Het schooljaar komt tot een eind.. Ken je nog dat gevoel dat je op schoolreisje ging? Die kriebels in je buik? Die krijg ik nu elke dag een beetje meer wanneer ik denk aan de reis naar Hongarije die ik samen met mijn lief ga maken. Nog heeeel even! En toch en toch, het jaar is nog niet voorbij. De wekker gaat nog steeds vroeg en de leerlingen staan nog steeds voor mijn neus. De examenklassen zijn weg en dat betekent dat ik de overige klassen toch moet vermaken die laatste paar weken. Een leestekstje hier, puzzeltje daar, woordentoetjes enzo.

De meeste gestelde vraag tijdens de Engelse les:”Zullen we een film gaan kijken??” wordt binnenkort dus met een “JAHAA! OKE!” beantwoord.

Ik geef het op. Mijn didactische creatieve kruit is verschoten. Toch probeer ik het met HAVO 4 anders aan te pakken. Zij gaan zich verdiepen in TedTalks. Wat denk je bijvoorbeeld van deze, of deze, of deze? Zij mogen dan zelf een speech uitzoeken, deze laten zien in de klas en daar een debat over organiseren.

Zij vinden het leuk, ik vind het handig, iedereen is tevree.

Één van de jongens van de groep, kwam met dit filmpje. Over de onderwater wereld. Dat het zo ontzettend bijzonder is. Dat het zo ongekend mooi en groot is. Tijdens de discussie vroeg ik ze “Why do we have to research these deep waters?” Een aantal kwamen met het idee dat we daar in moeten investeren om het probleem van overbevissing op te kunnen lossen. We zouden immers die vissen op kunnen eten! Nieuwe boten, nieuwe technieken om nog dieper in oceanen te kunnen. Een tot dan moment stille jongen reageerde met “Ehhhmmm how about we stop eating the fish?”  En het werd stil.

Je begrijpt dat die  jongen nu al een 9 voor zijn nog niet gegeven presentatie heeft gekregen.

Misschien ben ik te veganistisch om het nog van een ander perspectief te zien. Maar is dit niet een hele handige oplossing? Toch? In plaats van ontzettend veel investeren in het vangen van vissen uit oceanen die nu al ontzettend kwetsbaar zijn en voor een groot deel dood…

Is dat te ver gedacht?

Daarom in plaats van een dier op je bord, een stuk groente op je bord! De aubergine is al jaren lang mijn favoriete groente. In de pasta, curry of gewoon los uit de oven. Een aubergine is gewoon een grote vezel. Goed voor de vitamines, mineralen en vooral voor je darmen.

Het recept heb ik ongeveer bijna hetzelfde uit het boek “My New Roots”. Ik ben de laatste in vegan land die dit boek in bezit heeft. Prachtig boek dat is ontstaan uit de gelijknamige, prachtige blog.


PrintAubergine met Tahinglazuur

Ingrediënten

 • 2 middelgrote aubergines
 • 1/2 eetlepel kokos / zonnebloemolie
 • 1 eetlepel sojasaus
 • 1 eetlepel rijstazijn / appelazijn
 • 2 theelepel agave siroop / rijstsiroop / ahornsiroop
 • 1 flinke eetlepel tahini
 • 2 eetlepel sesamzaadjes
 • 3 eetlepels gehakte verse bieslook

Instructies

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
 2. Snijd de aubergines in de lengte doormidden en kerf diagonale strepen in het vruchtvlees en bestrijk met de olie. Bak ze in de oven voor 20-25 minuten
 3. Klop de sojasaus, azijn, siroop en tahin in een kommetje
 4. Rooster de sesamzaadjes ongeveer 5 minuten in een droge koekenpan totdat ze lekker gaan ruiken. Haal de pan van het vuur en laat de zaadjes op een bord afkoelen.
 5. Haal de aubergines uit de oven en smeer het glazuur over de aubergines. Besprenkel met de sesamzaadjes. Leg deze nog 2-4 minuten in de oven.
 6. Leg de aubergine helften op de borden en bestrooi met de bieslook.
 7. Serveer met bijvoorbeeld gestoomde rijst en boontjes.

4.1.0.16 /aubergine-met-tahinglazuur-deze-leerling-krijgt-een-9/

Voor de leukste reizen raad ik je aan om eens bij Travelguide te kijken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like