Herken je dit gevoel? – Vegan Twix Snickers


IMG_9791

Ik heb een prachtig boek gelezen. Toen het uit was wilde ik iemand knuffelen. Het heet: “Bird By Bird; Instructions on Writing and Life”. Geschreven door Anne Lamott.  Ik zou nog net niet mijn hart open maken en daar ergens letterlijk een plekje voor dat boek vinden.

Wat heb je dan gelezen? Vraag je je misschien af.

IMG_9788

IMG_9785

Over hoe je beter kunt worden in het leven. Door niet toe te werken naar hele grote doelen, maar je te richten op het dagelijks proces naar die doelen toe. Als je schrijver wilt worden, schrijf dan elke dag. Wil je piano spelen? Speel piano elke dag. Wil je veganistisch eten? Elke week een maaltijd meer. Plan de kleine stapjes, maak het een gewoonte en doe het elke dag.

Perfectionisme is de grootste spelbreker want we zijn nou eenmaal niet zo goed wanneer we beginnen met iets nieuws.

Of dat nou je werk is, je hobby, of veganist zijn…

Perfectionism is the voice of the oppressor, the enemy of the people. It will keep you cramped and insane your whole life, and it is the main obstacle between you and a shitty first draft. I think perfectionism is based on the obsessive belief that if you run carefully enough, hitting each stepping-stone just right, you won’t have to die. The truth is that you will die anyway and that a lot of people who aren’t even looking at their feet are going to do a whole lot better than you, and have a lot more fun while they’re doing it.

– Anne Lamott, Bird by Bird

De titel is prachtig en slaat ergens op…

Haar broertje moest als 9 jarige een spreekbeurt geven. Het jongetje kreeg een paniekaanval toen hij die spreekbeurt over vogels moest voorbereiden. Hij propte zijn tas vol met alle vogelboeken uit de bieb. Toen alles open lag op tafel en hij wilde schrijven, wist hij niet waar hij moest beginnen .Te veel vogels. Te veel informatie. Huilen!

Zijn vader kwam naast hem zitten en sloeg een arm om hem heen. “Bird by bird, little man” zei hij.

Vogeltje voor vogeltje. En dan kom je er.

Eigenlijk ben ik regelmatig dat jongetje. Alle informatie over deze wereld ligt pal voor me op tafel. Alle ellende, oneerlijke verdeling, dierenleed, mensenleed, allesleed. De oplossingen zijn eigenlijk heel simpel. (Eeeehm eet allereerst geen dieren meer) Soms overvalt me een paniek dat het nooit gaat veranderen. Dat de klus te groot is. Dan nog maar een lief vegan receptje tonen? Een filmpje maken? Een “go vegan” sticker plakken? Een geduldig gesprek voeren? Moet ik mensen door elkaar schudden?  

Herken je dat gevoel? En toch, bird by bird…

Die vogeltjes zijn nu keihard aan het fluiten buiten. Valt het je op? Zo ongestoord aan het werk aan het nestje. Takje voor takje. Fluitje voor fluitje. Vogeltje voor vogeltje. Dus ik doe ze maar na.

Vandaag kies ik mijn takje. Deze Vegan Snicker Twix  heb ik ze genoemd. Kijk uit want ze zijn verslavend. De onderste laag lekker krokant, de middelste laag is gewoon karamel! En de bovenste laag lekkere chocola. Oh ja tussendoor vind je ook nog wat pinda’s…. Oeiiii.

Het recept is aangepast van eentje van Lisa Steltenpool. Neerlands vegan diëtiste die op die hele jonge leeftijd meer weet, deelt, doet voor deze beweging dan menig ander Hollander. Petje af!

IMG_9794

IMG_9790

Vegan Twix Snickers

Ingrediënten

    Voor de bodem
  • 120 gram bloem
  • 30 gram poedersuiker
  • 1/4 tl zout
  • 80 gram vloeibare margarine (Alpro)
  • Voor de karamel
  • 120 gram witte suiker
  • 4 el sojaslagroom (Alpro)
  • 1 eetlepel pindakaas
  • handje ongezouten pindas
  • Voor de chocolade laag
  • 120 gram pure chocolade

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Meng in een kom de bloem, poedersuiker, zout en margarine. Kneed dit goed door elkaar.
  3. Bedek een ovenschaal met bakpapier en verdeel de helft daarvan met de deeg en druk het goed aan.
  4. Bak dit in de oven voor 10 minuten
  5. Verhit in een pannetje de witte suiker en blijf goed roeren totdat de suiker gaat smelten.
  6. Wanneer de suiker helemaal vloeibaar is en een beetje bruin begint te worden (dit duurt wel een paar minuten) haal het van het vuur en roer de soja slagroom er door heen. Wanneer dit goed gemengd is voeg je de pindakaas toe.
  7. Doe de karamel laag over de bodem heen en verspreid de pinda's over het geheel (zie foto)
  8. Smelt de chocolade in een bakje boven heet water.
  9. Giet de gesmolten chocolade over de karamellaag en zet de ovenschaal dan nog een uurtje in de oven.
  10. Snijd in repen en en het is klaar!
http://plantbites.nl/veagn-twix-snickers/

Comments

  1. says

    Wauw, dat boek klinkt echt prachtig. Ik heb vroeger heel erg veel last gehad van mijn perfectionisme en nog steeds worstel ik er nog wel eens mee. Maar steeds vaker ervaar ik de vrijheid van gewoon dingen proberen, fouten maken en daarvan leren. Er gaat inderdaad niemand dood als je iets verkeerd doet (meestal dan, bij vlees eten gaan er natuurlijk wel wezens dood), dus zoveel heb je niet te verliezen als je een fout maak. Tegenwoordig is een van mijn favoriete quotes: ”If you’re not making mistakes, you’re probably not doing anything” van John Wooden.
    Oh en daar al die inspirationele woorden vergeet ik helemaal dit fantastische recept wat je hebt gepost. Het ziet er echt heerlijk uit :)

  2. says

    Step by step, zo belangrijk. Ik denk dat veel mensen dat al snel vergeten, en ook aan veel dingen niet beginnen. Hoe gaat dit mij ooooit lukken?
    Mooi geschreven! En oehhh lekker recept!

Geef een reactie