Vandaag heb ik de middag doorgebracht op het landgoed van Herman van Veen vlakbij Soest. Nou ben ik altijd zo dol geweest op deze man dus toen hij voor me stond werd ik een beetje week en ik hield verlegen mijn mond. Ik kwam daar voor een kamermuziekgezelschap die in een tuinhuisje voor publiek speelden. Terwijl ze speelden, staarde ik naar de prachtige bomen op het terrein.

Ik dacht aan een interview met Howard Lyman waar ik naar luisterde op de fiets onderweg.  20 jaar geleden werd hij uitgenodigd bij de Oprah Winfrey Show waar hij vertelde over de gekke koeien ziekte en hoe we dit alles (en meer) tegen kunnen gaan door nooit meer een koe te eten. “I will never eat a burger again!!” is hoe Oprah regeerde toen ze al het bizarre hoorde van deze Mad Cowboy. De vleesindustrie klaagde Oprah en Lyman aan door die opmerking omdat ze het ‘product’ voor miljoenen kijkers afkraakten.


De zware stem van Lyman is prettig om naar te luisteren maar tegelijkertijd hoorde ik een zorg in die stem over de toekomst van het leven. Die zorg deel ik. Terwijl ik terug fietste door het groene landschap, besefte ik me weer hoe belangrijk ik het vind om over deze grote roze olifant te blijven praten. De enorme schade die we aandoen door deze manier van eten en leven. Het is aanwezig en ook onomkeerbaar. Maar ik houd nou juist enorm van deze wereld. Dat zag ik ook weer toen ik in dat tuinhuis zat en naar buiten keek en op de fiets naar Utrecht reed. Wat is het toch mooi.

Dus hierbij mijn intense liefde voor groen. Dat wat de aarde ons biedt om te eten. Dat wat je lichaam (en ziel) echt voedt omdat het geen schade aanbrengt aan jezelf en niet aan de Ander. Er is ook nog eens genoeg voor iedereen.

Afdrukken Boerenkool Bulgur salade

Categorie: Salades

Ingrediënten

  Salade

 • 1 cup bulgur
 • halve zak boerenkool (3 cup)
 • rasp van 1 limoen
 • sap van halve limoen
 • 1 blik linzen óf 1 cup gekookte linzen
 • 1 handje (of meer) verse munt
 • 1 handje (of meer) peterselie
 • 1 groene appel
 • handje walnoten
 • granaatappeltjes (optioneel)
  Dressing

 • 1 eetlepel lijnzaad
 • 1 eetlepel agave/rijst stroop
 • 2 eetlepel water
 • 2 theelepel mosterd
 • 1 theelepel dille

Instructies

 1. Laat de linzen minstens een uur weken in water, en kook ze daarna voor ongeveer 15-20 minuten totdat ze gaar zijn en laat ze afkoelen.
 2. Kook de bulgur ongeveer 8 minuten in 2 cups water. Wanneer het bijna drooggekookt is, zet het vuur uit en doe de deksel erop en laat dit nog 10 minuten staat totdat het gaar is.
 3. Doe de lijnzaad en water in een apart bakje en laat dit even staan.
 4. Breng ondertussen de boerenkool in een schaal en masseer die met de rasp en sap van de limoen totdat het zacht wordt.
 5. Wanneer de bulgur en linzen zijn afgekoeld, voeg deze aan de salade toe en voeg dan ook de munt, peterselie, appel en granaatpappeltjes toe.
 6. Mix het lijnzaadmengsel met mosterd en dille en voeg deze dressing toe aan de salade.

6.1.5 /boerenkool-bulgur-salade/

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like