Handen in de lucht voor burgers en patat! Heuj Heuj!
Zie je het al voor je? Een zacht broodje, een lik vegan mayonaise, gebakken uitjes, een vette burger flink gebakken en daar bovenop nog wat curry en mayo. Wat vergeet ik? Oh! Ook maar wat sla en tomaat voor het idee. Daarnaast wat aardappeltjes uit de oven. Burger’s Paradijs, zo noem ik het.
Dit gevulde broodje gebeurde er op mijn bord een paar dagen geleden. Na een lange dag klusjes doen, van alles en nog wat rondrennen, toetsen nakijken, zorgen maken, babyshower organiseren (de tweede deze maand, beide zussen zijn zwanger.. ;). Na een drukke dag is het natuurlijk heel slim om een grote salade te maken met alle kleuren groente die je maar kunt bedenken. Dat is hartstikke slim. Heus. Daarom besloot ik om een vette burger te maken.
Dat mag toch ook een keer??
Zou je het kunnen geloven burgers niet persé van vlees hoeven te zijn? Dat de ervaring van het eten van burgers blijkbaar ook met iets anders kan? De kunst zit ‘em in de textuur van een vega burger en het flink aanbakken in de pan. De kunst zit ‘em gek genoeg ook in het broodje en de gebakken uitjes. Die zijn blijkbaar heel bepalend voor de hele ervaring.
Dus trek open dat blik met bonen!
Om te vieren dat het eergisteren (ik ben weer eens te laat) Vegan Burger Dag was! Om te vieren dat je junkfood kan eten zonder je aderen vol te proppen! Om te vieren dat er andere opties zijn dan het eten van andere wezens… Heuj Heuj!
Afdrukken Mega Vegan Burger – Vegan Burger Dag!
Categorie: Avondeten, Voor op brood
Ingrediënten
- Voor de burgers:
- 400 gram black eyebonen (uitgelekt ongeveer 250 gram)
- 1 ui
- 3 eetlepels meel (en / of havermout)
- 2 eetlepels edelgistvlokken
- 2 eetlepels BBQ saus of ketchup
- theelepel sojasaus
- peper en zout naar smaak
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- Voor het versieren bijvoorbeeld:
- (burger) broodjes
- rijpe avocado
- tomaat
- sla
- gebakken ui
- gebakken champignons
Instructies
- Pureer in een keukenmachine (of met de staafmixer) de bonen, halve ui, meel, sojasaus, edelgistvlokken, saus, peper en zout. Pureer totdat het heel goed gemengd is.
- Vorm vier grote ballen en druk ze plat.
- Poeder er nog wat meel overheen.
- Verhit de olie in een pan en bak de burgers 4-5 minuten per kant totdat ze krokant en gaar zijn.
- Tijd voor versieren!
- Bak de overige ui aan.
- Besmeer de broodjes met Mayolijn / Ketchup en versier met jouw toppings naar keuze!
6.1.5 /mega-vegan-burger/