Ken jij Mozes?  Misschien wel dé man van het Oude Testament. Aan het eind van deze post zul je begrijpen waarom ik het over deze man heb. Aan het eind zal je ook het recept vinden voor deze bijzondere, overheerlijke, lekker vullende, smaakvolle vegan lasagne van aubergine! 

Laat ik je voorstellen aan Mozes. Duizenden jaren geleden was daar de kleine Israëlische Mozes. Nog zonder baard. Geboren in omstandigheden die je op z’n zachts gezegd ongelukkig kunt noemen. Het volk Israël werd onderdrukt door het Egyptische regime. Toen Mozes werd geboren kwam de farao op het ietwat lugubere idee om alle baby jongetjes uit te roeien. De soldaten marcheerden met een rap tempo het land door! Op zoek naar jongetjes om te vermoorden. Ondertussen maakte de moeder van Mozes heel snel een rieten mandje. Daar legde ze Mozes in en bracht hem naar een kleine zijstroom van de Nijl.  Ze liet hem gaan met het vertrouwen dat ze het goede deed. Zie je de kleine baby al in het mandje? Dwarrelend over de rivier?

Niet veel verderop zag een jonge vrouw dit ook. Die jonge vrouw was de dochter van de Farao. Ze redde hem.

Mozes groeide op als zoon van de Farao. Ik zie voor me zo’n sterke, slimme man, die vrolijk rondloopt aan dat enorme hof. Pas tientallen jaren later komt hij erachter dat hij bij het volk Israël hoort. Hij ziet dan de onderdrukking van zijn eigen volk!  Hij vlucht weg en tijdens die tocht geeft God hem een taak: “Mozes! Bevrijd het volk.” En dat doet hij. Niet zonder twijfel. Niet zonder slag of stoot. Maar wel in vol vertrouwen dat hij het goede deed.

Mozes bevrijdt uiteindelijk het volk en leidt ze dan naar het Beloofde Land.

Tientallen jaren zwerft het volk rond. Hongerig en klagend roepen ze tot God “Maar wat moeten we eten?? Waren we maar in Egypte gebleven! Daar hadden we tenminste te eten!”. Mozes wist niet wat hij aan moest met de klagende mensen. Dus hij bad tot God. Opnieuw vertrouwde hij dat het goed zou komen.  God hoorde zijn gebed.

Er kwam eten uit de hemel vallen. Manna, zo staat er geschreven.

Een heel simpel, monotoon eetbaar iets. Laten we zeggen, beetje zoals tofu. Of meel. Of haver. Je kunt er nog vrij weinig mee, maar je kan ervan alles mee maken. Elke dag lag er verse manna op de grond.

Het doet er eigenlijk niet toe of je gelooft dat deze verhalen 100% waargebeurd zijn of dat ze 100% fictief zijn. In ieder geval niet om er betekenis uit te willen halen. Mozes is in ieder geval een held voor mij. Niet omdat hij de man is die alles perfect doet. Maar juist omdat hij heel realistisch is. Je leest hoe wanhopig hij was. Hoe hij moest zoeken.  Soms sterk. Soms zwak. Hij probeert het onzekere zeker te maken maar komt er achter dat dat niet kan.

Blindelings vertrouwen op dat het goed komt. Dat is het enige wat hij echt kan. Een mooiere held kun je niet hebben toch?

Eigenlijk gaat het altijd zo met grote en kleine beslissingen die we maken. Gelukkig hoeven we geen onderdrukt volk te bevrijden (alhoewel, Syrië??). In volle vertrouwen radicale keuzes maken is vaak nodig om het goede te kunnen doen. Het gaat zelden zonder slag of stoot. Al helemaal niet zonder fouten maken.

Dus terwijl we radicaal het goede proberen te doen, hebben we in ieder geval altijd manna. Of laten we het anno 2016 aubergine lasagne noemen! Ik heb dit recept van de website van Appel en Manna (heeejj! Vandaar die link!). Arianne is een jonge vrouw die zich inzet om mensen met elkaar te verbinden die een interesse hebben in duurzaamheid, schepping en voeding. Drie termen die heel veel met elkaar te maken hebben.  Deze website is een verzameling van ervaringen van mensen over deze thema’s. Ze heeft een ontzettend originele invalshoek met haar website, juist omdat ze veel andere mensen aan het woord laat.

Dus neem eens een kijkje, zou ik zeggen. Al is het alleen al voor de lasagne 😉


Print Aubergine Lasagne

Ingredients

 • 2 aubergines
 • 2 uien
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 paprika
 • 250 gram champignons
 • 5 rijpe tomaten
 • Blikje tomatenpuree
 • Peper en (Keltisch) zeezout
 • Bos verse basilicum
 • 1 of 2 eetlepels olijfolie
 • Olie om in te bakken (bijv zonnebloemolie of kokosolie)
 • Topping: edelgistvlokken

Instructions

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden
 2. Vul een schaaltje met de olijfolie, voeg er wat peper en (Keltisch) zeezout aan toe
 3. Snij de auberines in de lengte in plakken van ongeveer een centimeter breed, spoel ze af en leg ze te drogen in een vergiet (zorg dat je in ieder geval 8 plakken hebt). De ronde kantjes gebruik je niet als lasagneblad maar snij je in kleine reepjes voor bij de vulling
 4. Snipper de uien en verhit wat olie in de koekenpan. Roerbak de uien totdat ze mooi goudbruin zijn en voeg dan nog twee teentjes knoflook er aan toe.
 5. Snij de champignons in kleine schijfjes en voeg deze, samen met de reepjes aubergine, bij de uien
 6. Snij in de tussentijd de paprika en tomaat in kleine blokjes en doe deze ook in de pan. Strooi er wat extra peper, zout en basilicum overheen. Doe het deksel op de pan en laat het geheel zachtjes garen. Zodra er veel vocht van de groenten af komt, kan de inhoud van het blikje tomatenpuree in de pan. Verdeel de puree door de groenten, zodat er een dikke saus ontstaat. Doe dan weer de deksel op de pan en laat het geheel weer zachtjes verder garen.
 7. Bestrijk ondertussen beide kanten van de aubergineplakken met de ‘marinade’ van olijfolie en gril de plakken tot er aan beide kanten een mooi rastermotief is ontstaan
 8. Vet met wat olijfolie de ovenschaal in en bestrijk de bodem met een laagje saus. Leg daar boven op wat gegrilde ‘auberginebladen’. Doe daarbovenop weer wat saus, de bladen en tot slot weer de groentesaus
 9. Maak de lasagne af met de topping.
 10. Zet deze tot slot 20 – 30 minuten in de oven

5.0 /waarom-mozes-mijn-held-is-aubergine-lasagne-van-appel-en-manna/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like