Ze zeggen wel eens, achter een succesvolle man staat …

Juist, een sterke vrouw. Ann Esselstyn is zo’n vrouw. Een vrouw met een typisch Amerikaans accent en ook een beetje een typisch uiterlijk (die haarband… hilarisch). Maar er is iets typisch niet Amerikaans aan deze vrouw.

Ze is vitaal, gezond en helder van geest. Ze is energiek en werkt nog volop. Ze maakt grappen en blijft zich ontwikkelen. Dat is niet altijd typisch voor iemand ver over de 70! Want zou zij op deze leeftijd niet al medicijnen moeten slikken? Iets tegen diabetes? Tegen hart en vaat ziekten? Dementie? Overgewicht? Een nieuwe knie? Niets? Nope! Ann Esselstyn is haar werkende leven lerares geweest. Dat is te zien in haar presentaties (pittig en gestructureerd) Maar daarnaast heeft zij met haar man aan een programma gewerkt waarbij patiënten herstellen van hart en vaat ziekten en vitaal oud kunnen worden..

Wie is dan die man?

Caldwell B. Esselstyn is de schrijver van het succesvolle boek ‘Prevent and Reverse Heart Disease’, oftewel, voorkom en herstel van hart- en vaat ziekten. Hij heeft in zijn indrukwekkende carrière bijzondere onderzoeken gedaan. Zijn onderzoeksteam levert hard bewijs dat de belangrijkste reden voor hart en vaat ziekten vooral komt door (tromgeroffel) … leefstijl! (Had je iets anders verwacht op deze site?) De belangrijkste oorzaak is de grote hoeveelheid inname van cholesterol, transvet en dierlijk eiwit. Oftewel ze promoten een plantaardig dieet.

Ann is optimistisch

Ongeacht je achtergrond en leefgewoontes, kun je volgens Ann altijd de klok weer terug draaien. Hoe oud je ook bent. Zij begon namelijk ook op latere leeftijd. Want je lichaam is wonderbaarlijk. Het herstelt zich snel. Met een plantaardig dieet bescherm je dus je lichaam, de planeet, de dieren en medemens én het is ook nog eens een goede voorbereiding op het ouder worden. Want ik zou graag zoals Ann heel graag op hoge leeftijd met energie en enthousiasme nog rond willen lopen.

Dr. Esselstyn heeft het bewijs, maar Ann heeft de recepten..

Een typische rolverdeling, maar in ieder geval ook een zeer succesvolle. De recepten werken goed want er is geen één persoon van het programma afgekomen zonder te genezen van volgepropte aderen, kilo’s kwijt te raken en een nieuw leven te kunnen beginnen.

Ik wil dit promoten!

De komende weken is het dus Ann Esselstyn thema. Ik ga zo veel mogelijk van haar simpele recepten vertalen uit het boek, dat standaard literatuur zou moeten zijn maar helaas is het niet in het Nederlands te verkrijgen. Misschien zet ik het op de literatuur lijst van mijn examenklassen… zou ik dat voor mekaar krijgen??

In het kort, de voorwaarden van haar leefstijl:

De ‘eet veel’ categorie:

1. Eet veel havermout

2. Eet veel groente

3. Eet veel bonen en linzen

4. Eet hele granen

5. Eet fruit

7. Drink veel water

8. Beweeg regelmatig (gaat niet over eten maar is wel belangrijk)

De ‘eet met mate’ categorie:

1. Toegevoegd suiker en zout

2. Noten en zaden

De ‘eet niet’ categorie

1. Dierenproducten

2. Olie en boters

Dus de komende weken zijn alle recepten gebaseerd op Anne’s ideeën. Ik zal jullie op de hoogte houden van hoe het gaat en hoe ik me voel, want het wijkt ietwat af van hoe ik normaal eet.

Wat vinden jullie van het thema? Hebben jullie zelf nog suggesties voor recepten? Of wil je graag een specifiek soort recept zien? Laat het me hieronder weten! Dan doe ik mijn best. 

Tot morgen bij het eerste recept! De ‘Sloppy Joe’s…’ 

Bron foto: http://www.happyhealthylonglife.com/happy_healthy_long_life/2013/02/ann-esselstyn.html

Misschien is dit iets voor jou?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like