Met het einde van het jaar in zicht, komt een van de meest geliefde tradities weer naar voren: het eten van oliebollen. Deze heerlijke, luchtige en gefrituurde lekkernijen zijn een must-have tijdens oud en nieuw. Hoewel je ze in de winkel kunt kopen, gaat er niets boven het plezier en de voldoening van het zelf maken van oliebollen. In deze blog gaan we dieper in op het proces van het zelf maken van oliebollen, met tips en trucs om ervoor te zorgen dat jouw baksels onweerstaanbaar zijn. Dus, haal je beslagkom tevoorschijn en laten we beginnen!

Stap 1: Verzamel de ingrediënten

Het maken van oliebollen begint met het verzamelen van de juiste ingrediënten. Je hebt het volgende nodig:

  • 500 gram bloem
  • 7 gram droge gist
  • 400 ml melk
  • 1 ei
  • 50 gram suiker
  • 1 theelepel zout
  • 200 gram rozijnen
  • Zonnebloemolie om in te frituren
  • Poedersuiker voor de finishing touch

Stap 2: Het beslag maken

Neem een grote beslagkom en zeef de bloem erin. Voeg vervolgens de droge gist, suiker en zout toe. Meng deze droge ingrediënten goed door elkaar. Verwarm de melk lichtjes (niet te warm) en voeg deze samen met het ei toe aan de droge ingrediënten. Mix alles goed door elkaar tot een glad beslag ontstaat. Het beslag moet dikker zijn dan pannenkoekenbeslag, maar nog steeds luchtig en gemakkelijk te scheppen.

Stap 3: Het rijzen van het beslag

Bedek de beslagkom met een schone keukendoek en laat het beslag op een warme plek rijzen. Dit duurt meestal ongeveer een uur. Het beslag moet in volume verdubbelen, wat aangeeft dat de gist actief is en zijn werk doet. Terwijl het beslag rijst, kun je de rozijnen wellen in warm water.

Stap 4: De rozijnen toevoegen

Giet het water van de gewelde rozijnen af en dep ze droog met keukenpapier. Voeg de rozijnen toe aan het gerezen beslag en meng ze voorzichtig door het beslag. Zorg ervoor dat de rozijnen gelijkmatig verdeeld zijn.

Stap 5: Frituren maar!

Verhit de zonnebloemolie in een diepe pan of frituurpan tot ongeveer 180 graden Celsius. Gebruik een ijslepel of twee eetlepels om het beslag in de hete olie te scheppen. Bak de oliebollen aan beide zijden goudbruin, dit duurt meestal 3-4 minuten per kant. Bak niet te veel oliebollen tegelijk, omdat dit de temperatuur van de olie kan verlagen en het resultaat vettige bollen kan geven.

Stap 6: Genieten maar!

Haal de gebakken oliebollen uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier om overtollige olie te verwijderen. Strooi er vervolgens rijkelijk poedersuiker overheen. De zelfgemaakte oliebollen zijn nu klaar om te worden geserveerd!

Het zelf maken van oliebollen is een waardevolle traditie die zorgt voor gezelligheid en smakelijke herinneringen tijdens de feestdagen. Met een beetje geduld en de juiste ingrediënten kun je zelf heerlijke oliebollen maken die niet onderdoen voor de gekochte varianten. Dus ga aan de slag, nodig vrienden en familie uit en geniet samen van deze heerlijke lekkernijen. Vergeet niet: deel de oliebollen, maar ook de vreugde!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You May Also Like