In de keuken in Utrecht: “Neeehee, niet nog een keer!” En ja toch doe ik het wel… Ik ben dol op zelfgemaakte muesli of cruesli. Bij ontbijt, snack, bij lunch of dinner (Huh?… *kijkt schuldig)
Ik ben weer terug in Nederland en heb naast frisse lucht, mijn eigen bed, een fijne douche ook mijn keuken gemist. Dusss keukenkastjes zijn vol, pannen uit de kast en oven voorverwarmd.
Cruesli maak ik regelmatig zelf omdat ik de controle heb over wat er in zit. De kant en klaar granola heeft vaak verpakkingen die er gezond uit zien met aardse pastel kleuren en groene vinkjes. Hippe termen schreeuwen je toe, zoals: “vezelrijk”, “boordevol vitamines” en “een natuurlijk begin van de dag”. Oeh wat moeten er een stelletje goede ontwerpers achter die verpakkingen zitten. Máár stiekem zit er eigenlijk onnodig veel suiker en vet in het product zelf. Natuurlijk smaakt het heerlijk (ik ben er dol op), maar gezond is iets anders. Dus uit protest duikt Suus weer eens de keuken in. Want altijd wanneer ik tegen iets protesteer.. duik ik de keuken in.
Hier deel ik de chocolade crunch versie want die chocoladesaus is NN (Niet Normaal). Maar net zoals wat je op je brood kunt doen, zijn de variaties op wat je in je cruesli kunt doen ook oneindig. Wanneer je “vegan granola” in google zet zul je heel veel opties vinden. Ik zou zeggen, probeer! Hier gebruik ik bijvoorbeeld chiazaden en boekweit. Maar je kunt net zo goed alleen havermout, havervlokken, rozijnen en een paar noten doen. Dat hoeft niet eens in de oven.
Maar goed, deze granola zit écht boordevol met vezels en geen onnodige suikers. Toch is het zoet, knapperig en verslavend. Je kunt het een lange tijd bewaren in een afgesloten pot en gebruiken bij ontbijt met een beetje sojayoghurt /amandelmelk en stukjes fruit!
Print Chocolade Cruesli
Ingredients
- 200 gram havermout (2 cups)
- 250 gram boekweit korrels voor 2 uur in water geweekt (1 cup)
- 200 gram zonnebloempitten ( 1 cup)
- 100 gram pompoenpitten (1/2 cup)
- 2 eetlepels chiazaden (optioneel)
- handje rozijnen
- 200 gram ontpitte dadels
- 4 flinke eetlepels appelmoes of een geprakte kleine banaan
- 2 eetlepels cacaopoeder
- 3 eetlepels kokosolie (optioneel)
- handje noten naar keuze (optioneel)
- huisstroop of agave siroop (optioneel)
Instructions
- Verwarm de oven voor op 175 graden
- Havermout, boekweit en zaden in een kom en mix dit goed
- Snijd de dadels in kleine stukken en doe ze met de appelmoes, olie (of water) in een pannetje en verwarm dit zachtjes op het vuur en laat het even pruttelen
- Doe het mengels met de cacaopoeder in een blender / keukenmachine en pureer tot een chocolade mengsel.
- Doe het chocolademengsel bij de andere ingr. en roer dit goed door.
- Vet een bakplaat in of doe bakpapier op de bakplaat.
- Verspreid het mengsel over de bakplaat en leg het in de oven voor 40 minuten. Na elke 15 minuten, roer het even goed door zodat er niet een deel verbrand.
- Je hoeft niet te wachten totdat het helemaal knapperig is want dat gebeurt pas wanneer je het laat afkoelen buiten de oven.
4.20 /vegan-chocolade-cruesli/