Hoeveel heb ik uitgegeven?? Ik scroll nog een keer door mijn excel bestandje waar ik altijd al mijn uitgaven bijhoud (ja man, zo’n nerd ben ik). En het eindgetal is veel te hoog. Tja. #marktplaatsverslaafd. Dus in januari ga ik het zuinig aan doen. Net als iedereen. De boodschappen moeten er ook aan geloven en ik weet nou nét hoe je dat slim kan aanpakken. Dus, hierbij! Mijn 7 tips om goedkoop en gezond plantaardig te eten.
Plantaardig eten doe ik voor ontelbaar redenen. Voor eerlijke welvaartsverdeling, voor eerlijke voedselverdeling, tegen extreme lucht/aarde/watervervuiling, tegen het uitsterven van diersoorten, tegen overbevissing, etc. Ik kan nog wel even doorgaan..
Maar potdorie wat is het ook goedkoop! Ik leer graag over goedkoop en gezond eten en dacht, hey daar is ook een plantaardige variant van!
1. Plan plan plan.
Of je nou minder geld wilt uitgeven, gezond wilt eten, of juist minder wil weggooien of gewoon je voorraadkast eens goed leeg wilt krijgen. Plan in ieder geval een aantal dagen vooruit. Ik doe dit door gebruik te maken van een weekplanner. Ik kijk eerst wat er nog in de kast staat en probeer vanuit dat oogpunt een weekplanner te maken.
Wees ook echt kritisch of je iets nodig hebt. heb je echt dat ene kruid nodig? Heb je echt die slagroom nodig? Heb je echt… nou vul maar in.
2. Houd je boodschappenlijst goed vast
Dit is natuurlijk een logische stap op de eerste tip, maar ik en velen met mij, kennen vast wel het fenomeen dat je een supermarkt in stapt en met veel meer eten wegloopt dan dat je eigenlijk nodig hebt. Logisch, de brains achter supermarkten weten eten zo te presenteren dat je er natuurlijk meer van wilt dan dat je nodig hebt. Dus houd je aan je boodschappenlijstje.
Je beste vriend indeed.
3.Kook niet elke dag een nieuw recept
Ha-ha-ha super grappig Suus, je gooit je eigen ramen in met je foodblog vol RE-CEP-TEN! Maar hey, ik kook dus zo nu en dan een nieuw recept en als die me bevalt, dan voeg ik die toe aan mijn repertoire. Maar over het algemeen kook ik niet elke dag een totaal nieuw gerecht, omdat je daar waarschijnlijk nieuwe ingrediënten voor nodig hebt. Dat kost geld.
De basis van een goede plantaardige avond maaltijd bestaat uit:
- volkoren graan
- peulvruchten / bonen
- groente
- tofu / tempeh / ander plantaardig vlees
- saus
Wanneer je bijvoorbeeld voor de ene maaltijd (een curry) een bruine boon hebt gebruikt, dan kun je dat restje bruine boon weer gebruiken voor een aardappel, vlees en groente maaltijd.
Op deze manier voorkom je dat je elke dag alles helemaal nieuw maakt. Dat kost geld. En veel eten (want waarschijnlijk gooi je dan ook veel weg).
De kunst is dus, om telkens een beetje voort te werken op dat wat je al hebt liggen.
Bijvoorbeeld: Een pizza met een paar tomaten die je ook in de pasta van gisteren hebt verwerkt. Een pannenkoek van de bloem waar je gisteren die pizza mee hebt gemaakt. Een dressing met stroop, mosterd en dille van de stroop die je gisteren bij de pannenkoeken hebt gebruikt. Snappie?
3. Ga voor bonen, granen en zetmeel houdende producten
Deze altijd onopvallende producten zijn ontzettend goedkoop, plantaardig vullend, en heul gezond. Je kunt ze door allerlei gerechten gebruiken. Volkoren granen en peulvruchten zijn de basis voor een gezond (plantaardig dieet). Ze zijn ook nog eens de goedkoopste. Hier valt dus bijvoorbeeld onder volkoren brood, volkoren pasta, kidneybonen, tuinbonen, kikkererwten, alle rijstsoorten, aardappels, havermout, pompoen, enzovoort.
Kook wat linzen door de pastasaus, bruine bonen door een simpele curry of diezelfde linzen ook weer door een tomatensoep. Alles kan.
4. Goedkoopste groente en fruit
Groente en fruit zijn zeker niet de goedkoopste maar natuurlijk wel goed voor de gezondheid. Ik kies vaak voor groente uit de vriezer. Zoals broccoli, spinazie, bloemkool en boerenkool. Je kunt deze zelfs biologisch voor een goede prijs vinden. Verse bladgroen sla ik meestal over in een goedkope periode. Je krijgt vrij weinig calorieën voor een hele hoge prijs in veel plastic verpakking.
Buiten de vriezer ga ik tijdens een low budget fase vaak voor biologische wortelen, courgette, prei, spruitjes, rode kool, pastinaak en rode biet. Super gezond. Heel goedkoop! De kunst voor jou is om daar mee te leren koken.
(Koop trouwens ook geen voorgesneden groenten in zakjes. Je betaalt veel voor vrij weinig. En ook nog eens veel te veel plastic voor zo weinig eten.)
Voor goedkoop fruit heb je natuurlijk bananen, peren en appels en afhankelijk van het seizoen kun je zelf kijken wat een goede deal is.
Ook fruit kies ik regelmatig uit de vriezer. Dagelijks een eetlepel frambozen of blauwe bes is natuurlijk hartstikke gezond. Wanneer je elke dag een eetlepel uit de vriezer haalt, weet je zeker dat de bessen niet vergaan en ben je er op de lange termijn minder geld aan kwijt. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor gedroogd fruit. Prima vervanging en ze gaan een stuk langer mee.
5. Skip the frisdrank en andere drankjes
Frisdrank, sappen en alcoholische dranken zijn eigenlijk onnodig om geld aan uit te geven. Veel te veel suiker waar vrijwel geen goede voedingswaarde meer inzit. Zonde van de calorieën, zonde van het geld, zonde van je tanden. Oh, en zonde van het plastic. Wanneer je geen cent te makken hebt, kun je dit altijd laten staan.
6. Skip de koek, snoep, taart, verpakte dingetjes en datjes
Het stikt van de onnodige producten in de supermarkt. Volgens mij was het 70% van het eten in de supermarkt. Dat krijg je als je de vrije markt z’n ding laat doen! En we hebben als samenleving collectief overgewicht dus we hebben echt echt echt niet die koek en snoep nodig.
Luister niet naar je brein wanneer je in de supermarkt loopt maar houd je aan de boodschappenlijst.
Opnieuw, je best friend indeed.
7. De keuken in…
Koop zo min mogelijk kant en klaar (of afhaal) en maak volwaardige maaltijden zelf. Goedkoop en gezond plantaardig eten kost meer tijd, maar uiteindelijk bespaar je daar geld mee. In plaats van kant en klare pannenkoeken, maak zelf vegan pannenkoeken van volkoren meel. In plaats van de nieuwste vegan burger, leer tofu marineren en bespaar! In plaats van een pakje lasagne, maak zelf een simpele lasagne van low budget groente.
Goedkoop en gezond (en plantaardig) koken is een vaardigheid die je moet oefenen en pas wanneer je een aantal gerechten goed onder de knie hebt, kun je er financieel van profiteren.
Dus hierbij mijn tips om goedkoop en gezond plantaardig te eten. Het is complexer dan laat het dure staan en ga voor het goedkope. Het is een vaardigheid die je onder de knie moet krijgen. Goed plannen, kritisch zijn, aan je boodschappenlijst houden en in de supermarkt voor simpele producten te kiezen. Laat je niet voor de gek houden. Je hebt niet veel nodig.