3 Lessen die ik heb geleerd na 3 jaar Veganisme

3 jaar Veganisme (2 van 3)Zal ik je vertellen wat er 3 jaar geleden gebeurde? Ik keek een filmpje van Freelee the Banana Girl (geweldig mens maar volg haar dieet niet..). Ze vertelde over een Raw Vegan Diet. Dit klonk moeilijk maar ze leek overtuigd en zag er fit uit. Ik nam even een pauze en haalde thee. In de keuken dacht ik na. Niets van dieren eten? Is dat mogelijk? Ik liep weer terug naar mijn laptop. Waarom klinkt me dat zo goed in de oren?

Toen begon de alles veranderende Google zoektocht…

3 jaar Veganisme (3 van 3)

Zoektermen waren ‘vegan diet’, ‘planten eten’, ‘veganistisch’. Ik vond Boele Ytsma (www.deplanteneter.nl.) Hij is een theoloog (hey, dat ben ik ook!) en planteneter. Hij schreef over ‘een gevoel van thuis komen’ door plantaardig leven. 

Ik las artikelen, keek YouTube filmpjes, zocht documentaires en kwam uiteindelijk uit bij de speech van Gary Yourofsky. Die avond nog koos ik om niets meer van dieren te eten of te kopen. Een veganist dus. Ik? Maar nu begreep ik het. Alle kwartjes vielen.

Nu, drie jaar later, vind ik dat het nog steeds de beste keuze is die ik heb kunnen maken. Ik heb veel geleerd. Over eten maar nog veel meer over mensen. Over gewoontes, over liefde, relaties en hoe wij ons tot het leven verhouden. Zelfs de studie die ik aan het afronden was (theologie) bekeek ik ineens vanuit een ander daglicht. Dit zijn 3 belangrijke lessen die ik heb geleerd: 

Het gaat niet om eten

Je zou denken dat veganisme vooral gaat om eten. Het is toch een dieet? Volgens mij gaat het meer over gewoontes. Wij mensen zijn van kinds af aan gewend om iets te doen en willen dit graag blijven doen omdat het veilig voelt.

We doen wat we doen omdat iedereen doet wat we doen en we denken dat het goed is om te doen dat wat anderen doen. Snap je?

Zelfs verlangens naar een product ontstaan vaak door wat we om ons heen zien en omdat het een cultuur gewoonte is, niet omdat het persé een individuele gewoonte is.

Veganisme had net zo goed over iets anders kunnen gaan. Over de kleren die we dragen, hoe we praten of hoe we fietsen. Maar het gaat nou eenmaal over eten. Was het een andere gewoonte geweest waarmee we 150 miljard dieren per jaar bruut afmaken, de planeet in een rap tempo verwoesten en het eten oneerlijk verdelen, dan hadden we dáár ernstige vraagtekens bij moeten zetten.

Wanneer je iets opgeeft voor een ander, dan word je daar voor beloond

Mensen vragen me vaak als eerst over mogelijke tekorten wanneer ik vertel dat ik veganistisch eet. “B12? Eiwitten? Calcium?”. Toen ik de overstap maakte wist ik eerlijk gezegd niet wat er zou gebeuren met mijn gezondheid. Het zij nou net zo dat je wordt beloond voor het eten van planten en niet van dieren. Je wordt beloond met meer energie, een fitter lichaam, een heldere geest en een totaal andere kijk op de wereld. Alsof er een zwaar gordijn open ging. Iets doen voor een ander betekent minder focus op jezelf. Gek genoeg werkt dat dus verlichtend!

Het draait niet om perfectie maar om een verlangen naar zo goed mogelijk

“Je weet dat asfalt is gemaakt van dierenbotten he?” zei een collega laatst tegen mij. Ik wist niet goed wat ik moest zeggen.

Wanneer je besluit om veganistisch te eten, zullen mensen het ‘lek in de dijk’ willen vinden. Het punt is niet dat ik alles perfect denk te doen, maar ik zoek zoveel mogelijk op waardoor ik het gebruik van de veehouderij kan ontwijken. Eten, kleding en spullen kopen is relatief makkelijk en snel te veranderen. 3x op een dag kun je makkelijk kiezen om de industrie en die hardnekkige gewoonte niet te steunen.

Dus hierbij, mijn drie lessen. 1) het gaat niet om eten, 2)je wordt er voor beloond en 3)het draait niet om perfectie maar om een intens verlangen naar zo min mogelijk schade doen aan de medemens en medeschepselen. 

Hoe ervaar jij het veganisme? Zou je het willen proberen of heb je er vragen over? Laat het met vooral weten!

3 jaar Veganisme (1 van 3)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *