Zit er bij jou ook zo’n kerstknop? De knop die in je hoofd omgaat en ineens keur je het goed dat je snoept met kerst? Ik heb in ieder geval die knop. Die zet ik om 0.00 vanavond weer uit want dan is het genoeg geweest. Ik wil over precies een maand trouwjurken passen (*WOOP)  En ja, ik wil er toch wel graag in passen…

Maar goed, ik geniet enorm van het snoepen met kerst! Zonder schuld! Zonder moeite! Dat is nogal anders geweest… Jarenlang voelde ik me schuldig als ik dan had gesnoept. Ik zweerde het af en ging dan weer sporten en ‘gezond eten’. Toch woog dan ook soms net iets te veel en wilde dat natuurlijk weer kwijt. Ik heb het nooit ervaren als een probleem hoor.

Wanneer ik vroeger graag weer wat kilootjes kwijt wilde dan ging ik een week lang voor mijn idee heel gezond eten. Het kwam vooral neer op heel weinig eten en nog minder groente en fruit. Voor mijn idee was dit de weg, waarheid en het leven zou maar zegge! Dan aan het eind van de week haalde ik koekjes en ‘mocht’ ik van mijzelf die koekjes eten. Zo heb ik jarenlang hele gekke gewoontes aangehouden en ik bleef me maar afvragen waarom ik nooit op mijn ideale gewicht kwam.

Maar nu heb ik anders geleerd…

Het heeft me jaaaaaren geduurd voordat ik er achter kwam dat het niet persé aan het eten ligt maar meer mijn denken over eten en mijn houding. Het lichtje ging branden toen ik ging samenwonen met mijn vriend en zag hoe hij omgaat met eten. Ik heb ontzettend veel van hem geleerd en zijn hele nuchtere benadering. Zijn benadering komt neer op twee dingen. En ik leer elke dag een beetje meer:

 1. Het opmerken van het malle aapje op je schouder waar ik het de vorige post over had.
 2. Een succesvolle gewoonte aanleren die je voor de rest van je leven dag in dag uit aan gaat houden.

Die eerste. Dat malle aapje. Vorige post vertelde ik over dat aapje op je schouder en hoe je kunt kiezen om er naar te luisteren. Eerlijk gezegd denk ik dat hetzelfde geldt voor eten. Herken je dit? Je zegt tegen jezelf: ’ach het is kerst’ of, ‘ach het is weekend ‘ of ‘ach de wasmachine is er mee opgehouden’ of ‘ACH het regent dus het MAG!’. Maar het blijft natuurlijk altijd een keuze om het te eten of niet. Ongezond eten is een keuze. Je hoeft het niet te doen. Niemand verplicht je. Je kunt je eigen negatieve denken negeren en jezelf trainen in andere gedachtes: ‘Ik ben gezond eten waard’, ’Ik heb de touwtjes in handen’, ‘Mijn leven is waardevol’, ‘Ik wil er zijn voor mijn naasten en daar heb ik een gezond lichaam en geest voor nodig’. Wat je ook maar wilt geloven. Herhaal het en dat wordt je nieuwe geloof. Wout had dat geloof en ik niet. 

Stap twee is die gewoonte.

Daarvoor heb je eerst kennis nodig want als je probeert een gewoonte te maken op een LOW CARB dieet dan wordt die gewoonte ontzettend moeilijk vol te houden. Waar iedere goeroe het over eens is, is dat het goed is om veel groente, fruit, peulvruchten, granen, noten, zaden, kruiden en specerijen te eten. Maak een paar standaard gerechten die je elke week maakt of zelfs elke dag maakt en houd het daarbij. Zorg ervoor dat het niet te veel is in calorieën en zoveel mogelijk vezels vitamine en mineralen bevat. Eet wanneer je honger hebt en stop wanneer je vol zit. En dan stoppen. Echt stoppen. En dan consequent blijven. Elke dag opnieuw. Heel bewust negeren van dat aapje op je schouder. Dat voelde voor mij als een training maar het voelt heel goed om dat onder de knie te hebben. 

Ik hoor je zeggen, waarom zet je nou net bij dit onderwerp allemaal plaatjes van koekjes??? 

Maar ik snoep geregeld! Onder andere deze koekjes! Maar ik doe twee dingen. Ik bak vaak dat wat ik snoep (dus ik moet er moeite voor doen). En ik heb nu geleerd om te stoppen en weg te geven aan anderen. Die stop had ik eerst niet want toen zei ik tegen mijzelf  “ja maar nu heb ik toch al wat gesnoept. Het is al verknald dus dan kan ik net zo goed doorgaan”. Maar nu stop ik en het voelt best goed om er een paar te nemen en dan te stoppen. Het geeft helemaal niet hoeveel je al hebt gegeten of hoeveel je bent aangekomen of hoe lang je al bezig bent. Nu is altijd het moment om het anders te doen. Dus ik kan stoppen en toch genieten!

Dus ik heb bewust de knop aangezet het moment dat de kerst begon. Heerlijk die koekjes! En de chocolaatjes. Super lekker! Maar nu stop ik. Aapje, SHHHH!!!

Print Eenvoudige Vegan Koekjes

Ingredients

  Droge ingrediënten:

 • 2 1/2 cup bloem
 • 1 theelepel bakpoeder
 • snufje zout
  Natte ingr:

 • 1 eetlepel chiazaad in water geweekt met 3 eetlepels water
 • 3/4 cup veganistische boter (bio winkels)
 • 3/4 cup suiker
 • 2 theelepels vanille extract
 • 1/2 theelepel amandel extract (optioneel!)
  Beslag:

 • 1 cup poedersuiker
 • 2-4 theelepels water of plantaardige melk
 • 1/2 eetlepel gesmolten boter

Instructions

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden
 2. In een grote schaal mix alle droge ingrediënten.
 3. Doe in een klein schaaltje de chia zaden en het water en laat dit 5 minuutjes weken.
 4. Voeg dit toe aan de andere natte ingrediënten en meng alles met elkaar.
 5. Wanneer het niet goed samen komt dan kun je er nog wat water bij doen. Als het goed is moet je een goed samengebonden deegbal hebben.
 6. Zet dit voor 30 minuten in de koelkast of 15 minuten in de vriezer.
 7. Rol het deeg uit en maak met vormpjes de koekjes.
 8. Leg deze op een bakplaat op bakpapier en bak de koekjes in de oven voor 11-12 minuten.
 9. Voor het beslag: Mix alle ingrediënten met elkaar. Laat de koekjes helemaal afkoelen en begin dan met versieren!

5.0 /simpele-kerst-koekjes/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like
Suikervervangers
Read More

Suikervervangers

Welke natuurlijke suikervervangers zijn goed Sommige natuurlijke suikervervangers zijn beter dan andere. Sommige hebben een slechte smaak, andere…