Kokos Kikkererwt Curry – Wat Jan Terlouw echt van je vraagt

Simpele Curry (3 van 4)

Heb je het pleidooi van Jan Terlouw gezien bij DWDD? Hij is een man van 85 en heeft nog steeds een volle werkweek. Hij schrijft, geeft lezingen, komt in tv-shows, is gezond. Terwijl ik naar hem keek zag ik een man met een missie. En een man met een gebroken hart. Het is blijkbaar de combinatie van die twee waardoor je hard blijft werken tot je 85e en beyond.

Op een gegeven moment kwam hij tot de vraag, is het nou echt zo moeilijk om op een oprecht duurzame manier te leven? Het antwoord is nee. Het is niet moeilijk. Hetzelfde geldt voor veganistisch eten. Nee, het is niet moeilijk. Je denkt dat het moeilijk is maar dat is het niet. Je gedachtes vertellen jezelf dat het moeilijk is, in het echt is het niet moeilijk.

Terugkijkend op mijn overgang naar veganistisch eten, zie ik een aantal belangrijke elementen waarom ik heb doorgezet en waarom ik denk dat anderen het niet door hebben gezet. Het komt uiteindelijk neer op het proces van gewoonteverandering. Het veranderen van een gewoonte heeft te maken met het veranderen van je gedrag en je gedachtes. Om dat te kunnen doen heb je een tijd nodig waarin jouw denken en gedrag compleet gebombardeerd worden met die nieuwe overtuiging. Toen ik eenmaal wist dat het eten van dieren onverantwoord was, ben ik niet de andere kant op gaan kijken, maar heb ik mijzelf in de eerste paar maanden gebombardeerd met de nieuwe gewoonte. Ik heb alle youtube filmpjes gekeken die er bestonden, Pinterest werd mijn receptenbijbel, de supermarkt werd mijn speelplaats, de keuken mijn meditatie moment. Eten werd een plezier omdat ik door had dat ik mijn overtuiging van liefde, empathie en een visie voor de toekomst kan uiten in een nieuwe gewoonte.

Ik snap dus dat het tijd kost. Dat het niet zomaar gaat. Je moet jezelf een periode gunnen waarin je jezelf compleet onderdompelt met de nieuwe gewoonte. Eten is eigenlijk maar een klein deel hiervan. Je denken, overtuigingen en je geloof is belangrijker. Wanneer die eenmaal omgezet zijn, komt dat eten vanzelf.

Dus Jan Terlouw heeft zich jarenlang ondergedompeld in zijn missie. Hij vraagt van mensen om zich ook onder te dompelen in de nieuwe overtuigingen totdat er een nieuw geloof ontstaat. Een geloof dat we anders moeten doen om een ander resultaat te krijgen. Dat is niet een vraag, dat is niet een optie, maar simpelweg een gegeven.

Simpele Curry (1 van 4)

Omdat het helemaal niet moeilijk hoeft te zijn, ga ik ook geen moeilijk recept delen. Dit is iets wat ik wekelijks eet. Omdat het zo makkelijk is en zo lekker! Curry’s hoeven niet met kip of ander soort vlees. Je zou het kunnen vervangen door een vleesvervanger. Je zou het ook in zijn originele vorm kunnen eten namelijk met extra veel groente en bonen. Dan kom je gelijk aan je groente hoeveelheid toe!

Print Kokos Kikkererwt Curry

Yield: 4

Ingredients

 • 2 eetlepels olie om in te bakken
 • 2 uien of 1 grote in stukjes gesneden
 • 400 gram tomaten
 • 1 aubergine (optioneel)
 • bakje champignons
 • 1 blik kikkererwten
 • 2 geraspte teentjes knoflook
 • 1 1/2 eetlepel garam masala
 • 1 theelepel curry poeder
 • 1 blik kokosmelk
 • 1 limoen
 • 1/2 eetlepel maizena

Instructions

 1. Verhit de olie
 2. Voeg de aubergine, tomaten, knoflook en uien toe. Bak dit ongeveer 10 minuten.
 3. Voeg de kikkererwten toe, garam masala, curry poeder en bak een minuutje.
 4. Voeg de kokosmelk toe en roer weer goed door en breng het aan de kook voor ongeveer 10 minuten.
 5. Proef of je het lekker vindt en voeg misschien wat peper en zout toe.
 6. Doe 3 eetlepels water bij de maizena en roer dit tot een geheel.
 7. Voeg dit toe aan de saus zodat het wat dikker wordt. Laat nog een minuutje koken.
 8. Klaar!
 9. Serveer met rijst en een stukje limoen.

4.20 /kokos-kikkererwt-curry-wat-jan-terlouw-echt-van-je-vraagt/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *