Welkom in de wonderlijke wereld van maaltijdsalades. Want die tijd van een paar blaadjes groen, een tomaat en komkommer zijn al laaang voorbij! We willen vollere magen. Meer smaak. En meer variatie. Maar bovenal, minder dieren! Dus we beginnen bij mijn favoriet (heb ik dat al eerder gezegd over een recept? Dan loog ik! 😉 ) Hierbij een broccoli appel salade met een heerlijke groene citroen dressing.

Vorige week hebben manlief en ik de dagen afgewisseld op de bank met een klein ziek jongetje. Ons altijd vrolijk, rennende en klimmende ventje was flink gevloerd door de griep. Hij wilde veel “kaddaa” (vastgehouden worden) en kusjes. Oh, wat is het heerlijk om je kindje dan weer even zo dichtbij te hebben. Om heel de dag te knuffelen zoals we dat deden tijdens de kraamweken. Zachte haartjes, rode wangetjes, armpjes om je heen.

Uitgebreid koken zat er niet in. Dus alle makkelijke maaltijden zijn de revue wel gepasseerd. Maar na de zoveelste pasta komt de spaghetti ook wel uit je neus. Deze salade kwam twee keer op het menu de afgelopen week. Omdat ik die dan tijdens zijn snotterige dutje kon maken en vervolgens de hele middag weer met hem op de bank kon liggen.

Welke ingrediënten heb ik gebruikt?

Ik gebruikte broccoli en zoete aardappel als groente. De broccoli zou je prima kunnen vervangen door bloemkool. De zoete aardappel kun je vervangen door de pompoen. Ik weet eigenlijk niet of je de appel zou kunnen vervangen door iets anders. Ik vind het zo’n perfect stukje fruit in deze salade!

De pompoenpitten rooster ik altijd eventjes. Dit doe je in
een pannetje (zonder olie!) op middelhoog vuur. Op een gegeven moment hoor je ze wat knappen en worden ze bol. Dan weet je dat je goed zit. Roer ze regelmatig en laat ze dan nog een minuutje wat “knappen”. Heerlijk door salades of pasta’s!

Ik heb in dit recept gebruik gemaakt van boekweit korrels. Je
kunt dit ook vervangen door couscous of bulgur.

Citroen peterselie dressing

De dressing is super simpel, gezond en heel erg
lekker! Fijngesneden peterselie, olijfolie, agave siroop (of een beetje stroop of suiker), een citroen + rasp en een snufje zout. Even alles goed shaken en meng het door de salade.

Klaar is kees! Nee, nee wacht…klaar is VEGAN appel broccoli salade Kees!

Afdrukken Appel Broccoli Salade

Bereidingstijd: 30 minuten

Totale tijd: 30 minuten

Categorie: Lunch en Avond

Ingrediënten

  Voor de salade

 • 1 stronk broccoli (biologisch)
 • 2 middelgroot zoete aardappel
 • 1 cup boekweit korrels of andere volkoren graan
 • 1 appel in stukjes gesneden
 • 1/2 cup geroosterde pompoenpitten
  Voor de dressing

 • sap en rasp van 1 citroen
 • 1 cup peterselie, zeer fijn gesneden
 • 1/3 cup (80 ml) olijfolie
 • 1 theelepel agave siroop of stroop
 • 1/2 theelepel zout

Instructies

 1. Snijd de zoete aardappel en broccoli in kleine stukjes en stoom deze in een stoommandje op pannetje tot ze gaar zijn.
 2. Kook de graan volgens de verpakking
 3. Rooster de pompoenpitten in een pannetje zonder olie, totdat ze gaan “knappen” en bol staan (ongeveer 3-4 minuten). Schud de pan regelmatig.
 4. Maak de dressing door alle ingrediënten met elkaar te mengen.
 5. Doe alles in een salade schaal en meng goed! Eetsmakelijk!

6.1.5 /appel-broccoli-salade/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like