Amandel Courgette Köfte – Wat kom je tekort als veganist?

CourgetteAmandelKöfte (2 van 4)Ken je die ziekenhuizen vol met veganisten? Aparte afdelingen voor zij die idealistisch willen zijn (maar falen)? Ze zijn ziek, zwak en misselijk. Eiwittekort, voedseltekort, liefde tekort, aandacht tekort. Arme veganistjes. Goede bedoelingen maar ze belanden aan de beademing. Lag het aan de Amandel Courgette Köfte?

Zonder dollen. Even serieus. Ziekenhuizen liggen vooral vol met mensen die vooral niet plantaardig eten. Ik kom niets tekort. Ik lijd geen honger. Ik verlang niet naar vlees of kaas want ik gooi mezelf vol met ander eten dat net zo lekker is (*kijkt schuldig). Ik zit té vol om te kunnen verlangen. Daarnaast ben ik gezond. Mijn bloedwaarden zijn top. Gewicht prima. Huid puistloos en haar groeit. De nagels groeien, wonden helen en hormonen werken.

Sterker nog, ik eet regelmatig te veel. Ik eet soms zoveel dat mijn buik zeer doet (zie de Amandel Courgette Köfte balletjes op deze afbeeldingen… begrijp je?). Zie je me al zitten met mijn vriend? Gezellig samen op de bank, schransend aan deze gebakken bolletjes met een heerlijke saus met rijst. Filmpje aan en oh ja… chocolaatje toe. We rollen so to speak het bed in. Hemels.

Ik heb mezelf zo belachelijk geïnformeerd over eten dat ik mezelf vol gooi met vitamine, mineralen en vezels. Het overgrote deel gaat waarschijnlijk rechtstreeks door mij heen.

Mijn bloedcellen zijn dan als een baby die cadeautjes krijgt op zijn eerste verjaardag: veel te veel meuk en het is nergens voor nodig.

Die hele vraag “kom je niet dit of dat tekort?” is misplaatst in een samenleving waar de supermarkten en koelkasten uitpuilen van eten. Er is veel. Veel te veel. Ik heb te veel. Jij hebt te veel. We kunnen veel te veel kiezen. Dat is nou juist een probleem.

We zouden die keuzevrijheid in eten niet mogen hebben, want het schaadt de ander.

CourgetteAmandelKöfte (1 van 4)

Dus wat kom ik tekort als veganist? Niks. Nou ja, geduld. Geduld om in de wereld om mij heen te zien dat mensen liever niet onder ogen willen zien wat er gaande is en wat er voor nodig is om het op te lossen. Ik kom geen eten tekort, geen vitamine, geen mineralen, geen aandacht, geen liefde, geen calcium, geen eiwitten. 

Dus als je jezelf ook vol wilt vreten aan heerlijk plantaardig eten, laat deze Amandel Courgette Köfte vooral niet aan je voorbij gaan. Al eerder heb ik veganistische balletjes gemaakt van aubergine, maar deze zijn van courgette, kikkererwten, koriander en met als allerlekkerste toevoeging de geroosterde amandelschaafsel. Oi oi oi!! Met dank aan het receptenboek van “Isa Does It” !

CourgetteAmandelKöfte (3 van 4)

CourgetteAmandelKöfte (4 van 4)


 

Print Amandel Courgette Köfte

Ingredients

 • 1 blik kikkererwten (300 gram)
 • 50 gram amandelschaafsel
 • 1 theelepel komijn kruiden (of zaadjes)
 • 1 geraspte courgette
 • 1 eetlepel geraspte gember
 • handje fijngesneden koriander
 • 40 gram paneermeel (of gewone bloem)
 • snufje peper + zout

Instructions

 1. Prak de gewassen en uitgelekte kikkererwten in een schaal tot een prakje.
 2. Rasp de courgette in fijne stukjes en voeg dit er aan toe.
 3. Toast de amandelschaafsel in een hete pan voor ongeveer 3-4 minuten (heerlijke geur!)
 4. Voeg op het laatste de komijn toe en roer eventjes.
 5. Voeg de amandelschaafsel en komijn toe aan de courgette en kikkererwten.
 6. Voeg dan de overige ingrediënten toe en kneed tot een geheel.
 7. Maak 15-20 langwerpige balletjes en bak deze op hoog vuur in olie in de pan.
 8. Serveer met een kokossaus (kerrie, gember, tomatenpuree en kokosmelk) en rijst.

4.20 /amandel-courgette-kofte-wat-kom-je-tekort-als-veganist/

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *