Gisteren was niet mijn dag. Terwijl het kopieerapparaat weigerde toetsen te printen, liep mijn computer vast. Toen ik daar even een knal op wilde geven viel mijn theetje over mijn schoot. Terwijl ik met doekjes de schade wilde beperken bleef die ene leerling maar haar vinger opsteken en riep met vol volume “Mevrouw ik snap het niet! Ik snap het niet!”. Hoewel ik graag even een chagrijnig hoofd wilde trekken kwam mijn collega binnen met de vraag of ik EEVEENTJEES haar klas onder mijn hoede wilde nemen.

Adem in. Adem uit. Zeg ehm einde van de werkdag, waar ben je??

Je begrijpt vast wat ik deed toen ik thuiskwam. Die welbekende “plof!” op de bank en de waterkoker aan voor een goede kop thee. Voetjes de lucht in. Op uitzending gemist zie ik “Heel Holland Bakt” staan. Tja. Een programma dat fantastisch is om naar te kijken maar met al die dierenproducten zou je zeggen dat het niets voor mij is? De boter en de volle room?

Toch klik ik en kijk…


Als je niet veganistisch eet dan kun je je misschien niet goed voorstellen dat je bepaalde situaties (of programma’s) wilt ontwijken. Een barbecue is een goed voorbeeld. Het bakken van de ribben van een lijdend dier? EHMM nee dank je.

Ik ga wel in een hoekje staan, nippend aan een ijstheetje terwijl ik droom over een betere wereld.

Ook is het soms moeilijk om zogezegd de vegan in de kamer te zijn. Aan de ene kant wil ik niet tot last zijn maar aan de andere kant wil ik echt geen dieren eten. Aan de ene kant wil ik vooral iedereen de ruimte geven om te zijn wie die is en aan de andere kant wil ik het liefst dat iedereen dieren van het bord haalt.

Welkom in mijn hoofd. Het is er soms een chaos.

Ondanks deze tegenstrijdige gedachtes ben ik heus graag bij mensen. Hoewel ik ons vaak kortzichtig vind denken als het over eten gaat, vind ik mensen ook erg mooi, leuk en fijne wezens. Ik ben graag bij vrienden, familie en collega’s en wil graag horen in welke verhalen ze te vertellen hebben. Welke uitdagingen? Welk geluk? Welke liefde maak je mee?

Dus ik heb besloten om geen momenten meer te ontwijken simpelweg omdat er dieren gegeten worden. Ik zie elk moment als een kans om mijn waarheid te laten zien en dat met anderen te delen. Elk gesprek is een moment om een ander te ontmoeten. Gewoon zoals die is. Het enige wat ik kan doen is laten zien dat je ook kan eten op een manier waarbij geen schade wordt gedaan aan dieren en mensen en aan deze prachtige wereld.

Heel Holland Bakt kan ik ook nog behappen.

Ik zie het plezier en de moeite die is gestoken in het programma en tegelijkertijd droom ik van de eerste aflevering: Heel Holland Bakt Vegan. Die aflevering zal komen. En ik doe mee! Met deze aardbei crumble repen. Want die knapperige bodem, frisse aardbeien en laagje crumble zijn verleidelijk voor iedereen. De jury neemt een hap met een pinkje in de lucht. Eventjes is het stil. Ze kijken me aan… “Het is verrukkelijk. Presentatie ook erg mooi. Simpel maar geslaagd”.

Door naar de volgende ronde!

Print Vegan Aardbei Crumble Repen

Ingredients

 • 60 gram bruine suiker (1/4 cup)
 • 1 cup (125 gram) bloem (Welke jij maar wilt. Glutenvrije varianten kunnen ook)
 • 1 theelepel bakpoeder
 • 1 cup (80 gram) havermout
 • 1/2 cup (112 gram) kokosolie of plantaardige margarine
 • 3/4 cup (240 gram) aardbeien jam (liefst zonder suiker)

Instructions

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
 2. Doe bakpapier in een taartvorm of cakevorm.
 3. Meng de suiker, bloem, bakpoeder, zout en havervlokken in een bak. Voeg de kokosolie of boter toe en kneed met je handen een kruimel deeg.
 4. Druk 2/3 van het geheel in de taartvorm op de bodem.
 5. Besmeer de bodem met de jam.
 6. Besprenkel de overige kruimelmengsel over alles heen.
 7. Bak het in de oven 35-40 minuten totdat het lichtbruin gebakken is.
 8. Laat het afkoelen en snijd het in stukken

5.0 /vegan-aardbei-crumble-repen/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like