Heb ik al gezegd dat ik een oven heb? Een echte? Niet zo’n magnetron combi maar een echte! Met zo’n deur die naar beneden open gaat. Ik heb deze held gevonden in een sjoemel witgoed zaakje ergens in Kanaleneiland. De ervaring was eerst wat traumatisch. De eigenaar moest namelijk hard lachen toen hij mij in een grote bus aan zag komen rijden “Aaaaw klein meisje in grote bus! Wat knap van jou!”. Enneeh weg was mijn confidence (ik ben bijna 27! Zie ik er nog steeds zo jong uit??) Maar tussen de grappen en gelach zag ik mijn oventje staan. Liefde!
Hoewel ik prima zou kunnen overleven met minimale keukenhulpmiddelen ben ik er in de afgelopen jaren namelijk achter gekomen dat je iets moet doen wanneer je plantaardig wilt eten, duurzaam en gezond wilt zijn en een slanke lijn wilt hebben. Dat is… de keuken in gaan…
Je hoeft echt geen topchef te zijn. Je hoeft niet enorm te experimenteren. Je kunt zelfs gewoon een paar favoriete recepten kiezen (linzenbrood!) en die herhalen. Hoe je het went of keert, die moeten toch in de keuken bereid worden. Maak de keuken je thuis, de plek waar het goede leven ontstaat, waar je je goede brandstof vindt, waar het zorgen voor je geliefden en jezelf pas echt begint.
Gelukkig zijn er tal van vegan oven recepten om in mijn nieuwe keuken te proberen. Deze linzenbrood heb ik een tijd geleden ook ongeveer geprobeerd maar dit keer iets aangepast met de zoete aardappel en kruiden. Ik krijg er geen genoeg van! Overspoel het met een vegan jus en je verwent iedereen met dit linzenbrood!
Afdrukken Linzenbrood met Zoete Aardappel – Ovenfeest!
Categorie: Avondeten
Ingrediënten
- Voor het brood:
- 2 stengels selderij
- 1 ui
- 750 ml groentebouillon
- 150 gram gedroogde linzen
- 1 grote zoete aardappel, in kleine stukjes of geraspt
- 90 gram havermout
- Handje walnoten, gebroken
- 1 theelepel tijm
- 1 theelepel rozemarijn
- 2 flinke eetlepels tomatenpuree
- zout en peper naar smaak
- Voor de saus laag:
- 3 eetlepels ketchup
- of
- twee flinke eetlepels tomatenpuree
- 1/2 theelepel gerookte paprika poeder
- 1 eetlepel balsamico azijn
- 1 eetlepel rijstsiroop of agave
Instructies
- Sauteer de ui en selderij totdat ze zacht en bruin zijn. Bak de kruiden een minuutje mee.
- Voeg de linzen toe met de geraspte aardappel en groentebouillon en laat dit koken totdat de linzen zacht zijn
- Voeg de havermout, walnoten en twee eetlepels tomatenpuree toe en voeg zout en peper toe naar smaak. Is het nog de vochtig, voeg wat havermout toe, te droog doe dan wat water er bij.
- Druk het mengsel stevig vast in een cakevorm.
- Meng de tomatenpuree, paprika poeder, balsamico azijn en siroop en verspreid dit over de bovenkant óf een klodder ketchup voor de makkelijke versie
- Bak in de oven voor ongeveer 30 – 40 minuten totdat de bovenkant bruin is en de binnen kant goed stevig (dat kun je met een mes voelen)
6.1.5 /linzenbrood-met-zoete-aardappel/