Hieperdepiep??

Ongemakkelijk sta ik tussen de menigte en wacht geduldig tot de laatste “Hoera!”. Verjaardagen zijn maar een aparte traditie. Je vindt het leuk of je vindt het niet leuk. Ik val onder de categorie Mwah-het-mag-van-mij-ook-weer-voorbij. Andere jaren zocht ik altijd naar manieren om het zo onopvallend door te komen. Ik telde de Facebook felicitaties, bakte een taartje, ging bij familie langs en ging vervolgens het liefst op de bank een film kijken.

Dit jaar is het anders. Dit jaar hebben we met onze beide families de verjaardagen gevierd. Dus ik zweette genoeg peentjes (oei heeft iedereen het wel naar zijn zin, oei ontstaan er geen familieruzies, oei zit mijn haar wel goed?). De grootste OEI kwam van de vraag welke veganistische hapjes ik zou kunnen serveren aan twee families die vol met fanatieke vleeseters zitten. Gelukkig zijn ze allemaal lief, aardig en geduldig en is er eigenlijk nooit een gek gesprek of negatieve opmerking (misschien wat grapjes hier en daar), maar voor de rest ben ik een tevreden vegan.

Ik luisterde onlangs een podcast van Colleen Patrick Goudreau (Food for Thought) waarin ze de tien gewoontes van zeer effectieve activisten vertelde. Één van die gewoontes is om niet de ander te willen overtuigen maar om ‘zaadjes te planten’. Om dus telkens beetje bij beetje de ander kennis te laten maken met een nieuwe levensstijl. Het is dus belangrijk om je niet af te zonderen van mensen of van gebeurtenissen die voor veganisten lastig zijn (zoals de zoveelste barbecue óf het vieren van een verjaardag). Maar juist om zo veel mogelijk bij te wonen en zelf te oefenen, oefenen, oefenen met het planten van zaadjes. Met het doel niet om de ander te overtuigen maar om een gedachte planten waar een ander later over na gaat denken. Dit kan zijn een goed gesprek, of simpelweg lekkere hapjes op je verjaardag! Dus die hapjes kwamen er zeker.

De hapjes op mijn verjaardag waren achteraf gezien een succes en een dikke faal. Allereerst was ik begonnen met het maken van komkommerhapjes waarbij ik de stroken van komkommer besmeerde met avocado pesto. Ik rolde ze op en legde ze in de koelkast een avond van tevoren.

Zag er mooi uit.

Totdat ik ze de volgende dag uit de koelkast haalde.

Zag er niet mooi uit.

Ze dreven in het water en er lag vooral een groene smurrie. Ik heb ze nog op een andere schaal gelegd, een beetje opgedirkt en toch uitgedeeld. Terwijl ik dat deed vroeg ik me ook af waarom… Geen succes.

Een groot succes waren de bladerdeeghapjes! Klopje op eigen schouder kan bij deze geen kwaad. Ik heb ze nog wel per ongeluk gemaakt. Ik had nog bladerdeeg liggen, linzen, champignons, uitjes en een zakje met Italiaanse kruiden. Terwijl ik maar een theelepeltje kruiden er in wilde doen, brak het zakje open en kwam er meer dan een eetlepel in. Wanhopig probeerde ik het merendeel eruit te halen maar goed, alles was ge-italianiseerd op deze manier.

Toch bleek, dat die kruiden juist erg lekker waren. De overheersende smaak was juist prettig in de wat vettig bladerdeeg.

Dus ik kan je deze hapjes alleen maar aanraden. Iedereen vindt ze lekker. Per definitie.

Afdrukken Italiaanse Bladerdeeg Hapjes

Categorie: Hartige snacks

Hoeveelheid: 5 grote en 10 kleine hapjes

Ingrediënten

 • 10 bladerdeeg bladen
 • 1 blik uitgelekte linzen
 • half bakje gesneden champignons
 • 1 in stukjes gesneden ui
 • 1/2 eetlepel italiaanse kruiden
 • 1 eetlepel sojasaus

Instructies

 1. Laat de bladerdeegbladen ontdooien en verwarm de oven voor op 220 graden.
 2. Bak de gesneden ui in een pannetje en voeg na 3 minuten de champignons toe. Bak dit totdat ze goed gaar zijn.
 3. Voeg de italiaanse kruiden toe en laat nog een minuutje verder bakken.
 4. Voeg de uitgelekte linzen toe en laat dit nog goed heet worden.
 5. Wanneer het allemaal goed verhit is, neem je telkens 1 1/2 eetlepel van het mengsel en dit leg je in het midden van bladerdeeg. Dan vouw je de ene punt en de andere naar elkaar toe in driekhoekjes.
 6. Doe ze daarna in de oven voor 20 – 25 minuten totdat ze goudbruin zijn.

6.1.5 /italiaanse-bladerdeeg-hapjes/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like