pagina van Plantbites dus Like als je wilt volgen wat er hier op komt!

 

PrintAubergine Vega Balletjes

Aantal personen: 10-15

Ingrediënten

 • 150 gram champignons
 • 200 gram witte bonen
 • 1 aubergine
 • handje koriander of peterselie
 • 50 gram paneermeel
 • 1 kleine ui
 • 1 teentje knoflook, in stukjes gesneden

Instructies

 1. Snijd de aubergine, champignons, knoflook en ui in stukjes en bak dit voor ongeveer 10 minuten in een hete pan en breng op smaak met zout en peper.
 2. Verplaats het mengsel naar een blender / keukenmachine of gebruik een staafmixer. Voeg de bonen, paneermeel en kruiden toe en meng het geheel. Niet tot een puree maar dat het nog een beetje stukjes heeft.
 3. Rol ongeveer 10-15 balletjes van het mengsel en bak die in een hete pan of bak ze in de oven op 200 graden voor ongeveer 30 minuten.
 4. Serveer in een simpele tomaten pasta saus en met een couscous salade van bijvoorbeeld avocado, paprika en olijven.

4.1.0.16 /aubergine-vega-balletjes/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like