Vandaag was het zover. Één van mijn stagiaires noemde me U. Ik verslikte me in een stukje appel en ging nonchalant verder met het gesprek terwijl ik in mijn hoofd afvroeg of het aan m’n tuttige jurk lag. Kijk dat studenten of leerlingen me zo noemen, a la! Maar stagiaires? Ik denk dat het mijn bolle buik is, mijn beginnende grijze haren of misschien gewoon mijn ontzettend wijze blik. Kies jij maar. Ik hoor het graag.

Dat de tijd zo voorbij vliegt maakt me heel blij (want ik kan niet wachten op babydreumes!). Tegelijkertijd is het ook beangstigend. Dat er eigenlijk zoveel moet gebeuren in deze wereld zonder dat ik daar grip op heb (of ooit zal krijgen) beangstigt me ook. Gisteren voor het slapen gaan kreeg ik een reportage via de mail over hoe varkens levend in kokend water werden gegooid in een slachterij in België. Vlees dat door heel Europa wordt gestuurd (ja ook hierheen). Waarom lees ik dat verslag voor het slapen gaan vraag je je af? Ik vroeg het me ook af toen ik mijn ogen dichtdeed en snoeihard aan taarten probeerde te denken om het nare beeld uit mijn hoofd te krijgen.

De tijd gaat voorbij en nieuw leven komt en gaat. Het nieuwe leven bij mij zal het waarschijnlijk heel goed krijgen. Mijn hond heeft een “Golden life” en soms schaam ik me voor haar en mijn eigen verwendheid. Want er valt zo veel te doen, er is nog zoveel onnodig leed. Waar moet ik in vredesnaam beginnen? Ik word al met U aangesproken en ik zeg het je, de eerste rimpels verschijnen.

Maar goed! Optimisme overheerst. Laten we praktisch blijven. Wat kan ik doen? Eten maken. Dat kan altijd. 

Deze ontzettend lekkere, knapperige, zoete sinaasappel Brinta cupcakes (mag ik opscheppen over mijn eigen recepten?) zijn op een aparte manier tot stand gekomen. Ik heb vrij weinig last van cravings. Geen augurken in slagroom of ijs met bruine bonen. Sinaasappelsap daarentegen, dat is een heel ander verhaal. Als ik ergens geen genoeg van krijg dan is dat het wel. 

Dan nog over de Brinta. Dat heeft een hele simpele verklaring. Ik had geen meel of bloem maar wel Brinta! Dus toen ik persé muffins wilde maken, was Brinta de enige optie. Tot mijn verbazing kwam dit mijn oven uit. Knapperig aan de bovenkant. Lekker zoet en fris door de sinaasappelsmaak aan de binnenkant.  Ik had er zes gemaakt en mijn man at er vijf binnen vijf minuten. Ik heb er ook een paar cranberry’s aan toegevoegd maar dit kun je natuurlijk vervangen door rozijnen, noten of iets anders wat je hebt liggen (ik zou de augurken of stukjes boon niet gebruiken…).

Zo eenvoudig en gegarandeerd lekker!

Smulse!

Print Sinaasappel Brinta Muffins

Yield: 10-12

Ingredients

 • 150 ml sojamelk
 • 1 eetlepel (appel)azijn
 • 80 ml zonnebloemolie
 • 1 el vanille extract of een zakje vanillesuiker
 • 200 gram Brinta
 • 150 gram suiker naar keuze
 • 1 eetlepel sinaasappelrasp
 • sap van 1 sinaasappel
 • snufje zout
 • zakje bakpoeder

Instructions

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden en zet de vormpjes ondertussen klaar.
 2. Mix de sojamelk en appelazijn in een schaaltje en laat dit even staan.
 3. Roer de droge ingredienten bij elkaar.
 4. Voeg de melk, azijn, olie en vanille toe aan de droge ingrediënten.
 5. Roer het beslag tot een mooi geheel en laat het een minuutje staan.
 6. Verdeel het beslag over de vormpjes.
 7. Zet het in de oven bak voor ongeveer 15 minuten. In ieder geval totdat ze lekker ruiken en goudbruin zijn aan de bovenkant.

4.20 /sinaasappel-brinta-muffins-herkenbare-craving/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like