Wilde Perzik Rijst Dessert – Thaise wijsheden

Perzik+CurryBEW (3 van 13)

De straten van Thailandse steden. Wat een chaos… Op straat wordt er overal gegeten. Op de grond, achter een marktkraam, voor het huis, op de auto. Veel eten en vaak eten. Eten is sociaal en het is erg belangrijk. Thaise mensen nemen er uitgebreid de tijd voor en is het belangrijkste deel van de dag. Ik ben geboeid.. 

Rijst is de basis van elke maaltijd. Ontbijt: rijst. Lunch: rijst. Diner: rijst. Dat lijkt misschien saai maar ze variëren met smaken, kruiden en bijgerechten. De curries hier zijn on-ge-lofelijk.

Thaise mensen zijn van origine erg gezond. Overgewicht kwam bijna niet voor en daarmee ook geen hart- en vaatziektes of bepaalde soorten van kanker. Toch is er een interessant probleem want Thailand heeft tegenwoordig langzamerhand een overgewicht probleem. Het is tegelijkertijd ook een enorm toeristische land geworden… De keuken heeft zich aangepast aan, jawel, het Westers dieet. Rijst is vervangen door kaas, vet vlees, boter en veel olie.

Maar goed,  in een later bericht zal ik hier verder op ingaan. Ik ben nog meer geboeid…

Wat ik op die overweldigende straten onder andere heel veel zie is “mango sticky rice”. Rijst gekookt in kokosmelk met een stuk verse mango.  Toevallig heb ik voordat ik wegging nog een keer geprobeerd om een rijst dessert te maken en deze komt aardig goed in de buurt bij die ik hier heb gegeten. Alleen de mango niet want de mango in Thailand is nergens te vinden in Nederland. Die zijn namelijk tropisch lekker en dat krijgen we niet voor mekaar in ons koude landje. In Nederland zijn volgens mij de wilde perzikken nog steeds een beetje aanwezig. Vandaar in plaats van de mango, “Peachy sticky rice”.

Perzik+CurryBEW (5 van 13)  

Wilde Perzik Rijst Dessert

Ingrediënten

  • 100 gram jasmijn rijst of dessert rijst
  • 250 ml kokosmelk
  • 1/2 eetlepel suiker (wit of basterd)
  • wilde perzikken (stuk of 2/3)
  • 1 eetlepels havermout
  • handje rozijnen
  • snufje kaneel
  • 1/2 eetlepel suiker

Instructies

  1. Kook de rijst gaar zoals op de verpakking staat en zet apart
  2. Ontpit de perzik en snijd deze in plakken
  3. Vet een ovenschaal in en leg de plakken hier op.
  4. In het midden van de perzikken leg je het havermout, rozijn, kaneel en suiker mengsel.
  5. Zet de schaal ongeveer 15 minuten in de oven of zet ze onder de gril.
  6. Verhit daarna de kokosmelk totdat het wat kookt
  7. Voeg de suiker toe en laat dit oplossen
  8. Voeg dan de rijst toen en roer dit voorzichtig totdat de kokosmelk helemaal is opgenomen door de rijst
  9. Verdeel over schaaltjes en daarover weer de plakjes perzik.
http://plantbites.nl/wilde-perzik-rijst-dessert/

Perzik+CurryBEW (4 van 13)

Comments

Geef een reactie