Ik gooi de containers snel nog even aan de weg en loop na een draak van een ouderavond mijn huisje binnen.  Oh rust. Stilte. Einde van de dag. Wat ben ik blij dat jullie er zijn. Maar dan sta ik stil. Een huis vol roze en blauwe ballonnen, kaarsen, fotocollages en mijn vriend staat in het midden…

Ik heb al subtiel door laten schemeren dat ik het afgelopen jaar nogal verliefd was geworden. Oké, oké, niet subtiel. Ik heb het gewoon laten merken. Oké, oké het was eigenlijk behoorlijk in your face.

Mag ik hier nog even verder gaan? Heel eventjes maar? Dan gaan we verder naar de lang verwachte vegan tiramisu.

Nooit meer zal ik horen “en? Al wat spannends in de liefde?” of de echte klassieker:  “goh zo iemand leuk als jij moet toch ook een leuke vent?”.

Kun je geloven dat ik na een paar dates eigenlijk al wel wist dat ik met hem ging trouwen? Het gekke is dat ik voorheen trouwen niet echt als serieuze optie had.  Waarom zou ik nou eigenlijk gaan trouwen? Is het nodig? Nee niet echt. Voor levensgeluk, dankbaarheid, wijsheid, intimiteit en liefde is het niet persé nodig om te trouwen. Trouwen is simpelweg ook maar wel dat feestje en die trouwjurk en oh ja, dat papiertje.

Maar voor mij zit er meer achter. Daadkracht. Ik wil heel definitief zijn in wat ik kies. De ultieme vrije val.  Zodat ik altijd terug kan gaan naar mijn beslissing en trouw blijf aan dat wat er elke dag moet gebeuren. Liefde is een werkwoord toch? Ik weet niet waar de toekomst heen gaat, maar ik heb mijn ogen goed opengehouden en zie mijn kwaliteiten en zijn kwaliteiten. Ik heb er zin in!

 

Het kan natuurlijk ook helemaal anders gaan. Zo is een vriendin van mij net uit een langdurige relatie gekomen. De neuzen stonden niet dezelfde kant op. En dan de keuze maken om uit elkaar te gaan? Wow! Daadkracht!

Die lieve vriendin wilde heel graag een keer een vegan tiramisu proberen. Dus hierbij. Voor jou. Voor je bijzondere houding. Voor je liefdevolle manier van praten over deze situatie. Voor je geduld en je daadkracht. Daar kunnen we allemaal wat van leren.

Tiramisu is natuurlijk vooral room en koekjes en weet ik al wat. Maar het kan dus ook op de vegan manier. Met een zelfbedachte room. Zelfbedachte koekjes. En natuurlijk die koffie. Het recept is van de vegan challenge. Dat is natuurlijk niet toevallig dat ik dat kies! Want laat het nou net zo zijn dat die vegan challenge net weer is begonnen. Een maand lang plantaardig eten aan de hand van recepten en handige tips. Iets voor jou misschien?


PrintVegan Tiramisu – Vegan Challenge

Ingrediënten

  Voor de cake:

 • 100 gram suiker
 • 250 ml vanille sojamelk
 • 4 eetlepels zonnebloemolie
 • 1 eetlepel azijn
 • 300 gram tarwebloem
 • 1 eetlepel bakpoeder
 • 1/2 theelepel zout
 • Voor de koffie:

 • 300 ml sterke koffie
 • 1/2 theelepel amandel extract
 • Voor de room:

 • 500 gram soja yoghurt
 • 150 gram cashewnoten of zonnebloempitten
 • 1/2 theelepel amandelextract
 • 3 eetlepels bloem
 • 100 gram poedersuiker
 • 75 ml geurloze kokosolie

Instructies

 1. Verwarm de oven voor op 175 graden en vet een vierkante ovenschaal (ongeveer 20 bij 20 cm) in met wat olie. Meng suiker met sojamelk, olie en azijn. Voeg bloem, bakpoeder en zout toe en klop met een garde. Doe het beslag in de ovenschaal en bak de cake in 40 minuten gaar (test even met een satéprikker, als die er niet schoon uitkomt moet de cake nog wat langer bakken).
 2. Laat de cake afkoelen en snijd dan horizontaal in 2 of 3 lagen. Je krijgt het beste resultaat als je de hard geworden bovenkant er helemaal afsnijdt.
 3. Meng de koffie met het amandelextract en zet opzij.
 4. Maak nu de room. Doe de soja yoghurt met de cashewnoten in de keukenmachine en maal tot een puree. Voeg dan de overige ingrediënten toe en pureer weer fijn.
 5. Leg de onderste cakelaag in de ovenschaal. Hierop giet je een deel van de koffie (de helft of 1/3e, afhankelijk van hoeveel lagen je hebt gemaakt). Dit bestrijk je met een deel van de room (de helft of 1/3e). Leg er weer een laag cake op, giet er koffie op en bestrijk weer met room. Herhaal voor een derde laag. Met een zeef kun je de tiramisu bestuiven met cacaopoeder. Laat minimaal 4 uur in de koelkast opstijven en snijd dan in 9 stukken.

4.1.0.16 /vegan-tiramisu-om-wat-te-vieren/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like